Έκκληση Οτσαλάν για εκεχειρία και παράδοση των όπλων

Κάλεσμα για εκεχειρία απηύθυνε στους αντάρτες του PKK ο φυλακισμένος ηγέτης της οργάνωσης, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ζητώντας τους να αποχωρήσουν από το έδαφος της Τουρκίας.

Η έκκληση πραγματοποιήθηκε μέσω επιστολής του την οποία ανέγνωσαν κούρδοι πολιτικοί ενώπιον εκατοντάδων χιλιάδων συγκεντρωμένων στο Ντιγιάρμπακιρ για τον εορτασμό του Νεβρούζ, της κουρδικής Πρωτοχρονιάς.

Οι βουλευτές του φιλοκουρδικού τουρκικού «Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας» (BDP) Περβίν Μπουλντάν και Σιρί Σουρεϊγιά Οντέρ διάβασαν την επιστολή του φυλακισμένου ηγέτη στα κουρδικά, αλλά και στα τουρκικά.

«Ας σιγήσουν τα όπλα και ας κυριαρχήσει η πολιτική. Έχουμε φτάσει στο στάδιο στο οποίο οι ένοπλες δυνάμεις μας πρέπει να αποσυρθούν πέρα από τα (τουρκικά) σύνορα… Δεν είναι το τέλος, είναι η αρχή μιας νέας εποχής», ανέφερε ο κ. Οτσαλάν στην επιστολή.

«Σήμερα ξυπνάμε αντιμέτωποι με μια νέα Μέση Ανατολή, μία νέα Τουρκία. Μια νέα εποχή αρχίζει σήμερα. Ανοίγει μια πόρτα από τον ένοπλο αγώνα στον δημοκρατικό αγώνα», πρόσθεσε.

Η εκεχειρία ακλουθεί μετά από μήνες διαπραγματεύσεων μεταξύ της ηγεσίας του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν και του τουρκικού κράτους.

Πολλές αντίστοιχες προσπάθειες στο παρελθόν είχαν αποτύχει.

Κατά τη διάρκεια της 29χρονης ένοπλης διαμάχης, περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν κρατείται από τις τουρκικές αρχές από το 1999, όταν και συνελήφθη από τούρκους πράκτορες στην Κένυα.

«Καταθέστε τα όπλα»

Το μήνυμα Οτσαλάν ανέμεναν συγκεντρωμένοι στους δρόμους της μεγαλύτερης κουρδικής πόλης στο τουρκικό έδαφος, του Ντιγιάρμπακιρ, δεκάδες χιλιάδες πολίτες.

«Αρχίζει μια νέα περίοδος δημοκρατικών δικαιωμάτων, ελευθερίας και ισότητας», σημειώνει μεταξύ άλλων στο μήνυμά του ο αρχηγός του PKK, ο οποίος κρατείται στο μικρό νησί Ιμραλί, κοντά στην Κωνσταντινούπολη.

«Ας σιγήσουν τα όπλα μας. Η αιματοχυσία του τουρκικού και του κουρδικού λαού θα σταματήσει», αναφέρεται στο μήνυμα.

«Καταθέστε τα όπλα σας και αποχωρείστε από το τουρκικό έδαφος. Στρεφόμαστε από την ένοπλη πάλη στις δημοκρατικές μάχες», καταλήγει η επιστολή του κούρδου ηγέτη.

Το PKK θεωρείται μέχρι και σήμερα τρομοκρατική οργάνωση τόσο από την Τουρκία, όσο και από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Το 2012 είχε σημαδευτεί από μερικές από τις πλέον φονικές μάχες από την έναρξη της ένοπλης κουρδικής ανταρσίας.

Μέρος της συμφωνίας, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η χορήγηση στους Κούρδους αυξημένων συνταγματικών και γλωσσικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του βρετανικού δικτύου BBC στην Κωνσταντινούπολη, η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει αποκλείσει επίσης το ενδεχόμενο μετατροπής της ποινής του κ. Οτσαλάν σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Συγκρατημένη αισιοδοξία

Σε δηλώσεις του για την επιστολή Οτσαλάν, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε ότι πρόκειται αναμφισβήτητα για μια θετική εξέλιξη, ωστόσο πλέον το σημαντικότερο στοιχείο θα είναι, κατά τον ίδιο, η εφαρμογή ή μη της εκεχειρίας από την πλευρά των κούρδων ανταρτών.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Μουαμέρ Γκιουλέρ χαιρέτισε, από την πλευρά του, την έκκληση για κατάπαυση του πυρός από πλευράς Οτσαλάν.

«Η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι αυτή της ειρήνης», δήλωσε ο Γκιουλέρ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, προσθέτοντας πάντως πως περιμένει να δει «τις συνέπειες στην πράξη».

«Προφανώς θα δούμε τι θα συμβεί στο εξής», πρόσθεσε ο τούρκος υπουργός.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

1 ΣΧΟΛΙΟ

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
1 Σχόλιο
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο