Συντετριμμένοι οι κρατούμενοι απεργοί πείνας στο Γκουαντανάμο.

Συνολικά 24 κρατούμενοι έχουν ενταχθεί στην απεργία πείνας που ξεκίνησε στις αρχές του Μαρτίου.

Οι κρατούμενοι που βρίσκονται σε απεργία πείνας στο Γκουαντανάμο, ένιωσαν συντετριμμένοι όταν ανατράπηκε η αισιόδοξη προσδοκία τους, πως η στρατιωτική φυλάκη θα κλείσει και προσπαθούν να επαναφέρουν το θέμα στα φώτα της δημοσιότητας, προχωρώντας σε απεργία πείνας, όπως έχει δηλώσει ο διοικητής της μονάδας του Γκουαντανάμο.

Ο στρατηγός John Kelly, βασικός υπεύθυνος της φυλακής, δήλωσε σε επιτροπή του Κογκρέσου στην Ουάσιγκτον την Τετάρτη (20 Μαρτίου 2013), ότι οι κρατούμενοι “είχαν μεγάλη αισιοδοξία πως το Γκουαντανάμο θα κλείσει και ένιωσαν συντριβή προφανώς όταν ο πρόεδρος υπαναχώρησε. τουλάχιστον ως προς την δική τους οπτική όσον αφορά στο κλείσιμο της εγκατάστασης”.

Ο αριθμός των κρατουμένων σε απεργία πείνας έχει σχεδόν διπλασιαστεί από τις αρχές Μαρτίου, από 15 σε 24.

Όπως ανέφερε ο Captain Robert Durant, ένας εκπρόσωπος του στρατοπέδου κράτησης, είπε στο πρακτορείο Reuters ότι, οκτώ από αυτούς έχασαν αρκετό βάρος και οι γιατροί τους σίτισαν αναγκαστικά με θρεπτικά υγρά συστατικά μέσω ενός σωλήνα, που εισήγαγαν από την μύτη στα στομάχια τους. Επιπλέον δύο εισήχθησαν στο νοσοκομείο με αφυδάτωση.

Ο Κelly απέδωσε την απεργία πείνας στην απογοήτευση ανάμεσα στους 166 κρατουμένους στο Γκουαντάναμο, οι οποίο συνελήφθησαν στις “αντιτρομοκρατικές” επιχειρήσεις στο εξωτερικό μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001. Σχεδόν όλοι είναι υπό κράτηση εδώ και 11 χρόνια χωρίς κατηγορία, και οι μισοί έχουν αθωωθεί και αναμένουν μεταφορά ή απελευθέρωση.

Στην κατάθεσή του ο Kelly είπε πως, η πρόθεση των απεργών, ήταν να κινητοποιήσουν το θέμα και να τραβήξουν το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης.

Μετά την άναληψη των καθηκόντων του το 2009, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, διέταξε το στρατόπεδο κράτησης να κλείσει μέσα σε ένα χρόνο, αλλά το Κογκρέσο έχει μπλοκάρει τις προσπάθειες της διοίκησης να το κλείσει και έχει προκαλέσει δυσκολίες στις προσπάθειες να μεταφερθούν οι κρατούμενοι του Γκουντανάμο αλλού.

Ο Ομπάμα δεν αναφέρθηκε καθόλου στο Γκουαντανάμο στην εναρκτήρια ομιλία της νέας του θητείας τον Ιανουάριο, την οποία ορισμένοι από τους κρατούμενους παρακολούθησαν στην τηλεόραση.

Το Ιανουάριο το γραφείο του State Department που ήταν υπεύθυνο για την μεταφορά των κρατουμένων του Γκουαντανάμο, έκλεισε.

Περισσότεροι από 50 δικηγόροι που εκπροσωπούν τους κρατουμένους, έστειλαν επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του Υπ. Αμύνης, τον Chuck Hagel, ζητώντας του να βοηθήσει, ώστε να τερματιστεί η απεργία πείνας. Είπαν πως η υγεία των απεργών έχει επιδεινωθεί ανησυχητικά και μερικοί έχουν χάσει ως και 14 κιλά.

(πηγή :http://www.aljazeera.com/news/americas/2013/03/2013320183455716193.html)

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο