Η δολοφονία του ακτιβιστή Tom Ηurndal # Video (ελλ.υπότιτλοι)

 Διεθνές Κίνημα Αλληλεγγύης (ΙSM)

Στις 13 Ιανουαρίου του 2013 συμπληρώθηκαν 9 χρόνια από τον θάνατο του Tom Hurndal, ο οποίος πυροβολήθηκε εν ψυχρώ στο κεφάλι από Ισραηλινό στρατιώτη ελεύθερο σκοπευτή τον Απρίλιο του 2003 και πέθανε στις 13 Ιανουαρίου του 2004 σε νοσοκομείο στην Αγγλία, αφού βρισκόταν σε κώμα μετά τον πυροβολισμό του.

O Tom ήταν 21 χρονών όταν πυροβολήθηκε. Ήταν φοιτητής φωτογραφίας, είχε αφήσει το Ηνωμένο Βασίλειο για να εργαστεί εθελοντικά ως «ανθρώπινη ασπίδα» στο Ιράκ. Εκεί θα μάθει για το ISM, μία από τις εθελοντριες του οποίου κινήματος ήταν και  η Rachel, Corrie, η οποία μόλις είχε σκοτωθεί από μια μπουλντόζα, ενώ διαμαρτυρόταν για τις κατεδαφίσεις σπιτιών στη Ράφα. Πήγε λοιπόν ο ίδιος εκεί,   φτάνοντας στη Ράφα στις 6 Απριλίου.

Την ημέρα που φωτογράφιζε, ο Τομ ήταν με άλλους ακτιβιστές του ISM και περπατούσε μέσα στη Ράφα, όταν ξεκίνησαν ισραηλινά πυρά ελεύθερων σκοπευτών. Σχεδόν όλοι άρχισαν να τρέχουν για να βρουν ασφαλές μέρος, αλλά ο Τομ παρατήρησε πως τρία παιδιά, ηλικίας μεταξύ τεσσάρων και επτά ετών, παρέμεναν ακίνητα, έχοντας παραλύσει από τον φόβο. Ο Τομ γύρισε πίσω για αυτά. Πήρε το μικρό αγόρι σε ασφαλές μέρος , και στη συνέχεια γύρισε πίσω για τα δύο κορίτσια. Φορούσε ένα φωσφορίζον γιλέκο, και ήταν σαφώς άοπλος. Ένας Ισραηλινός ελεύθερος σκοπευτής τον πυροβόλησε στο κεφάλι.

Ο Ισραηλινός στρατιώτης που τον πυροβόλησε, ο Taysir Hayb, καταδικάστηκε για ανθρωποκτονία από αμέλεια σε 11 χρόνια και 6 μήνες φυλάκιση. Η Βρετανική ανάκριση και έρευνα για το γεγονός διαπίστωσε ότι η ανθρωποκτονία ήταν εκ προθέσεως, με άλλα λόγια ήταν δολοφονία. Ο Ισραηλινός στρατός έχει αρνηθεί να αναλάβει οποιαδήποτε ευθύνη για ό,τι συνέβη στον Τομ, αλλά και σε άλλους ακτιβιστές όπως η Ρέητσελ Κόρι που έχασε την ζωή της λίγο καιρό πριν τον Τομ, από Ισραηλινή μπουλντόζα που πέρασε από πάνω της.

Ο Τομ θα ήθελε να τον θυμόμαστε, όμως θα ήθελε να θυμόμαστε και το γεγονός πως χιλιάδες αθώοι Παλαιστίνιοι έχουν πεθάνει με τον ίδιο τρόπο.Οι θάνατοι αυτών των ανθρώπων δεν έχουν ποτέ ερευνηθεί και συχνά έχουν ειπωθεί ψέματα για τον θάνατό τους, είτε ότι ήταν μαχητές και γι’αυτό τους χτύπησαν, είτε ότι βρέθηκαν ανάμεσα σε διασταυρώμενα πυρά, ή ότι ο θάνατός τους ήταν ένα “τραγικό ατύχημα”.

(http://palsolidarity.org/2013/01/tom-hurndal-rip/)

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζονται εικόνες από την περιοχή της Ράφα, την ημέρα της δολοφονίας του Τομ και μαρτυρίες παρόντων ακτιβιστών καθώς και δηλώσεις της μητέρας του Tom Hundral

{"video":"http://www.youtube.com/watch?v=buYZM9cILYs","width":"560","height":"315"}Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο