10 χρόνια

Η αστυνομία σκοτώνει δυο εργάτες ορυχείου στη Σιέρα Λεόνε

Το έναυσμα για την απεργία δόθηκε όταν οι ιδιοκτήτες των ορυχείων, της Octea, υποσχέθηκαν ένα δώρο Χριστουγέννων  ισοδύναμο τριών μηνιαίων μισθών, αλλά την τελευταία στιγμή άλλαξαν γνώμη  και ανάκαλεσαν το μπόνους. Στη συνέχεια, τα αφεντικά ισχυρίστηκαν ότι οι εργαζόμενοι λένε ψέματα, και ότι, στην πραγματικότητα, τους έχει καταβληθεί  το συμφωνηθέν επίδομα.

Ο Αντιπρόεδρος και ο Υποθργός ορυκτών πόρων πήγαν οι ίδιοι  στο ορυχείο για να προσπαθήσουν να μεσολαβήσουν μεταξύ των εργαζομένων και των αφεντικά τους, της Octea. Οι εργαζόμενοι  τους ενημέρωσαν για το τι σκέφτονται για την διαμεσολάβησή τους, βομβαρδίζοντας τα οχήματά τους με πέτρες.

Οι απεργοί ανθρακωρύχοι  διέψευσαν τους ισχυρισμούς της αστυνομίας ότι πυροβόλησαν τους διαδηλωτές ενώ ήταν σε  άμυνα. Μετά το θάνατο των δύο εργαζομένων, οι διαδηλωτές εισέβαλαν στο τοπικό νοσοκομείο, πήραν τα πτώματα των συντρόφων τους και τα έβγαλαν στους δρόμους, παίρνοντας όρκο να εκδικηθούν τις δολοφονίες.

Μακριά από το συγκρότημα του ορυχείου,  ένα αστυνομικό τμήμα πυρπολήθηκε σε αντίποινα για τις δολοφονίες. Διατάχθηκε προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας , καθώς η αστυνομία και οι ένοπλες δυνάμεις προσπαθούν να επανακτήσουν την τάξη στην πόλη.

Ντόπιοι οδηγοί ταξί και ταχυδρόμοι έχουν ξεκινήσει απεργία σε ένδειξη αλληλεγγύης στους ανθρακωρύχους, αρκετοί από τους οποίους έχουν ήδη συλληφθεί για πρόκληση «αναταραχής».

Πολλοί ξένοι εργάτες από χώρες όπως η Γκάνα, η Ινδία, η Ζιμπάμπουε, και η Ναμίμπια, είναι παγιδευμένοι μέσα και γύρω από το συγκρότημα του ορυχείου.  

Η Octea είναι ισραηλινή εταιρεία που διοικήται από Ν. Αφρικανούς ομογενείς στην ανατολική Σιέρα Λεόνε. Είναι η μεγαλύτερη και η πιο κερδοφόρα εταιρεία στον τομέα των διαμαντιών της Σιέρα Λεόνε, από την οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η εθνική οικονομία. Αν και η  εξόρυξη διαμαντιών δίνει την άδεια για να τυπωθούν  χρήματα, οι εργαζόμενοι ιστορικά αντιμετωπίζονται ως   σκουπίδια και πληρώνονται  ακόμα χειρότερα.

Αλληλεγγύη στους ανθρακωρύχους διαμαντιών στη Σιέρα Λεόνε!

http://libcom.org/blog/police-kill-striking-diamond-miners-sierra-leone-02012013

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Angela Z. Ioannidou
Angela Z. Ioannidou
We have to talk about liberating minds as well as liberating society. Angela Davis
Μετάβαση στο περιεχόμενο