Είπα να ζήσω

Γυρνά πίσω και με κοιτά, κατάματα, ίσα στην καρδιά, όχι στα μάτια. Το δακρυσμένο βλέμμα, μάτια μαυρισμένα από κακουχίες της δουλειάς και τα γερασμένα χαρακτηριστικά, έμοιαζαν σε μια στιγμή να εγκαταλείπουν τα χρόνια τους και να μεταλλάσσονται σε μικρό φοβισμένο παιδί.

Μονολογούσε, παρότι με κοιτούσε και μου μιλούσε αλλά δε περίμενε απόκριση. Γνώριζε καλά την απάντηση, η απόγνωση ενός ανθρώπου που απλά δεν είχε κάτι άλλο να κάνει. Σε κλάσματα δευτερολέπτου αντιλήφθηκε ότι όλοι οι κόποι μιας ζωής, όλα τα όνειρα, οι σκέψεις, τα σχέδια, οι πόθοι, οι περιορισμοί, απλά πήγαν στράφι. Η σύνταξη δεν έφτανε ούτε για να ζήσει τον εαυτό του, όχι και την οικογένεια του.

Αλήθεια τι μπορείς να πεις εκείνη τη στιγμή, να ανακουφίσεις, να μαλακώσεις, να δώσεις θάρρος και ελπίδα σε ένα άνθρωπο ζωντανό-νεκρό. Γνωρίζεις καλά ότι έρχεται η σειρά σου, όσο περνάν τα χρόνια, κόβονται τα μεροκάματα, οι άδειες, τα δικαιώματα, τα όνειρα, η ίδια η ζωή. Αυτό το κάτι που ψάχνεις για τον άλλον, το χρειάζεσαι πιο πολύ για σένα, να λυτρώσεις το δικό σου βάσανο.

Η απεργία κρίθηκε παράνομη, όχι η συγκεκριμένη αλλά γενικά σαν δικαίωμα-όπλο του εργαζόμενου. Νομιμοποίηση της παραβίασης του Συντάγματος από αυτούς που αφού φρόντισαν να του αλλάξουν τα φώτα, έστρεψαν τα φαρμακερά βέλη της σωφρονιστικής νομοθεσίας απέναντι σε όποιον τολμήσει και σκεφτεί.

Πολίτευμα με αστυνομοκρατούμενη θωράκιση, ένας αστυνομικός καλά οπλισμένος, πάντα είναι ένα καλό επιχείρημα σε κάθε αντιλογία, σε κάθε τι διαφορετικό. Κρατική καταστολή παντού τριγύρω, ο νομοθέτης μερίμνησε κάθε καλός του φίλος να κερδίζει πάντα πολλά, μέσα από τις δουλειές του δημοσίου.

Ο κόρακας δε βγάζει ποτέ το μάτι ενός άλλου κόρακα και όλοι οι πολιτικοί προαγωγοί σπεύδουν να δώσουν ο ένας στον άλλο τη στήριξη που χρειάζεται κάθε φορά. Αλληλεγγύη ανάμεσα σε πολιτικάντηδες επιτρέπεται και επιβάλλεται, και ας προστατεύουν κλέφτες, ας υποθάλπουν λογής εγκληματίες και εχθρούς της κοινωνίας, ας υποκρύπτουν τους υπεύθυνους για το σημερινό μας χάλι.

Νοθεύει κρατικά έγγραφα με απώλειες εκατομμυρίων ευρώ για τα ταμεία του κράτους, ένας πολιτικός, πλημμέλημα απλό και τον βλέπεις να γυρνά αγέρωχος και να διαλαλεί παντού την μπερδεμένη αθωότητα του. Τολμάς να μην πληρώσεις όμως αντίτιμο στα ιδιωτικά διόδια του εθνικού εργολάβου, μια διμοιρία των ΜΑΤ είναι έτοιμη να αποδώσει δικαιοσύνη, τη δική τους δικαιοσύνη, σε σένα που αμφισβητείς το δικαίωμα στο κλέψιμο του ΜΕΓΑλου εργολάβου-καναλάρχη.

Τι να σχολιάσεις πρώτα σε ένα κράτος υποκρισίας και ψευτιάς. Στο νόμο που φυλακίζει αυτόν που θα κόψει ένα δέντρο για να ζεστάνει τα παιδιά του, επειδή δεν έχει τα χρήματα να αγοράσει «ακριβό» πετρέλαιο αλλά δικαιώνει τον εργολάβο που θα κόψει δάση για να κάνει χρυσωρυχεία και εργοστάσια σκουπιδιών. Ναι ξέρω, πάλι ο ίδιος τύπος είναι από πίσω, της γνωστής οικογενείας. Όποια πέτρα και να  σηκώσεις σε αυτόν τον τόπο, έχει τη σφραγίδα του. Σκουριές, Κερατέα, διόδια, δεν έχει αφήσει τίποτα ο τύπος και η λίστα είναι κατά πολύ μεγαλύτερη και φυσικά δε λέει με τίποτα να κλείσει.

Όπου και να κοιτάξεις βλέπεις το ίδιο μοτίβο, λες και όλο το βράδυ τα γνωστά φρικιά έβαψαν τα πάντα ίδια. Κάπου ανάμεσα σε θλίψη και μελαγχολία, εκεί που η ανέχεια συναντιέται με τη φτώχεια και η απόγνωση είναι προ των πυλών. Ένα σύγχρονο μανιφέστο πείνας, που αδηφάγα θα μας καταπιεί όλους.

Λοιπόν φίλε μου, εγώ θα σου πω στα ίσια τι έχω αποφασίσει. Δε θα τους ευχαριστήσω που έχω ακόμη μια δουλειά με αμοιβή της πείνας. Δε θα τους αφήσω να παίξουν το παιχνίδι τους. Πλιάτσικο στη δική μου την ψυχή θα κάνουν μόνο οι χαμένοι έρωτες μου και όχι ο κάθε ένας εργολάβος του συστήματος.

Είπα να ζήσω, όπως θέλω εγώ, με τους δικούς μου όρους και επιθυμίες. Θα βλέπω τη θλίψη να χάνει κάθε μέρα και να εξαφανίζεται από μπροστά μου, έτσι, επειδή εγώ το θέλω και το αποφάσισα. Γεμάτος όνειρα και δίψα για ζωή, χορτάτος από εμπειρίες και εντάσεις, χωρίς μη και όχι. Ακόμη ένας εραστής της ζωής και ας είναι αυτό το τελευταίο μου σκηνικό.

Είπα να ζήσω και θα το κάνω. Σειρά σου τώρα….

Υ.Γ. Αγόρι μου να μάθεις τον κανόνα, εδώ το γκλομπ που σηκώνεται ψηλά, μόνο ένα τρόπο επιστροφής έχει, από πίσω….

http://freesisyfos.wordpress.com/2013/01/31/%CE%B5%CE%AF%CF%80%CE%B1-%CE%BD%CE%B1-%CE%B6%CE%AE%CF%83%CF%89/#more-19

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο