Ναρκωτικά, όπλα, προστασία πίσω από τους συνδέσμους οπαδών

 

Ο Γ.Β., ένας από τους τρεις της παρέας των οργανωμένων οπαδών, είναι τώρα 27 ετών και κάνει μεροκάματα -όταν βρίσκει- σε οικοδομές. Μένει στον Πειραιά και είναι από τους λίγους που ανήκαν σε οργανωμένο γκρουπ οπαδών του Ολυμπιακού και πιο συγκεκριμένα στη σκληροπυρηνική ομάδα που έπαιρνε παραγγελιές -όχι για προσυμφωνημένο ξύλο με Παναθηναϊκούς και ΑΕΚτζήδες αλλά για πιο μυστήρια πράγματα. «Μετά από εκείνη την επίθεση μάθαμε ότι ο “μεγάλος” τηλεφώνησε στο αφεντικό της καφετέριας και του είπε ότι αν δεν θέλει να μας ξαναδεί εκεί να δέρνουμε πελάτες του θα πρέπει να του δίνει κάποια λεφτά τη βδομάδα. Σε εμάς έδωσε από 80 ευρώ στον καθένα».

Ναρκωτικά, όπλα, προστασία, σεκιούριτι σε συναυλίες -ό,τι και αν σημαίνει αυτό-, κλοπές, εισπράξεις ιδιωτικών οφειλών είναι η γκάμα των δραστηριοτήτων που βρίσκονται πίσω από τους λεγόμενους οργανωμένους συνδέσμους οπαδών. Μοιάζουν με κέντρα εκπαίδευσης για κανονικές ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος. Ο θάνατος του Γιάννη Ρουσάκη, 21 ετών, στο Ηράκλειο της Κρήτης κατά τη διάρκεια συμπλοκής οπαδών του ΟΦΗ και του Ηρόδοτου, επανέφερε το θέμα στην επικαιρότητα και την ελληνική κοινωνία στη γνωστή κατάσταση «πέφτω απ’ τα σύννεφα». Μια πολύπλοκη αλυσίδα βίας που υπό συνθήκες κρίσης πολλαπλασιάζεται.

Ο Δ. είναι 32 ετών, ζει στην περιοχή της Ηλιούπολης και ανήκε σε μία από τις περίπου 30 οργανωμένες δυνάμεις κρούσης οπαδών που υπάρχουν στο λεκανοπέδιο Αττικής. Υπολογίζεται ότι σε ολόκληρη την Ελλάδα είναι περισσότερες από διακόσιες και συσπειρώνονται γύρω από συλλόγους ομαδικών αθλημάτων που οι θεατές τους μπορεί να είναι λιγότεροι από αυτούς που παίζουν ξύλο…

«Νομίζετε ότι κάποιος πάει σε αυτούς τους συνδέσμους μόνο για την ομάδα του; Αυτό είναι πρόσχημα. Το μεροκάματο είναι η πραγματική αιτία. Οι τσαμπουκάδες που γίνονται κατά καιρούς είναι άλλοθι. Αυτό που πραγματικά έχει σημασία για τον οργανωμένο είναι τρία πράγματα: εισιτήρια, συναυλίες, νταλαβέρια, εκδρομές…».

– Δηλαδή;

– «Απλά είναι τα πράγματα. Για τα εισιτήρια, είναι πασίγνωστο, οι ΠΑΕ δίνουν φτηνά εισιτήρια στους οργανωμένους κι εκείνοι τα πωλούν με καπέλο, αλλά πλέον το μεροκάματο δεν είναι καλό από εκεί. Οι οργανωμένοι των κερκίδων ελέγχουν με τον τρόπο τους και το χώρο των γηπέδων. Οταν, λοιπόν, γίνονται συναυλίες αυτοί που κάνουν χρέη σεκιούριτι είναι οι οργανωμένοι οπαδοί. Οι αντίπαλοι ξέρουν ποιοι κάνουν μεροκάματα στη συγκεκριμένη συναυλία και συνήθως γίνεται πανηγύρι. Οπως πέρσι στη συναυλία των U2 στο ΟΑΚΑ, όπου παίχτηκε χοντρό ξύλο μεταξύ Παναθηναϊκών και ΑΕΚτζήδων, που έχουν μεγάλη κόντρα μεταξύ τους. Και κάτι ακόμα πιο δελεαστικό: όταν ακούς τσαμπατζήδες που μπαίνουν στις συναυλίες νομίζεις ότι μπαίνουν τελείως τσάμπα; Οι οργανωμένοι που κάνουν σεκιούριτι, αν τους παίρνει, σπάνε κάποια κλειστή πόρτα και από εκεί που το εισιτήριο έχει 20 και 30 ευρώ, βάζουν τον κόσμο με 5 ευρώ. Βάζει διακόσια άτομα και βγάζει ένα χιλιάρικο για πλάκα».

Ο Δ., αφού μας εξήγησε το κόλπο με τις συναυλίες, επεκτάθηκε στα «νταλαβέρια» και τις «εκδρομές». Και τα δύο έχουν σχέση με ναρκωτικά. «Αφού στο γήπεδο μπορείς να βάλεις άνετα κροτίδες, φωτοβολίδες, βεγγαλικά, γιατί να μην μπορείς να βάλεις και ναρκωτικά. Μιλάμε για ποσότητες που αλλάζουν χέρια στις κερκίδες. Για παράδειγμα, οι ποσότητες που πήγαν φέτος το καλοκαίρι σε νησιά, μοιράστηκαν στα γήπεδα και τώρα, πίσω από κάποιες “μανούρες” που γίνονται δήθεν για το ποδόσφαιρο, είναι τα ριξίματα στις μοιρασιές».

Οσο για τις εκδρομές των οργανωμένων, όπως εξηγεί ο Δ., πρόκειται για ακόμη μια μικρή βιομηχανία παραγωγής χρήματος και εγκληματικότητας. «Για κάποιους είναι δεδομένο ότι το πούλμαν δεν ξεκινάει χωρίς να έχει “φορτωθεί”. Ρόπαλα, μολότοφ, ναρκωτικά. Βέβαια, από τότε που τυπικά απαγορεύτηκαν οι μετακινήσεις οργανωμένων οπαδών, οι τιμές στα πούλμαν έχουν ακριβύνει κατά πολύ και αυτοί που κλείνουν τις συμφωνίες με τα πρακτορεία έχουν άλλο μεροκάματο. Και ένα από τα παράδοξα της υπόθεσης που μοιάζει και με αστείο: Για να μη δίνουν στόχο τα πούλμαν των οπαδών μετέρχονται πολλά κόλπα. Ενα από αυτά είναι το πούλμαν που είναι γεμάτο οπαδούς έτοιμους για όλα να έχει στο παρμπρίζ χάρτινο ταμπελάκι με την ένδειξη: “Καθημερινά μπάνια” ή κάτι άλλο άσχετο»…     

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο