10 χρόνια

Δικαστήριο αποσύρει τις κατηγορίες για τον Αaron Swartz, λίγες μέρες μετά την αυτοκτονία του

   Ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο της Μασαχουσέτης απέρριψε την υπόθεση hacking που υφίστατο ενάντια στον συν-ιδρυτή της σελίδας Reddit, Aaron Swartz, ο οποίος αυτοκτόνησε στις 11 Ιανουαρίου, ενώ αντιμετώπιζε το ενδεχόμενο πολύχρονης φυλάκισης και πρόστιμο ένα εκατομμύριο δολάρια.
Ο Swartz βρέθηκε κρεμασμένος την περασμένη Παρασκευή στο διαμέρισμά του στο Μπρούκλιν λίγες ώρες πριν χρειαστεί να παρουσιαστεί στο δικαστήριο, όπως αναφέρει η αστυνομία. Το σώμα του βρέθηκε από τη φίλη του, η οποία κάλεσε τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης

Ο 26χρονος Αaron, ήταν ο συν-ιδρυτής του Reddit και εκτελεστικός διευθυντής της Deman Progress, μια ιστοσελίδα που εστιάζει στις αλλαγές στην πολιτική για τις ατομικές ελευθερίες, τα πολιτικά δικαιώματα, και στη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Υποστήριξε την ελεύθερη διάθεση των πληροφοριών στο διαδίκτυο και συνεργάστηκε με την Creative Commons, έναν μη-κερδοσκοπικό οργανισμό με στόχο να διευκολυνθεί η ανταλλαγή των δημιουργικών έργων.

Ο Swartz ήταν επίσης ένας διάσημος προγραμματιστής. Από την ηλικία των 13 ετών, δημιούργησε την πρώτη του web εφαρμογή, η οποία ήταν ουσιαστικά η ίδια ιδέα, με αυτή της Wikipedia, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του. Συνέβαλε στη δημιουργία του RSS, Really Simple Syndication (Πολύ Απλή Διανομή),  μία προτυποποιημένη μέθοδο ανταλλαγής ψηφιακού πληροφοριακού περιεχομένου διαμέσου του Διαδυκτίου, στηριγμένη στην πρότυπη, καθιερωμένη και ευρέως υποστηριζόμενη γλώσσα σήμανσης XML. Ένας χρήστης του Διαδικτύου μπορεί έτσι να ενημερώνεται αυτομάτως για γεγονότα και νέα από όσες ιστοσελίδες υποστηρίζουν RSS, αρκεί να έχει εγγραφεί ο ίδιος συνδρομητής στην αντίστοιχη υπηρεσία της εκάστοτε ιστοσελίδας. Οι εν λόγω ενημερώσεις («ροές RSS», αγγλ: «RSS feeds») περιέχουν τα πλήρη δεδομένα, σύνοψη των δεδομένων, σχετικά μεταδεδομένα, ημερομηνία έκδοσης κλπ, ενώ αποστέλλονται αυτομάτως στον συνδρομητή μέσω Διαδικτύου.

  Το 2011, ο Swartz κατηγορήθηκε ότι δήθεν έκλεψε περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια επιστημονικά περιοδικά από το JSTOR, ένα αρχείο από επιστημονικά περιοδικά και επιστημονικές εργασίες, μέσω μιας ανοιχτής σύνδεσης στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT).

Ακολουθεί μια έρευνα σχετικά με τη συμμετοχή του Swartz στην κλοπή του περιεχομένου που φιλοξενείται στο JSTOR, ένα ψηφιακό αρχείο που χρησιμοποιείται από πανεπιστήμια και άλλα ερευνητικά ιδρύματα. Ο Swartz, ο οποίος ζούσε στη Νέα Υόρκη κατά τη στιγμή του θανάτου του, είχε πρόσβαση στο JSTOR μέσω της βιβλιοθήκης του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης και γι’αυτό τον λόγο η υπόθεση εκδικαζόταν σε αυτή την πολιτεία.

Αν και το JSTOR αποφάσισε να μην απαγγείλει κατηγορίες – και μάλιστα κάλεσε την αμερικανική κυβέρνηση να αποσύρει τη μήνυση -το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης προχώρησε με μια αστική αγωγή. Ως εκ τούτου, ο Swartz αντιμετώπιζε σοβαρές νομικές συνέπειες, που οδήγησαν σύμφωνα με τους παρατηρητές στην αυτοκτονία του την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με μια έκθεση της Huffington Post, η ομάδα υπεράσπισης του Swartz υποπτευόταν, ότι οι ομοσπονδιακοί δικηγόροι χρησιμοποιούσαν τον Swartz ως παράδειγμα για να δείξουν πόσο αυστηροί μπορούν να γίνουν με υποθέσεις που σχετίζονται με τα on line αδικήματα.

Ο Αμερικανός δικηγόρος Stephen Heymann κατεδίωξε τον Swartz, επειδή η υπόθεση “επρόκειτο να λάβει μεγάλη δημοσιότητα από τον Τύπο και επρόκειτο να είναι ο σκληρός και “δίκαιος” που θα διαβάσει το όνομά του στις εφημερίδες,” επισημαίνει ο δικηγόρος του Swartz, Elliot Peters.

Ακόμα κι αν o Swartz είναι πλέον νεκρός και οι κατηγορίες έχουν αποσυρθεί, ο απόηχος και οι επιπτώσεις της υπόθεσης βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη. 

Τη Δευτέρα, η παγκόσμια ομάδα hacktivist Ανώνυμος, χάκαρε την ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης και αντικατέστησε το πρωτοσέλιδό της με μια φράση, “In Memoriam, Aaron Swartz.” (“Στη μνήμη του Aaron Swartz”) Oι Ανώνυμος άφησαν επίσης μια δήλωση στην οποία αποκαλούν το Υπουργείο Δικαιοσύνης που κατηγόρησε τον Swartz ως “μια αλλόκοτη αποβολή της δικαιοσύνης ” και ” μια στρεβλή και διεστραμμένη σκιά της δικαιοσύνης,για την οποία ο Aaron πέθανε αγωνιζόμενος”. Και η δήλωση συνεχίζει : “Επιδιώκουμε η τραγωδία αυτή να είναι η βάση για μια ανανεωμένη και αταλάντευτη δέσμευση για την υπεράσπιση ενός ελεύθερου και αδέσμευτου internet, χωρίς λογοκρισία και με ισότητα στην πρόσβασή του για όλους».

Η κηδεία του Swartz θα πραγματοποιηθεί στο Σικάγο την Τρίτη,15/1/ και τα μέλη των Anonymous, θα είναι παρόντες.

Τα μέλη της θρησκευτικής Westboro Baptist Church, τα οποία είναι γνωστά για τον φανατισμό τους και τις ρατσιστικές του θέσεις καθώς και για το γεγονός ότι κρατούν σε κηδείες πλακάτ με προσβλητικά συνθήματα, όπως για παράδειγμα “ο θεός μισεί τις αδελφές”, (“God Hates Fags”) – έχουν εκφράσει την πρόθεση τους να διαμαρτυρηθούν στην κηδεία του Swartz.

Οι Anonymos απάντησαν, με μια δήλωση,: “Είκοσι τέσσερις ώρες αφου ανακοινώθηκε ο θάνατος του Aaron Swartz στον κόσμο, μια άκαρδη θρησκεία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να παραβρεθεί στην κηδεία του. Σε απάντηση, οι Ανώνυμος έχουν ξεκινήσει την δράση : “Operation Angel “. Kαλoύν επίσης “τις οργανώσεις που θα ήθελαν να σχηματίσουν προστατευτικές ανθρώπινες ασπίδες κοντά στην κηδεία του Ααρών να ακούσουν προσεκτικά οποιαδήποτε ανακοίνωση βγει από την οικογένεια για τη δράση αυτή και να σεβαστούν τις επιθυμίες της” ..

Κλείνοντας, ανέφεραν ότι  “σκοπεύουν να συνεχίσουν να επιδιώκουν μια μεταρρύθμιση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και σε άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες για να εμποδίσουν ανάλογες άσκοπες επιθέσεις σαν αυτή που δέχτηκε ο Aaron Swartz. Μερικά από τα φωτεινότερα μυαλά στον τομέα της τεχνολογίας των πληροφοριών και η ασφάλειά τους, είναι στο στόχαστρο των κυβερνητικών οργανισμών που στερούνται την βασική κατανόηση των λεγόμενων εγκλημάτων με τα οποία φορτώνουν τους ανθρώπους. “

(πηγές :http://rt.com/usa/news/swartz-suicide-court-drops-charges-997/

http://rt.com/news/aaron-swartz-suicide-reddit-858/)

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο