10 χρόνια

Διεθνείς εικόνες που σημάδεψαν το 2012

Οι ακτιβιστές φωτογράφοι του Activestills.org ήταν παρόντες με αυτοθυσία, στη Δυτική Όχθη, στη Λωρίδα της Γάζας, στο Ισραήλ και αλλού, αποθανατίζοντας τα σημαντικότερα γεγονότα του 2012.

Νέοι της Παλαιστίνης προχωρούν με τα πόδια σε αντεπίθεση ενάντια στους Ισραηλινούς στρατιώτες, κατά την διάρκεια συγκρούσεων μετά από μια διαμαρτυρία για τον εορτασμό της Νάκμπα, έξω από την στρατιωτική φυλακή Ofer, στην πόλη της Ραμάλα κοντά στην Δυτική Όχθη στις     15 Μαϊου του 2012. (φωτογραφία Oren Ziv/ Activestills.org)

****************

O Παλαιστίνιος δημοσιογράφος του BBC, Jihad Mishrawi, κρατάει σφιχτά στην αγκαλιά του τον ενός έτους γιό του Ομάρ, που πέθανε από τα τραύματά του, στο νοσοκομείο Al Shifa, στη Γάζα, στις 14 Νοεμβρίου του 2012 (φωτογραφία Anne Paq / Activestills.org)

************************************

Παλαιστίνιες γυναίκες θρηνούν για τον θάνατο του 4χρονου Mahmoud Raed Saddllah, που σκοτώθηκε μετά από  βομβαρδιστική επίθεση στην πόλη Jabalia, στη Γάζα, στις 16 Νοεμβρίου του 2012 (φωτογραφία Anne Paq / Activestills.org)

***************************

Iσραηλινοί διαμαρτύρονται στο κέτνρο του Τελ Αβίβ στις 17 Νοεμβρίου του 2012, για την επίθεση εναντίον της Γάζας.               

(φωτογραφία Shachaf Palakow/ Activestills.org)

*****************************

Ένας άντρας μέσα στο αυτοκίνητό του, όταν συγκεντρωμένος όχλος έσπασε τα παράθυρα του αυτοκινήτου κατά την διάρκεια συγκέντρωσης εναντία στους Αφρικανούς μετανάστες και στους αιτούντες άσυλο στη γειτονιά Hatkiva στο Τελ Αβίβ, στις 23 Μαϊού του 2012 (φωτογραφία Oren Ziv / Activestills.gr)

***********************

Διαδηλωτής συλλαμβάνεται από την αστυνομία κατά την διάρκεια πορείας από την πλατεία Ουάσινγκτον προς το Τμήμα Οικονομικών στη Νέα Υόρκη, στις 15 Σεπτεμβρίου του 2012, σηματοδοτώντας την πρώτη επέτειο της κατάληψης της Γουάλ Στριτ. (φωτογραφία Tess Scheflan / Activestills.org)

*************************

Ένα κελί στη νέα φυλακή για τους αιτούντες άσυλο«Sadot» υπό κατασκευή στην περιοχή της σημερινής φυλακής Saharonim στην έρημο Νεγκέβ κοντά στα σύνορα της Αιγύπτου, 1 Νοεμβρίου του 2012. Το Ισραήλ χτίζει ένα συγκρότημα  φυλακών που θα είναι σε θέση να στεγάσει πάνω από 10.000 αιτούντες άσυλο.(φωτογραφία Shiraz Grinbaum /Activestills.org)

************************


Άστεγοι πρόσφυγες κοιμούνται κάτω από ένα νάιλον για να τους παρέχει κάποια κάλυψη από τη βροχή, σε μια παιδική χαρά στο πάρκο Levinsky στο νότιο Τελ Αβίβ, 1 Φεβρουαρίου 2012. (φωτογραφία: Oren Ziv / Activestills.org)

******************************

Η Peri, η οποία είναι σχεδόν εντελώς τυφλή, έζησε μέχρι το Μάιο του 2012, σε ένα Amidar (που κατέχει μια ισραηλινή εταιρεία δημόσιας στέγασης) διαμέρισμα που ανήκει σε συνεργάτη της, ο οποίος απεβίωσε πρόσφατα. Προς έκπληξή της, το διαμέρισμα είχε εκκαθαριστεί από τον περασμένο Μάιο, ενώ βρισκόταν στο κοντινό κέντρο για τυφλούς. Ο επίσημος λόγος για την έξωση της είναι ένα χρέος που αποτελείται από τους τόκους επί ενός επιδόματος για τους μετανάστες που λάμβανε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990. Η Πέρι εκδιώχτηκε χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση και έχει αναγκαστεί να νοικιάσει ένα διαμέρισμα το οποίο δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά. Βασίζεται σε μηνιαίες παροχές της κυβέρνησης για να επιβιώσει. (φωτογραφία: Yotam Ronen / Activestills.org)

**************************

Ένα γράμμα που άφησε ο 52 χρονος Moshe Silman πριν αυτοπυρποληθεί κατά τη διάρκεια μιας διαμαρτυρίας για την κοινωνική δικαιοσύνη στο Τελ Αβίβ, στο Ισραήλ, στις 14 Ιουλίου 2012. Ο Silman υπέκυψε στα τραύματά του λίγες μέρες μετά την αυτοθυσία του. (φωτογραφία: JC / Activestills.org)

*******************************


Ένας Εβραίος έποικος από τον παράνομο εποικισμό των Mitzpe Yair κυνηγά το κοπάδι και απειλεί τους βοσκούς της Gwawis. Κρατά ένα τουφέκι M16, που δόθηκε σε αυτόν από τον ισραηλινό στρατό, ως μέρος της αμειβόμενης εργασίας του ως συντονιστής ασφαλείας. Ο νόμος ορίζει ότι δεν επιτρέπεται να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια εκτός των συνόρων των εποικισμών. 18 Σεπτέμβρη 2012. (φωτογραφία: Shiraz Grinbaum / Activestills.org)

**************************

Ένας διαδηλωτής με μια σφεντόνα κατά την εβδομαδιαία διαμαρτυρία ενάντια στην κατοχή, Kfer Qaddum, 5 Οκτωβρίου, 2012. (φωτογραφία: Yotam Ronen / Activestills.org)

************************************

Η Nariman Tamimi ακουμπά πάνω στον μεγαλύτερο γιο της, καθώς θρηνεί την απώλεια του νεότερου αδελφού της Rujdi της Tamimi. Ο Rujdi πυροβολήθηκε με κανονικές σφαίρες κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τις ισραηλινές δυνάμεις κατά τη διάρκεια διαδήλωσης για αλληλεγγύη στη Γάζα στο χωριό Νάμπι Σάλεχ. Του είχαν αρνηθεί την επείγουσα ιατρική βοήθεια που χρειαζόταν στο σημείο που βρισκόταν χτυπημένος και αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του στο νοσοκομείο. 20 Νοέμβρη 2012. (φωτογραφία: Oren Ziv / Activestills.org)

********************

Ο πρώην Παλαιστίνιος κρατούμενος Khader Αdnan συμμετέχει σε μια διαδήλωση στην πόλη Ναμπλούς στη Δυτική Όχθη σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους παλαιστίνιους κρατούμενους που βρίσκονται ακόμα σε απεργία πείνας: Samer Barq, Χασάν Safadi, Ayman Sharawna και Raed Jamal, 1η Αυγούστου του 2012. (φωτογραφία: Ahmad Al-Bazz/Activestills.org)

*********************************

Η μητέρα του Hassan Safadi τρέχει για να αγκαλιάσει το γιο της, καθώς ο ίδιος φτάνει στο σημείο ελέγχου Jubara κοντά στην πόλη της Δυτικής Όχθης Τυλκαρμ μετά την απελευθέρωσή του από την ισραηλινή στρατιωτική φυλακή, 29, Οκτωβρίου, 2012. Χασάν φέρεται να ήταν σε μια εναλλασόμενη-απεργία πείνας για 168 ημέρες σε ισραηλινή στρατιωτική φυλακή, διαμαρτυρόμενος για την πολιτική του Ισραήλ στο θέμα της «διοικητικής κράτησης», σύμφωνα με την οποία οι Παλαιστίνιοι μπορούν να κρατούνται για παρατεταμένες περιόδους μήνες ή χρόνια χωρίς να έχουν απαγγελθεί κατηγορίες  εναντίον τους. (φωτογραφία: Ahmad Al-Bazz/Activestills.org)

******************************

Ένα Παλαιστίνιο αγόρι στέκεται κοιτώντας το σπίτι του, η οροφή του οποίου καταστράφηκε από τις ισραηλινές επιθέσεις στην περιοχή Al Shoja’iya της πόλης της Γάζας, 2 Δεκ 2012. (φωτογραφία: Ryan Rodrick Beiler / Activestills.org)

*****************************


Η αστυνομία της Παλαιστινιακής Αρχής  (δεξιά) μαζί με την ισραηλινή αστυνομία των συνόρων (αριστερά) ελέγχει την πρόσβαση Παλαιστινίων στην Ιερουσαλήμ, στο σημείο ελέγχου της Βηθλεέμ για την τελευταία Παρασκευή του Ραμαζανιού, 17 Αυγούστου 2012. Σε αυτό το Ραμαζάνι, οι ισραηλινές αρχές επίτρεψαν την πρόσβαση μόνο σε άνδρες κάτω των 12 ή άνω των 40 ετών χωρίς ειδική άδεια. Γυναίκες όλων των ηλικιών είχαν τη δυνατότητα να περάσουν ελεύθερα. (φωτογραφία: Ryan Rodrick Beiler / Activestills.org)

***************************************

Ένας νεαρός Παλαιστίνιος ρίχνει ένα κάνιστρο δακρυγόνου πίσω προς τις Ισραηλινές  δυνάμεις που εισέβαλαν στη Δυτική Όχθη, στο χωριό  Nabi Saleh μετά την κηδεία του Rujdi Tamimi. 20 Νοέμβρη 2012. (φωτογραφία: Shachaf Polakow / Activestills.org)

********************************


Παλαιστίνιοι πιέζουν τα χέρια τους στις ασπίδες που κρατούν Ισραηλινοί στρατιώτες κατά τη διάρκεια μιας εβδομαδιαίας διαδήλωσης ενάντια στην κατοχή και το τείχος διαχωρισμού στο χωριό της Δυτικής Όχθης Al Ma’sara, 14 Δεκέμβρη του 2012. Το ισραηλινό τείχος διαχωρισμού, αν χτιστεί σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα διαχωρίσει το χωριό από τα γεωργικά εδάφη του. (φωτογραφία: Ryan Rodrick Beiler / Activestills.org)

**************************************

τα παιδιά του Nabi Saleh προσπαθούν να αποτρέψουν να πάρουν οι Ισραηλινοί τον Wa’ed Tamimi, ο οποίος βρίσκεται μέσα στο στρατιωτικό όχημα. Η ξανθιά κοπέλα με την αλογοουρά είναι η αδελφή του. 2 του Νοέμβρη, 2012 (credit: ActiveStills)

*********************************

Οι διαδηλωτές της ημέρας του εθνικού πένθους κάνουν πορεία διαμαρτυρίας μέσω του Πλίμουθ, Μασαχουσέτη στις 22 Νοέμβρη 2012. Κάθε χρόνο από το 1970, οι ιθαγενείς Αμερικανοί συγκεντρώνονται το μεσημέρι την ημέρα αυτή στο Λόφο του Cole στο Πλύμουθ για να τιμήσουν μια ημέρα εθνικού πένθους την ίδια στιγμή που οι ΗΠΑ γιορτάζουν την ημέρα των ευχαριστιών. (φωτογραφία: Tess Scheflan / Activestills.org)

**************************************

Εκατοντάδες άνθρωποι διαδηλώνουν κατά της σύλληψης των 28 προσφύγων και των υποστηρικτών τους, που συνελήφθησαν την ίδια ημέρα στο πλαίσιο μια δράσης ενάντια στη συμμετοχή που είχε η κυβέρνηση της Νιγηρίας στην βίαιη απέλαση των αφρικανών προσφύγων. Οι διαδηλωτές έκαναν πορεία από το στρατόπεδο διαμαρτυρίας προς το κέντρο κράτησης στο οποίο οδηγήθηκαν και απαιτούσαν την άμεση απελευθέρωσή τους. Όλοι οι κρατούμενοι απελευθερώθηκαν αργά το βράδυ. Βερολίνο, 15 Οκτωβρίου του 2012. (φωτογραφία: Keren Manor / Activestills.org)

******************************

Ένα μέλος του Free Running της Γάζας, μια ομάδα που εξασκείται στο Parkour στην παραλία κάθε Παρασκευή στην πόλη της Γάζας, 24η Φεβρουαρίου του 2012. (φωτογραφία: Anne PAQ / Activestills.org)

*********************************

Ένα παιδί από την αραβική κοινότητα al Jahalin βρίσκεται δίπλα στα ερείπια του σπιτιού του, το οποίο κατεδαφίστηκε από τις ισραηλινές αρχές το προηγούμενο βράδυ στην πόλη Ανάτα της  Δυτικής Όχθης , 25 Ιανουαρίου 2012. (φωτογραφία: Keren Manor / Activestills.org)

(πηγή : http://972mag.com/the-images-that-defined-2012-2/63105/)
Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο