Τυνησία: Η δολοφονία του Σόκρι Μπελάιντ βάφει με αίμα την “Επανάσταση των Γιασεμιών”

Τα πλήθη που ξεχύθηκαν στους δρόμους-καθώς το σώμα του Μπελάιντ μεταφερόταν από ασθενοφόρο – ούρλιαζαν αυτό που  έχει γίνει το βασικό αίτημα όλων των αραβικών επαναστάσεων ,”οι άνθρωποι θέλουν την πτώση του καθεστώτος”,  αλλά αυτή τη φορά θα μιλούσαν για τον Ghannouchi και τους συντρόφους του και όχι για τον δικτάτορα Ζιν Ελ Αμπντίν Μπεν Αλί, που έφυγε από τη χώρα πριν από δύο χρόνια.

Μια γνωστή ιστορία

Ο ίδιος ο Rachid Ghannouchi ονόμασε τη δολοφονία “επαίσχυντο έγκλημα” και είπε ότι το Ennahda ήταν “εντελώς αθώο για τη δολοφονία του Μπελάιντ”. Αυτοί που βρίσκονται πίσω από τη δολοφονία,  ισχυρίστηκε, είναι “τα συμφέροντα αυτών που  απειλούνται από την επανάσταση και τη δημοκρατική μετάβαση”. Ο Ghannouchi έχει περάσει  20 χρόνια στην πολιτική εξορία, κυρίως στο Λονδίνο, και συχνά έχει πει ότι οι επιζώντες της ελίτ ανώτατης τάξης του Μπεν Άλι  συνωμοτούν για την ανατροπή της  νέας και δημοκρατικής  Τυνησίας.

Χιλιάδες Τυνήσιοι, ωστόσο, πλημμύρισαν χθες το απόγευμα τα υπουργεία εσωτερικών και δικαιοσύνης, κατηγορώντας τους υπεύθυνους για αποτυχία τους να αποτρέψουν τη δολοφονία του Μπελάιντ καθιστώντας υπέυθυνη την κυβέρνηση.  Μια γενική απεργία έχει κληθεί για το υπόλοιπο της εβδομάδας. Ο ίδιος ο Ghannouchi ζήτησε  μια ημέρα πένθους.

Πίσω από τη χθεσινή δολοφονία κρύβεται μια ιστορία γνωστή σε κάθε Αιγύπτιο καθώς και σε κάθε Τυνήσιο:

Μια εκλεγμένη  ισλαμική  ηγεσία  που θέλει να έχει μαζί της εκρηκτικούς Σαλαφιστές, ενώ επιμένει ότι ένα κοσμικό κράτος θα προκύψει από τις προσεχείς εκλογές. Ακριβώς όπως και με την αιγυπτιακή διοίκηση του Μοχάμεντ Μόρσιi, οι ηγέτες της Τυνησίας προσπαθούν να πλαισιώσουν ένα σύνταγμα το οποίο αντιπροσωπεύει τόσο τις κοσμικές ομάδες όσο και τους ισλαμιστές ψηφοφόρους – αλλά με μικρή επιτυχία. Αν το Ισλάμ είναι η “θρησκεία του κράτους”, λένε οι κριτικοί, τότε η σαρία θα ισχύει για όλες τις νομοθεσίες. Και γιατί τότε το σχέδιο του συντάγματος καλεί για τη δημιουργία ενός “επόπτη των μέσων ενημέρωσης” αν η Τυνησία θέλει να  διατηρήσει την ελευθερία  του Τύπου;

Εν τω μεταξύ,  ιστορίες  αναδύονται από το εσωτερικό της Τυνησίας, όπου ομάδες Σαλαφιστών καταστέλουν την  πανεπιστημιακή διδασκαλία, εκφοβίζουν τους κοσμικούς και τρομοκρατούν τους τοπικούς αστυνομικούς.

Ο Rachid Ghannouchi, σε μια συνέντευξη με την The Independent πέρυσι, είπε ότι δεν θα καταφύγουν στις παλιές μεθόδους του Μπεν Άλι,  κλειδώνοντας και βασανίζοντας σαλαφιστές,  και ότι σύμφωνα με την εμπειρία του από τη βρετανική αστυνομία – μετά τις βομβιστικές επιθέσεις της αλ-Κάιντα  στο Λονδίνο – δεν πρέπει να γίνονται μαζικές συλλήψεις αλλά μόνο να ανακαλύπτονται οι υπεύθυνοι.  Αλλά είναι πολύ δύσκολο αυτή τη στιγμή να  ικανοποιήσει τα πλήθη στους δρόμους, απλώς με την ανακοίνωση μιας έρευνας.

Ένας γνωστός εχθρός

Και οι ηχογραφημένες ομιλίες του Μπελάιντ –  εύγλωττου δικηγόρου – θα επαναληφθούν τις επόμενες εβδομάδες. Δεν ήταν αυτός ο ίδιος που είχε είπε ότι “υπάρχουν ομάδες μέσα στο κόμμα Ennahda που υποκινούν τη βία” και ότι “όλοι όσοι αντιτίθενται στο Ennahda γίνονται οι στόχοι της βίας”;

Ο Πρόεδρος Moncef Marzouki, ένας κοσμικός μέσα στο συνασπισμό, επρόκειτο να παραστεί στο Ευρωπαϊκό  Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, όταν άκουσε την είδηση ​​της δολοφονίας. Ο “Shokri Belaid δολοφονήθηκε σήμερα το πρωί γνωρίζοντας ότι επρόκειτο να σας μιλήσω”, είπε. “Αυτό είναι ένα μήνυμα που μας στάλθηκε και το οποίο αρνούμαστε να δεχτούμε. Θα απορρίψουμε αυτό το μήνυμα – και θα συνεχίσουμε να αποκαλύπτουμε τους εχθρούς του κράτους “.

Οι εχθροί του κράτους. Τώρα υπάρχει μια φράση για να επικαλείται κανείς.  Χθες, η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα στους δρόμους της Τύνιδας με σχεδόν την ίδια  ασυδοσία της αστυνομίας που προσπάθησε να υπερασπιστεί τον Πρόεδρο Μουμπάρακ στις τελευταίες ημέρες του. Μήπως  η επανάσταση της Τυνησίας – η «ηπιότερη» από όλες στο  αραβικό ξύπνημα – αρχίσει τώρα να δυσκολεύει και να αποκτά τους φόβους και τις οικονομικές επιβαρύνσεις που συνθλίβουν την Αίγυπτο; Στη συνέχεια, βέβαια, η Λιβύη μας έρχεται στο μυαλό. Και η Συρία. Σίγουρα όχι.

The Independent  


                                                          Η χήρα του Μπελάιντ, Μπέσμα Χαλφάουι, στη διαδήλωση μετά

                                                                                  τη δολοφονία του συζύγου της


Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο