Ο Ασάντ, η Συρία και η αλήθεια για τα χημικά όπλα

Robert Fisk 

  Ο πατέρας του Μπασάρ Ασάντ, Χαφέζ Αλ Ασάντ ήταν σκληρός, όμως δεν χρησιμοποίησε ποτέ χημικά όπλα. Και γνωρίζετε άραγε ποιος χρησιμοποίησε για πρώτη φορά χημικά όπλα στην Μέση Ανατολή;

Όσο μεγαλύτερο είναι ένα ψέμα τόσο περισσότεροι άνθρωποι θα το πιστέψουν. Όλοι γνωρίζουμε ποιος το είπε αυτό- αλλά εξακολουθεί η τακτική αυτή να λειτουργεί.

Ο Bashar al-Assad έχει χημικά όπλα. Μπορεί να τα χρησιμοποιήσει εναντίον του ίδιου του λαού της Συρίας. Αν το κάνει, η Δύση θα απαντήσει. Τα έχουμε ακούσει όλα αυτά τα πράγματα από πέρυσι – και το καθεστώς του Άσαντ επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι αν – αν – είχε χημικά όπλα, ποτέ δεν θα τα χρησιμοποιούσε εναντίον των Σύριων.

Τώρα, όμως, η Ουάσιγκτον παίζει το ίδιο δηλητηριώδες σενάριο ξανά. Ο Ασσάντ έχει χημικά όπλα. Μπορεί να τα χρησιμοποιήσει εναντίον του ίδιου του λαού του. Και αν το κάνει …

Λοιπόν, αν το κάνει, ο Ομπάμα και η κυρία Κλίντον και το ΝΑΤΟ θα θυμώσουν πάρα πολύ. Όμως, την περασμένη εβδομάδα, όλοι οι συνήθεις ψευδο-εμπειρογνώμονες, οι οποίοι δεν μπορούσαν να βρουν τη Συρία στο χάρτη μας προειδοποιούσαν για τις χημικές και βιολογικές ουσίες, που μπορεί να έχει η Συρία και που θα μπορούσε να χρησιμποιήσει.

Και οι πηγές; Οι ίδιοι ειδικοί φαντασίας που δεν μας προειδοποίησαν βέβαια για την 11η Σεπτεμβρίου, αλλά επέμειναν   ότι ο Σαντάμ είχε όπλα μαζικής καταστροφής το 2003: αυτές οι «ανώνυμες στρατιωτικές πηγές πληροφοριών».

Και τώρα, το θέτρο του παραλόγου. Κάποιος από την Καναδική εταιρία ραδιοφωνικής αναμετάδοσης μου τηλεφώνησε αυτή την εβδομάδα για να μιλήσουμε για τη χρήση χημικών όπλων από τον Hafez al-Assad στη Χάμα κατά τη διάρκεια της εξέγερσης σουνιτών μουσουλμάνων στην πόλη το 1982. Πηγές τους ήταν οι ίδιες «ανώνυμες στρατιωτιές πηγές πληροφοριών». Αλλά εγώ έτυχε να βρίσκομαι στη Hama τον Φεβρουάριο του 1982 – γι’αυτό άλλωστε με κάλεσε στο τηλέφωνο ο καναδός – και ενώ ο συριακός στρατός του Χαφέζ σίγουρα έσφαζε Σύριους δικους τους ανθρώπους (οι οποίοι και κείνοι με την σειρά τους έσφαζαν αξιωματούχους του καθεστώτος και τις οικογένειές τους), κανείς ποτέ δεν χρησιμοποιήσε χημικά όπλα.

Ούτε ένας στρατιώτης από όσους είδα στη Χάμα δεν φορούσε μια μάσκα αερίου. Δεν υπάρχαν πολίτες να φορούν αντιασφυξιογόνες μάσκες. Ο αποπνικτικός και επικίνδυνος αέρας που εγώ και οι συνάδελφοί μου αναπνέαμε μετά από την ρίψη των χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνταν από τον (τότε) σύμμαχό μας Σαντάμ εναντίον των Ιρανών στρατιωτών στη δεκαετία του 1980 δεν ήταν παρόν . Και κανένας από τις δεκάδες των επιζόντων πολιτών που τους έχω πάρει συνέντευξη στα 30 χρόνια τώρα από το 1982 δεν αναφέρθηκε ποτέ σε χρήση φυσικού αερίου.

Τώρα, όμως, θέλουμε να πιστεύουμε ότι χρησιμοποιήθηκαν. Και έτσι ένα νέο παιδικό παραμύθι έχει αρχίσει: Ο Hafez al-Assad χρησιμοποίησε χημικά εναντίον του λαού του στη Χάμα πριν από 30 χρόνια. Έτσι, και ο γιος του Μπασάρ μπορεί να κάνει το ίδιο ξανά. Και αυτός δεν ήταν ένας από τους λόγους που εισβάλαμε στο Ιράκ το 2003 – επειδή ο Σαντάμ είχε χρησιμοποιήσει χημικά εναντίον του ίδιου του λαού του και θα μπορούσε να το κάνει ξανά;

Αερολογίες

Ναι, όσο μεγαλύτερο το ψέμα, τόσο το καλύτερο. Σίγουρα εμείς οι δημοσιογράφοι έχουμε κάνει το καθήκον μας όσον αφορά τη διάδοση αυτής της αερολογίας. Και ο Μπασάρ – των οποίων οι δυνάμεις έχουν διαπράξει αρκετές ανομίες – πρόκειται να κατηγορηθεί για άλλο έγκλημα που δεν έχει διαπράξει ακόμη και που ο πατέρας του ποτέ δεν διέπραξε. Ναι τα χημικά όπλα είναι κακά νέα…. Γι ‘αυτό και οι ΗΠΑ φόρτωσαν τον Σαντάμ με στοιχεία γι’ αυτά τα χημικά , μαζί με τη Γερμανία (φυσικά).

Αυτός είναι ο λόγος, που όταν ο Σαντάμ χρησιμοποίησε για πρώτη φορά χημικό αέριο στην Halabja, οι UMIS (εταιρεία πληροφοριών) είπαν στους αξιωματικούς της CIA να κατηγορήσουν το Ιράν. Και ναι, ίσως ο Μπασάρ να έχει κάποιες χημικές ουσίες σε κάδους που σκουριάζουν κάπου στη Συρία. Η κυρία Κλίντον θεωρεί ανησυχητικό το γεγονός ότι μπορεί να “πέσουν σε λάθος χέρια” – σαν να είναι προς το παρόν “στα σωστά χέρια”. Όμως, οι Ρώσοι έχουν πει στον Μπασάρ να μην τα χρησιμοποιήσει. Θα μπορούσε να εκνευρίσει την μόνη υπερδύναμη που είναι συμμαχός του;

Και παρεπιπτόντως , ποιος ήταν ο πρώτος στρατός που χρησιμοποίησε χημικό αέριο ως οπλο στη Μέση Ανατολή; Ο Σαντάμ; Όχι. Οι Βρετανοί, βέβαια, κάτω υπό τον στρατηγό Allenby, εναντίον των Τούρκων στο Σινά το 1917. Και αυτή είναι η αλήθεια.

(μετάφραση από: http://www.independent.co.uk/voices/comment/bashar-alassad-syria-and-the-truth-about-chemical-weapons-8393539.html )

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο