Εννέα νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες στην επέτειο της αιγυπτιακής εξέγερσης (βίντεο-φωτογραφίες)

 Σύμφωνα με το Reuters , 456 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από την έναρξη των βίαιων συγκρούσεων στο Κάιρο, την Αλεξάνδρεια και το Σουέζ.

Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι λέγεται ότι έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις σε όλη τη χώρα. Οκτώ από τους νεκρούς, συμπεριλαμβανομένου ενός αστυνομικού, πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν στο Σουέζ και ένας άλλος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στην πόλη Ισμαηλία, σύμφωνα με ιατρικές πηγές.

Το Σουέζ είδε μερικές από τις χειρότερες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών, οι οποίοι έβαλαν φωτιά σε κυβερνητικό κτίριο που στέγαζε κάποτε την τοπική αυτοδιοίκηση της πόλης. Τα στρατεύματα έχουν αναπτυχθεί στην πόλη και τα τανκς είναι στους δρόμους, σύμφωνα με το RT.

 Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος Morsi κάλεσε το έθνος να “απορρίψει τη βία.” “Καλώ όλους τους πολίτες να κρατήσουν τις ευγενείς αρχές της αιγυπτιακής επανάστασης και να εκφράζουν ειρηνικά  και ελεύθερα τις απόψεις τους,” έγραψε ο ίδιος. Ο Morsi εξέδωσε επίσης τα συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες όσων σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις της Παρασκευής.

Οι οδομαχίες συνεχίζονται μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των διαδηλωτών στην πλατεία Ταχρίρ, ανέφερε ο Bel Trew από το Κάιρο.

Δακρυγόνα χρησιμοποιήθηκαν όταν διαδηλωτές προσπάθησαν να παραβιάσουν το φράγμα γύρω από το Υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου.

Στο Κάιρο ομάδες ατόμων που συμμετείχαν στις μάχες, πυροβολούσαν με σκάγια  και εκσφενδόνιζαν βόμβες μολότοφ  κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Κάποιοι από τους χιλιάδες διαδηλωτές που διαδήλωναν στην Tahrir  ανέφεραν ότι τους επιτέθηκαν  άνδρες πετώντας τους πέτρες και γυαλιά κοντά στο γραφείο της επίσημης ιστοσελίδας της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Ikhwan Online.
 
Ενώ οι διαδηλωτές κατηγορούν για τις επιθέσεις την Μουσουλμανική Αδελφότητα, η ισλαμική ομάδα υποστηρίζει ότι έγιναν πολλές προσπάθειες να “λεηλατηθούν” τα γραφεία τους.

Στην Αλεξάνδρεια εκατοντάδες διαδηλωτές συμμετείχαν σε πορεία, ενώ το κτίριο του δικαστηρίου της πόλης παρέμεινε το κέντρο της  διαμαρτυρίας.

Οι διαδηλωτές έσπασαν   πεζοδρόμια και πέταξαν πέτρες. Αναφέρθηκαν  ήχοι  πυροβολισμών και κάτι που έμοιαζε με ελεύθερους σκοπευτές στις στέγες των κτιρίων γύρω από το ξενοδοχείο. Η αστυνομία προσπαθούσαν να σταματήσουν τους διαδηλωτές   μετά από μια σειρά προσπαθειών να εισβάλουν στο κτίριο του δικαστηρίου.
Οι διαδηλωτές συνεχίζουν να ζητούν την «ανατροπή του καθεστώτος» ενσωματώνοντας   συνθήματα όπως “Κλιμάκωση, κλιμάκωση!  Επανάσταση ξανά! “

Συγγενείς του συμβόλου της αιγυπτιακής επανάστασης,  Khaled Said, του  νεαρού που πέθανε μετά από άγριο ξυλοδαρμό από την αστυνομία το 2010, εντάχθηκαν επίσης στις διαδηλώσεις της Παρασκευής.

«Θέλω δικαιοσύνη και  τάξη. Θέλω να απαλλαγούμε από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Δεν είμαι ευχαριστημένη με ό, τι συνέβη κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών που ήταν χειρότεροι και από τα  30 χρόνια με τον Μουμπάρακ», είπε η αδελγή του Said.

O συγγραφέας και αναλυτής γεωπολιτικών William Engdahl είπε στο RT ότι η “Μουσουλμανική Αδελφότητα έκανε μια βρώμικη συμφωνία με το στρατό πίσω από τις πλάτες της πλειοψηφίας του πληθυσμού και πήγε εναντίον του συμφέροντος  του κοσμικού κράτους, το οποίο θέλει η πλειοψηφία του αιγυπτιακού λαού”.

Σύμφωνα με Engdahl, ενώ η Μουσουλμανική Αδελφότητα είναι η “καλύτερη οργανωμένη δύναμη στη χώρα,” είναι “τόσο απασχολημένοι με την ατζέντα της Σαρία και τον  εξισλαμισμό, δημιουργώντας ένα κράτος το οποίο εκ των πραγμάτων θα είναι ένα  ισλαμικό φασιστικό καθεστώς” που θα παραμελήσει την πραγματική λειτουργία της οικονομίας και θα το αφήσει να παραμείνει στο χάος.

Υπάρχει μόνο ένα κόμμα που θα αποφασίσει για το μέλλον της Αιγύπτου, και αυτό είναι ο λαός της Αιγύπτου, είπε ο συντάκτης της εφημερίδας Al-Quds,  Khaled El Shami.

Ο El Shami πιστεύει ότι Morsi, μαζί με την Μουσουλμανική Αδελφότητα δεν έχουν λόγο σε ό, τι συμβαίνει σήμερα στην Αίγυπτο, καθώς έχουν ήδη “αγνοήσει τους βασικούς στόχους της επανάστασης: την αξιοπρέπεια, την ελευθερία και την κοινωνική δικαιοσύνη”.

ΒΙΝΤΕΟ:

{"video":"http://www.youtube.com/watch?v=Azxg6dl5q54","width":"560","height":"315"}

Σχόλια

1 ΣΧΟΛΙΟ

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
1 Σχόλιο
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο