Στημένα ρεπορτάζ, στημένοι «κάτοικοι»

Η εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο», με τους δημοσιογράφους Μανώλη Αναγνωστάκη και Ιωάννη Χασαπόπουλο, συμπεριέλαβε στη θεματολογία της την Κυριακή, 6 Ιανουαρίου, την Βίλλα Αμαλίας.

Ο τρόπος παρουσίασης του θέματος δεν είχε σκοπό να ενημερώσει ή να «φωτίσει πτυχές», όπως είναι το δημοσιογραφικό κλισέ, αλλά μόνο να παρουσιάσει μιαν έτοιμη, προκατασκευασμένη, προμελετημένη και, ίσως, προβαρισμένη άποψη. Την άποψη της, τουλάχιστον ακροδεξιάς, κυβερνητικής ατζέντας.

https://www.youtube.com/watch?v=QYfmdlHqeV4

Το θέμα παρουσιάστηκε περίπου ως σύγκρουση του… ΣΥΡΙΖΑ με την τοπική κοινωνία και την κυβέρνηση που προσπαθεί να την υπερασπιστεί. Η Βίλλα Αμαλίας ήταν, λέει το ρεπορτάζ, ο φόβος και ο τρόμος της περιοχής, οι κάτοικοι δεν τολμούσαν να μιλήσουν γι’ αυτήν, επειδή φοβούνταν για την ίδια τους τη ζωή. Ο ΣΥΡΙΖΑ κι οι ομοϊδεάτες του (!) είχαν μετατρέψει την Βίλλα σε ορμητήριο: Έμπαιναν μέσα, εξοπλίζονταν και μετά εξορμούσαν στην περιοχή, πλιατσικολογώντας, καίγοντας, σπάζοντας, δέρνοντας και τρομοκρατώντας κάθε έντιμο κάτοικο που διαφωνούσε μαζί τους.

Οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι, θέλοντας να αναδείξουν αυτήν την… πραγματικότητα, επιδόθηκαν σε επιτόπια έρευνα και ανακάλυψαν την μόνη ατρόμητη κάτοικο της περιοχής. Την κ. Ελένη Παπαδοπούλου.

Ποιά είναι η κ. Παπαδοπούλου;

Πρέπει, λογικά, να είναι η μόνη κάτοικος που βρίσκει μπροστά του ένας δημοσιογράφος που θα κάνει επιτόπιο ρεπορτάζ στην περιοχή. Αυτό συμβαίνει μάλλον λόγω του ότι οι υπόλοιποι κάτοικοι είναι τόσο πολύ τρομαγμένοι από τους αντιεξουσιαστές που δεν βγαίνουν καν από τα σπίτια τους.

Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι η κυρία Ελένη Παπαδοπούλου πρωταγωνιστεί σε όλα τα ρεπορτάζ που έχουν να κάνουν με την Πλατεία Βικτωρίας, τον Άγιο Παντελεήμονα και την Κυψέλη.

Οι τονισμοί κειμένου δικοί μου:

Καθημερινή:

Κώδικας αυτοπροστασίας για το κέντρο

[24 Μαρτίου 2012]

Η κ. Ελένη Παπαδοπούλου ζει χρόνια στην πλατεία Βικτωρίας, σε μια γειτονιά όπου οι δείκτες εγκληματικότητας «του δρόμου» έχουν εκτιναχθεί, γι’ αυτό, όπως λέει στην «Κ», «όταν βγαίνω για ψώνια δεν φοράω κοσμήματα στον λαιμό ή σκουλαρίκια που γυαλίζουν, γιατί είναι καθημερινό το φαινόμενο κακοποιοί να αρπάζουν κοσμήματα από περαστικούς, χτυπώντας τους μέρα μεσημέρι». Σύμφωνα με την ίδια, οι γυναίκες αποφεύγουν να κρατούν τσάντες όταν αυτό δεν είναι απολύτως απαραίτητο και δεν είναι τυχαίο ότι οι «περισσότερες φορούν τις τσάντες χιαστί, μπας και αποτρέψουν τους επίδοξους ληστές». Οι κάτοικοι –κυρίως οι ηλικιωμένοι– των περιοχών «υψηλού κινδύνου» δεν φέρουν πάνω τους πορτοφόλια, κρύβοντας τα χαρτονομίσματα σε εσωτερικές τσέπες, στις κάλτσες, ενώ οι γυναίκες ακόμα και στον… στηθόδεσμό τους.

Τα τραπεζάκια έξω σώζουν αθηναϊκές πλατείες

[29 Ιουνίου 2012]

Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής, τα τραπεζάκια έξω έδωσαν ζωή στην πλατεία. «Εγινε τόπος συνάντησης, οι άνθρωποι έρχονται και κάθονται αποτρέποντας με την παρουσία τους τη συγκέντρωση προβληματικών ομάδων, όπως παράνομοι μετανάστες και χρήστες ναρκωτικών. Παράλληλα, είναι και μια διέξοδος για τους κατοίκους της περιοχής που έχουν κάπου να καθήσουν και να πιουν τον καφέ τους. Φυσικά, τα απογεύματα που ο κόσμος φεύγει, τα προβλήματα επιστρέφουν στην πλατεία» λέει η Ελένη Παπαδοπούλου, μέλος της επιτροπής κατοίκων πλ. Βικτωρίας. Σύμφωνα με την ίδια, η κίνηση που έδωσαν τα τραπεζοκαθίσματα στη «Βικτώρια» έσωσαν επιχειρήσεις της περιοχής που ήταν έτοιμες να κλείσουν. Μάλιστα, χάριν αυτών δημιουργήθηκαν τουλάχιστον 15 νέες θέσεις εργασίας.

Οι Αθηναίοι πηγαίνουν πάλι στα πάρκα

[8 Αυγούστου 2012]

Πριν από λίγες ημέρες τα περισσότερα παγκάκια στο Πεδίον του Αρεως ήταν κατειλημμένα από αλλοδαπούς άντρες. Μόνες γυναίκες απέφευγαν να μπαίνουν στο πάρκο μετά τη δύση του ηλίου, ενώ περνώντας οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας από τα πιο απόμακρα σημεία του δεν μπορούσε κανείς να αγνοήσει την έντονη δυσοσμία. Αυτές είναι μερικές από τις εικόνες από τις οποίες ελπίζουν να απαλλαγούν οι κάτοικοι των συγκεκριμένων περιοχών. Κάποιοι από αυτούς εμφανίζονται αισιόδοξοι πως οι μέρες της υποβάθμισης έχουν παρέλθει. «Ο υπουργός (σ.σ. Δημ. Τάξης) συναντήθηκε με διάφορους συλλόγους κατοίκων και μεταξύ των οποίων και με εμάς. Εχουμε ακούσει πολλές υποσχέσεις μέχρι σήμερα, δεν είμαστε ευκολόπιστοι. Ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίπτωση είμαστε αισιόδοξοι ότι θα γίνει κάποια φιλότιμη προσπάθεια για να βελτιωθεί η κατάσταση», λέει στην «Κ» η Ελένη Παπαδοπούλου από τον σύλλογο κατοίκων πλ. Βικτωρίας.

Κάτι αλλάζει με τους λαθρομετανάστες

[12 Αυγούστου 2012]

Στο κέντρο της Αθήνας λοιπόν, κατά τη διάρκεια της ημέρας ο αριθμός των παράνομων μεταναστών από την Ασία και την Αφρική έχει μειωθεί δραστικά σε περιοχές που είχαν μετατραπεί σε γκέτο τα προηγούμενα χρόνια ενώ υπάρχει ισχυρή αστυνομική παρουσία όλο το 24ωρο. Στην πλατεία Βικτωρίας η εικόνα έχει σαφώς βελτιωθεί, όπως και στις πλατείες Κουμουνδούρου, Θεάτρου, Λαρίσης, Κυψέλης κ. ά. Κάτοικοι των περιοχών αυτών με τους οποίους μίλησε η «Κ» ζητούν να συνεχιστεί η επιχείρηση όσο καιρό χρειαστεί ώστε το κέντρο της πόλης να ξαναγίνει ανθρώπινο, «να μην τρέμουμε όταν κυκλοφορούμε». Οι ίδιοι ζητούν να δοθεί λύση και σε άλλα μεγάλα προβλήματα: Τις οργανωμένες συμμορίες που ληστεύουν περαστικούς, την παρουσία και τη δράση εμπόρων και χρηστών ναρκωτικών, τη λειτουργία καταστημάτων – πόλων συγκέντρωσης παρανόμων. «Ξέρω τουλάχιστον τέσσερις επιχειρήσεις γύρω από την πλατεία που θα κλείσουν σε περίπτωση που δεν αλλάξει άμεσα η κατάσταση» λέει στην «Κ» η κ. Ελένη Παπαδοπούλου από την επιτροπή κατοίκων της πλατείας Βικτωρίας συμπληρώνοντας «πάντως τις τελευταίες ημέρες η διαφορά είναι ήδη αισθητή».

Όλα αυτά τα – αντικειμενικότατα – ρεπορτάζ, εκτός από την κ. Ελένη Παπαδοπούλου, έχουν και κάτι άλλο κοινό: τα υπογράφει όλα ο ίδιος δημοσιογράφος, Κ. Ονισένκο. Ο εν λόγω δημοσιογράφος επιδίδεται κατ’ εξακολούθηση στο σπορ της εμπλουτισμένης (με «πληροφορίες από αξιωματικούς» και «κατοίκους») αναπαραγωγής των δελτίων τύπου της αστυνομίας, όπως σ’ αυτό το χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Οι «απόψεις» της Ελένης Παπαδοπούλου

Αναρωτιέται «τί δουλειά έχουν οι μουσουλμάνοι στην Ευρώπη»
Θεωρεί «ανέκδοτο» τον φασισμό, την ξενοφοβία και τον ρατσισμό

Χαρακτηριστικά:

Τώρα αυτός που φοβάται, γιατί είναι περικυκλωμένος από μιλλιούνια ξένους, είναι μίας ηλικίας και μπορεί να του ρίξουν και καμιά όπως έχει συμβεί πολλάκις, είναι ξενοφοβικός; Φυσιολογικός θα έλεγα εγώ, αλλιώς έχει Αλτσχάιμερ ή άνοια και δεν κατανοεί που βρίσκεται.

Είμαι σίγουρη πως εάν ο κ. Παπούλιας και ο κ. Επίτροπος έμεναν μέσα σε κάποια από αυτές τις πολυκατοικίες του κέντρου αγκαλιά στην κυριολεξία με σαράντα λαθρομετανάστες τουλάχιστον, εάν έμεναν σε αυτές τις γειτονιές, όπου στον δρόμο δεν υπάρχει Ελληνας, όπου ο νόμος δεν είναι ελληνικός, αλλά Ταλιμπανικός, εάν έπρεπε να κλειδώνονται σπίτι τους και δεν είχαν κανένα να τους φυλάει, εάν η περιουσία τους είχε καταστραφεί και εάν αναγκαζόντουσαν να ζήσουν σαν τα ζώα, λόγω των “ιδιαίτερων” συνθηκών που επέβαλλαν τα “δικαιώματα” σε όλα των γειτόνων μας, χωρίς καμία υποχρέωση φυσικά, τί ακριβώς θα έλεγαν;

Και δυστυχώς στην χώρα μας, εάν συνεχιστεί ο εποικισμός, η Δημοκρατία κινδυνεύει και από όλες αυτές τις ομάδες, οι οποίες έχουν γραμμένα και τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ευρωπαϊκές αξίες και την δημοκρατία.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η κυρία Ελένη Παπαδοπούλου δεν είναι μια τυχαία «κάτοικος». Ή μάλλον, είναι μια «κάτοικος», όπως και άλλοι που παρουσιάζονται από τα ΜΜΕ με αυτήν την ιδιότητα. Υπενθυμίζω εδώ την αντιφασιστική μοτοπορεία της 30ής Σεπτεμβρίου, οπότε εντοπίστηκαν μέλη της Χρυσής Αυγής να σπάνε μαγαζιά μεταναστών στην περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα, τους οποίους τα ΜΜΕ ονόμασαν «κατοίκους».

Το κερασάκι στην τούρτα: το βίντεο

Το βίντεο από την εκπομπή των Αναγνωστάκη – Χασαπόπουλου, όπως αποκάλυψε το Jungle-report, αναρτήθηκε στο youtube από λογαριασμό που ανεβάζει βίντεο σχεδόν αποκλειστικά με δηλώσεις στελεχών της Χρυσής Αυγής,ενώ ο αρχικός τίτλος «ΒΙΛΑ ΑΜΑΛΙΑ vs ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ» άλλαξε σε «Ολη η Αλήθεια απο Κάτοικο Αθήνας για ΒΙΛΑ ΑΜΑΛΙΑ»


Ενημέρωση: 24/11/2018:

Σχεδόν έξι χρόνια αφού είχε γραφτεί αυτό το άρθρο, έκρινα σκόπιμο να προσθέσω κι ένα επιπλέον στοιχείο για την εξέλιξη της καριέρας της κ. Ελένης Παπαδοπούλου, η οποία πλέον αποτελεί τακτική αρθρογράφο στην ακροδεξιά εφημερίδα «Δημοκρατία».

– Λ.Σ.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

8 ΣΧΟΛΙΑ

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
8 Σχόλια
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο