Οι εταιρείες εξόρυξης και ο αφανισμός ανθρώπων στις Φιλιππίνες, μια άγνωστη ιστορία.

Κατέβηκαν από τα βουνά για να φωνάξουν την θλίψη τους….

Αυτή είναι μια ιστορία για τους άνδρες και τις γυναίκες των βουνών τα οποία έχουν διαβρωθεί από εκρήξεις δυναμίτη, των ποταμών που έχουν μολυνθεί, μια ιστορία για μωρά που δολοφονήθηκαν από σφαίρες, για αμέτρητους θανάτους, για χωριά, που κάηκαν από την απληστία των εταιρειών, και για μια κυβέρνηση που τα ανέχεται όλα αυτά. 

Πρόκειται για μια ιστορία που επαναλαμβάνεται διαρκώς αλλά έχει πάψει να αποτελεί είδηση. 

Αλλά ο Φιλιππινέζος Jes Aznar, φωτογράφος σε ντοκυμαντέρ, την λέει ούτως ή άλλως. Επειδή αυτή η ιστορία πρέπει να ειπωθεί. Γιατί συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Γιατί άλλοι επιλέγουν να την αγνοήσουν. Επειδή οι νεκροί δεν πρέπει να ξεχαστούν. 

Αυτές είναι οι ιστορίες των Lumads, και άλλων ιθαγενών από τα βουνά του Μιντανάο, ένα πλούσιο σε φυσικούς πόρους νησί στις νότιες Φιλιππίνες και το πώς οι ζωές τους έχουν διαταραχθεί εξαιτίας των εργασιών εξόρυξης στα βουνά όπου ζουν.

Τα βουνά, η ίδια η γη που αποκαλούν σπίτι, τώρα είναι μολυσμένα με αίμα, επειδή οι επιχειρήσεις εξόρυξης τους έχουν αναγκάσει να φύγουν, όλα στο όνομα της ανάπτυξης.

Αυτές οι εταιρείες εξόρυξης τους υποσχέθηκαν θέσεις εργασίας, εκπαίδευση, πόρους για να ζήσουν.Μια καλύτερη ζωή, έτσι τους είπαν.

Αλλά τώρα η ζωή τους φανερώνει το ακριβώς αντίθετο.

Ο Jes αφήνει τους Lumads να αφηγηθούν τις ιστορίες τους, φωτογραφίζοντάς τους σε ένα πολυσύχναστο δρόμο στην περιοχή του Makati στην περιφέρεια της πρωτεύουσας, όπου οι περισσότερες ξένες εταιρείες εξόρυξης έχουν τα γραφεία τους.

Δεν είναι συνηθισμένοι στα γρήγορα αυτοκίνητα και στα πολυπληθή αστικά γραφεία, όμως το χάος της πόλης δεν είναι τίποτα μπροστά στην αβεβαιότητα των εκτοπισμένων ζωών τους. Ήρθαν από τα βουνά για να φωνάξουν τη θλίψη τους, με μια απεγνωσμένη ελπίδα ότι κάποιος θα ακούσει.

Η Bebeth Calinawan ανήκει στην φυλή Mamanwa από την περιοχή Cabadbaran, Agusan del Norte, που βρίσκεται χαμηλά στο νότο. Περιγράφει στον Jes την τραγική της δοκιμασία και το πώς πάλεψε για τη ζωή της, αφού δέχτηκε επίθεση από στρατεύματα της κυβέρνησης καθώς έτρωγε με την οικογένειά της, σε μια γη θεωρούσαν σπίτι τους. Ο Jes αναφέρει πως «εξαιτίας της έντονης στρατιωτικής παρουσίας, η κοινότητα και η οικογένειά της, κατέφυγαν σε καταφύγια εκκένωσης για μήνες και ανακάλυψαν με την επιστροφή τους,  ότι τα σπίτια τους, οι  περιουσίες τους, ακόμη και η εκκλησία τους».

                                                                
                                                                
                                                                
                                                                
                                                                

Η Bae Likayan Bigkay είναι μία 67χρονη γυναίκα είναι από την φυλή Ata-Manobo, στην περιοχή Bukidon, που επίσης βρίσκεται στις νότιες Φιλιππίνες.
Θρηνεί για τον πόνο και την ταλαιπωρία που τους προκάλεσαν αυτές οι εταιρείες εξόρυξης.

 Η Bae Adelfa Belayong ηγέτης των γυναικών της ομάδας Ηiganon, έχασε την κόρη της, τον σύζυγο και τον αδελφό της,  επειδή αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν την γη και την κοινότητά τους  και να την παραδώσουν για την εξόρυξη, όπως αναφέρει ο Jes. Το 2005, η κυβέρνηση, μέσω της Εθνικής Επιτροπής για  τους Αυτοχθόνες Λαούς (NCIP), τους ζήτησε να υπογράψουν ένα συμβόλαιο που θα ανοίξει το δρόμο για τις ξένες εταιρείες εξόρυξης, ώστε να μπορούν να εκμεταλευτούν τους πόρους της πλούσιας προγονικής γης τους.

Η NCIP ισχυρίζεται ότι η γη ανήκει στην κυβέρνηση και δεν θα πρέπει να αντισταθούν στην υπογραφή της σύμβασης. Αλλά επίγνωση της ζημιάς που οι εξορυκτικές εργασίες και η δήθεν “ανάπτυξη” θα προκαλούσε στην κοινότητά τους και τις οικογένειές τους, επέμειναν ότι “αυτή η γη είναι προγονική γη μας, και αυτή η γη είναι δική μας πολύ πριν εδραιωθεί η κυβέρνηση σας. Πού θα καλλιεργούμε αν δώσουμε εδάφη μας σε σας;” όπως μεταφέρει ο Jes τα λόγια της Βae.

H Bae Adelfa θρηνεί ακόμα από τον ανυπολόγιστο πόνο της για το πώς το τεσσάρων ετών παιδί της, τον οποίο είχε στην πλάτη της, αποκεφαλίστηκε αφού πυροβολήθηκε από παραστρατιωτικούς στο λαιμό.

Με όλες αυτές τις βίαιες επιθέσεις και την διατάραξη της ζωής, η συμβολή της μεταλλευτικής βιομηχανίας στην συνολική οικονομική απόδοση της χώρας είναι μηδαμινή.

Στοιχεία της κυβέρνησης έδειξαν, ότι η συνολική συνεισφορά της βιομηχανίας εξόρυξης προς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) ήταν μόνο 0,7 τοις εκατό το 2008, 0,8 τοις εκατό το 2009 και 1 τοις εκατό για το 2010 και το 2011. Ο ιδιοκτήτης μιας μεγάλης εταιρείας εξόρυξης, μιας ισχυρής εταιρείας στις Φιλιππίνες, ο επιχειρηματίας Manuel V Pangilinan, του οποίου η εταιρεία Philex Mining έχει πραγματοποιήσει μια μεγάλης κλίμακας εξόρυξη στις βόρειες Φιλιππίνες, επιμένει ότι η εξόρυξη δεν είναι ο εχθρός.

«Όπως και με τα κινητά τηλέφωνα, τα ορυχεία αγγίζουν  τις περισσότερες πτυχές της καθημερινής μας ζωής – όταν χτίζετε το σπίτι σας, όταν χρησιμοποιείτε τους φορητούς υπολογιστές σας, όταν οδηγείτε  το αυτοκίνητό σας  ή ακόμα και όταν διαμαρτύρεστε κατά της εξόρυξης. Προφανώς, δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς την εξόρυξη », είπε σε ένα φόρουμ που πραγματοποιήθηκε για τις εξορύξεις τον περασμένο Μάρτιο.

Αλλά περισσότερο από τα στατιστικά στοιχεία, τα πορτρέτα των Lumads δείχνουν την πραγματική εικόνα.

“Τα μάτια τους εκφράζουν χιλιάδες ιστορίες. Από τον φόβο και την κούραση, ” αναφέρει ο Jes σε μια συνέντευξη.

Πράγματι, αυτή είναι μια ιστορία που πρέπει να ειπωθεί ξανά και ξανά. Γιατί κανείς δεν ακούει. Γιατί συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Διότι άλλοι επιλέγουν να την αγνοήσουν.

Και επειδή οι νεκροί δεν πρέπει να ξεχαστούν.

                                                                          
                                                                          
                                                                          
                                                                         
                                                                        

(πηγή : http://newint.org/blog/majority/2013/01/24/lumad-philippines-mining/)

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο