Νέα στοιχεία για τις μεθόδους της Ελληνικός Χρυσός

Το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων κατέθεσε στις 23 Ιανουαρίου υπόμνημα προς το Συμβούλιο της Επικρατείας, με το οποίο έρχονται στο φως νέα στοιχεία για τις μεθόδους μεταλλουργίας που θα μεταχειριστεί η, καναδικών συμφερόντων, Ελληνικός Χρυσός στην λεγόμενη επένδυσή της στη Χαλκιδική.

Η εταιρεία, στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που είχε υποβάλει και την οποία είχε εγκρίνει ο τότε Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αναφερόταν στην μέθοδο “ακαριαίας τήξης” (ή flash smelting) ως μιας τεχνολογίας ώριμης, ευέλικτης και εξελιγμένης, με αποδεδειγμένη βιομηχανική εφαρμογή.

Από τα στοιχεία που κατατέθηκαν, προκύπτει ότι:

Στη ΜΠΕ η εταιρεία παραποίησε τα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν στη μέθοδο flash smelting. Η ίδια η Οutotec (η εταιρεία που ανέπτυξε τη μέθοδο) απαριθμεί μια σειρά από σοβαρές αβεβαιότητες για τη βιομηχανική εφαρμογή της μεθόδου στα Μεταλλεία Κασσάνδρας.
Το συμπύκνωμα μεταλλεύματος που θα επεξεργάζεται η μονάδα του Μαντέμ Λάκκου, θα έχει περιεκτικότητα 11% σε αρσενικό, που αποτελεί δηλητήριο, τη στιγμή που συμπυκνώματα με πάνω από 0,5% αρσενικό ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΔΕΚΤΑ σε κανένα σχεδόν εργοστάσιο πυρομεταλλουργίας στον κόσμο, που χρησιμοποιεί άλλες μεθόδους, πόσο μάλλον, την μη δοκιμασμένη μέθοδο του flash melting.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμα και η Κίνα έχει απαγορεύσει την επεξεργασία συμπυκνωμάτων με περιεκτικότητα αρσενικού άνω του 0,5% σε εργοστάσια πυρομεταλλουργίας.

Ολόκληρο το υπόμνημα, εδώ

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο