Περιμένοντας καυτό φθινόπωρο οι αποθήκες της ΕΛ.ΑΣ. γεμίζουν με δακρυγόνα

 

Οι αποθήκες της ΕΛ.ΑΣ. ξαναγεμίζουν με δακρυγόνα, τα οποία βρέθηκαν σε έλλειψη ύστερα από τις συγκρούσεις των αστυνομικών με τους «Αγανακτισμένους» και τους απεργούς των πορειών του Ιουνίου. Με δεδομένο ότι ένα «οικονομικό» δακρυγόνο τύπου CS κοστίζει περίπου 4 – 5 ευρώ και πως σε μια επεισοδιακή συγκέντρωση χρησιμοποιούνται περισσότερα από 2.000, πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντικό κονδύλιο που δαπανά το υπουργείο. Ιδιαίτερα κοστοβόρα αποδεικνύεται η χρήση της φυσούνας, η οποία επίσης χρησιμοποιείται κατά κόρον από τις διμοιρίες των ΜΑΤ. Η φυσούνα, που ζυγίζει 9,5 κιλά γεμάτη, αδειάζει μέσα σε 16 δευτερόλεπτα και γι’ αυτό οι χειριστές της αναγκάζονται να κουβαλούν και ένα δοχείο 25 λίτρων με μείγμα CS και CO2, προκειμένου να τη γεμίζουν συνεχώς. Σύμφωνα με πληροφορίες από στελέχη της Κατεχάκη, πριν από μερικές εβδομάδες ολοκληρώθηκε η προμήθεια παραγγελίας 900.000 ευρώ που αφορά δακρυγόνα και χημικά.

 

Με οδηγό τη ΔΕΘ. Το τριήμερο της ΔΕΘ αποτέλεσε ουσιαστικά ένα τεστ για το επιχειρησιακό σχέδιο των ημερών που θα ακολουθήσουν. Στο πλαίσιο αυτά έκανε την εμφάνισή του, ύστερα από τα γεγονότα της Κερατέας, ο «Αίαντας». Πρόκειται για το ειδικού τύπου όχημα, το οποίο είναι τεθωρακισμένο και διαθέτει κανονάκι εκτόξευσης νερού για τη διάλυση του πλήθους αλλά και τη δυνατότητα ρίψης μπογιάς. Εισήγηση πολλών ανώτερων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. είναι να αποκτηθεί άλλο ένα και τουλάχιστον 4-5 μικρότερα.

 

Πολλές εισηγήσεις για την προμήθεια πλαστικών σφαιρών και χρωμοσφαιριδίων έχει δεχθεί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής. Στρατηγοί της ΕΛ.ΑΣ. προτείνουν τη χρησιμοποίησή τους σε περιπτώσεις που κινδυνεύει να χαθεί ο έλεγχος της κατάστασης από τις αστυνομικές δυνάμεις. «Οι πλαστικές σφαίρες, όπως ο φράκτης και ο “Αίαντας”, δεν χρησιμοποιούνται κάθε μέρα. Απλώς καλό είναι να υπάρχουν εάν προκύψουν δύσκολες καταστάσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά στα «ΝΕΑ» ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

 

Πηγή: http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4658041

 

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο