Βίντεο: Κάτοικοι των Εξαρχείων αντιδρούν στην καταστροφή ιστορικού κτιρίου

Το Σάββατο το πρωί λίγο μετά τις 9 έγινε αντιληπτή η παρουσία εργολάβου έξω από το ιστορικό κτίριο (ιδιοκτησίας του πολεμικού ναυτικού) που βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Θεμιστοκλέους 62 και Τζαβέλα στα Εξάρχεια.

Άμεσα στο σημείο έφτασαν κάτοικοι της περιοχής για να ζητήσουν εξηγήσεις για τις εργασίες που σκοπεύουν να γίνουν σε αυτό.

Ο εργολάβος που προχώρησε στο σφράγισμα του κτιρίου, μαζί με έναν εκπρόσωπο του ΓΕΝ, ισχυρίστηκαν πως οι εργασίες γίνονται για λόγους ασφαλείας.

Όπως ανέφεραν οι κάτοικοι (εκ των οποίων κάποιοι είναι αρχιτέκτονες) οι συγκεκριμένες εργασίες, όπως και παρελθοντικές που αφορούσαν την τοποθέτηση στεγάστρων, ήταν παράνομες αφού προς το παρόν απαγορεύεται «να μπει έστω και ένα καρφί» πάνω στο κτήριο, και οι όποιες εργασίες ασφαλείας πρέπει να γίνουν πάνω σε σκαλωσιά γύρω από το κτήριο.

Το ΓΕΝ με την άδεια του Υπουργείου Χωροταξίας, επιχείρησε να προχωρήσει στην κατεδάφιση του εν λόγω κτιρίου, προκειμένου να χτιστεί 5όροφη οικοδομή, διαδικασία που πάγωσε έπειτα από κινητοποιήσεις των κατοίκων και την προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας το 2011, όπου απαγορεύτηκε η όποια παρέμβαση στο κτίριο μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

Το κτίριο που αποτελεί μια τυπική λαϊκή αθηναικη κατοικία βρίσκεται σε μια σειρά από κτίρια αντίστοιχης αρχιτεκτονικής, η κατασκευή των οποίων χρονολογείται στα τέλη του 19ου αιώνα. Στην αυλή του υπάρχει ένας υπεραιωνόβιος φίκος.

{"video":"http://www.youtube.com/watch?v=WZJ1a11qOlg","width":"560","height":"315"}

Διαβάστε επίσης:

Ημερίδα – Η Αρχιτεκτονική των Εξαρχείων και η διάσωση του κτηρίου της οδού Θεμιστοκλέους 62

Θεμιστοκλέους και Τζαβέλλα γωνία…

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο