Eτοιμοθάνατος ανάπηρος βετεράνος καταδικάζει τον πόλεμο στο Ιράκ #Video

ΙΡΑΚ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο Τόμας Γιάνγκ έμεινε ανάπηρος από τη σφαίρα ενός ελεύθερου σκοπευτή, έχει αφιερώσει το υπόλοιπο της ζωής του που καταστράφηκε, ενάντια σε εκείνους που τον έστειλαν στον πόλεμο.

Ο Τόμας Γιάνγκ βρισκόταν για πέμπτη μέρα στην πρώτη του αποστολή στο Ιράκ, όταν χτυπήθηκε από σφαίρα ενός ελεύθερου σκοευτή στην πόλη Σαντρ της Βαγδάτης. Η σφαίρα τον άφησε παράλυτο από το στήθος και κάτω και άλλαξε την ζωή του για πάντα. Τώρα, εννέα χρόνια αργότερα, στην ηλικία των 33, ο Τόμας αποφάσισε να τερματίσει τη ζωή του. Ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα σταματήσει σύντομα να δέχεται την τροφή του, η οποία του παρέχεται με υγρή μορφή μέσω ενός σωλήνα σίτισης.

Ο Τόμας ήταν το πρόσωπο πάνω στο οποίο στηρίχτηκε το βραβευμένο ντοκιμαντέρ Body of War, το οποίο έφτιαξαν οι γνωστοί παρουσιαστές ενός  talkshow της τηλεόρασης ο Phil Donahue και η Ellen Spiro. Από το 2007 η ταινία ακολουθεί την αποκατάσταση του Τόμας, τον παρακολουθεί να παλεύει με τους τραυματισμούς του και την πολιτική αφύπνισή του να γίνει ένας από τους πιο γνωστούς βετεράνους των ΗΠΑ εναντίον του πολέμου της εισβολής και της κατοχή του Ιράκ. Είχε παρακινηθεί αρχικά ώστε να αναλάβει δράση από τις προσπάθειες που είχε κάνει η Cindy Sheehan να μιλήσει με τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους ενώ ήταν σε διακοπές στο ράντσο του στο Κρόφορντ του Τέξας. Ο γιος της Sheehan, Casey, σκοτώθηκε στη Βαγδάτη, την ίδια ημέρα που ο Τόμας πυροβολήθηκε. Ήθελε να ρωτήσει τον Πρόεδρο Μπους:

    “Για ποιον ευγενή σκοπό πέθανε ο γιος μου;”

Ρώτησα τον Τόμας αν κάτι θα μπορούσε ν’ αλλάξει την απόφασή του να τερματίσει τη ζωή του. «Όχι», είπε, προσθέτοντας ότι αν δεν ήταν τόσο έντονος και συνεχής  ο πόνος, τότε δεν θα επέλεγε αυτόν τον δρόμο. “Δεν θα κάναμε τότε αυτή τη συζήτηση”, είπε.

Αυτή την εβδομάδα, ο Τόμας δημοσιοποίησε μια επιστολή με τίτλο “Το Τελευταίο Γράμμα:  Μήνυμα προς τον Τζορτζ Μπους και τον Ντικ Τσένι από έναν ετοιμοθάνατο βετεράνο”.

Σε αυτή ο Τόμας έγραψε:
“Μπορεί να διαφεύγετε από τη δικαιοσύνη, αλλά στα μάτια μας, είστε ένοχοι για φοβερά εγκλήματα πολέμου, για λεηλασίες και, τελικά, για δολοφονία, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας χιλιάδων νεαρών Αμερικανών – βετεράνων συναδέλφων μου -. Των οποίων το μέλλον κλέψατε.”

Ο Phil Donahue έχει μείνει σε επαφή με τον Tόμας για χρόνια από τότε που γύρισε το ντοκυμαντέρ. Ο Donahue μου είπε το γύρισμα της ταινίας ήταν μια “πνευματική εμπειρία … ένα κεφάλαιο της ζωής μας”. Ο ίδιος λέει ότι κατανοεί την απόφαση του Τόμας :

    “Τέσσερα χρόνια αφού πυροβολήθηκε στο Σαντρ Σίτι, υπέστη μια πνευμονική εμβολή. Μέχρι τώρα αγωνίζεται να μιλήσει, αν και μπορείτε να τον καταλαβαίνετε. Έχει δυσκολία στο να πιάνει πράγματα, αφού δεν μπορεί να κινήσει τους αντίχειρές του….έτσι πρέπει να τον ταϊζουν. Όταν ο ίδιος και η σύζυγός του είχαν βγει για δείπονο η Κλαούντια έψαχνε για μια γωνία του εστιατορίου, ώστε όταν τον τάιζε να μην τους κοιτούσαν επίμονα.

    “Έχει τώρα κατακλίσεις, και εκτεθειμένο οστό. Πρόσφατα υποβλήθηκε σε  κολοστομία, έτσι έχει μια σακούλα διαρκώς στο πλάι του σώματός του. Τροφοδοτείται μέσω ενός σωλήνα, ενώ κάθε διαφήμιση που βλέπει στην τηλεόραση είναι για φαγητό. Είναι πέρα από φοβερό αυτό που υπέστη ο Τόμας. Βρίσκεται τώρα ακίνητος, σ’ένα σκοτεινό δωμάτιο στην πόλη του Κάνσας, με την σύζυγό του την Κλαούντια η οποία είναι μαζί του πέντε χρόνια και που τον φρονίζει υπομονετικά”

Και πρόσθεσε:

    “Καθ ‘όλη αυτή τη δοκιμασία, ήμουν μαζί του αρκετά συχνά για να ξέρω,πως ήθελε να ζήσει. Αυτό είναι που το κάνει ακόμα πιο θλιβερό. Ήθελε να ζήσει. Έχει αγωνιστεί ξανά ενάντια σε κάθε εμπόδιο, από την ανεπαρκή φροντίδα και εξυπηρέτηση της Διοίκησης των βετεράνων., μέχρι την δική του αναπηρία. Τώρα η κατάσταση είναι τόσο δύσκολη, ώστε κανείς που βρίσκεται κοντά του, δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι δεν καταλαβαίνει:.. Έχει πλέον παραιτηθεί.”

Ο Donahue συμπληρώνει:

    “Όταν κοιτάζω αυτόν το νεαρό άνδρα, το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι τον Πρόεδρο Μπους λέει “Φέρτε τους εδώ ” Δεν υπάρχει σχεδόν καμία τύψη. Όλοι κρύβονται. Richard Perle δεν κυκλοφορεί πλέον πολύ. Ο Τσένι μιλάει για εξαψήφιες αμοιβές. Εγώ δεν βλέπω κάτι τέτοιο. Ο Μπους βρίσκεται πίσω από ένα καλά προστατευμένο σπίτι. “

Ο Τόμας πρόσφατα εμφανίστηκε μέσω μιας βίντεο-κλήσης από το σπίτι του στην πόλη Μισσούρι του Κάνσας, μπροστά σε κοινό στην πόλη του Ridgefield, του Κονέκτικατ, όπου ο Phil Donahue πρόβαλε το ντοκυμαντέρ “Body of War” και έκανε ερωτήσεις στον Τόμας.  Σε αυτή την εμφάνιση τον Φεβρουάριο ο Τόμας ανακοίνωσε δημοσίως την πρόθεσή του να βάλει τέρμα στη ζωή του.  Όταν ρωτήθηκε πώς θέλει να τον θυμόμαστε, ο Τόμας απάντησε:

    “Για το ότι αγωνίστηκα όσο σκληρά μπορούσα να κρατήσω τους νέους άνδρες και τις γυναίκες μακριά από την στρατιωτική υπηρεσία. Πάλεψα τόσο σκληρά όσο μπορούσα για να κρατήσει άλλον έναν σαν και μένα να επιστρέψει στο Ιράκ. Γι’αυτά μόνο θέλω να με θυμούνται “.

Amy Goodmanhttp://www.guardian.co.uk/commentisfree/2013/mar/21/tomas-young-parting-protest-iraq-war

Στο βίντεο που ακολουθεί υπάρχει υποτιτλισμένο το τελευταίο γράμμα του Τόμας Γιάνγκ όπου,  όπως και ο ίδιος αναφέρει μιλάει εκ μέρους όλων των νεκρών και τραυματισμένων Αμερικανών και Ιρακινών ξεσκεπάζοντας τα ψέματα και τις δολοπλοκίες λόγω του πετρελαίου, της αμερικανικής τότε ηγεσίας. Θα ήθελα να σημειώσω πως σ’ένα σημείο του γράμματος ο Τόμας αναφέρει ότι θα ένιωθε διαφορετικά αν είχε παει στο Αφγανιστάν, σίγουρα οι περισσότεροι έχουμε ενστάσεις και γι’αυτό, όμως θα ήταν καλό να αναλογιστούμε ότι παρόλη την πλύση εγκεφάλου που έχουν υποστεί οι αμερικανοί για τους πολέμους που διεξαγει το κράτος τους, καθώς και για το εθνικό τους φρόνημα και την ιδέα της πατρίδας, υπάρχουν κάποιοι που καταφέρνουν να ξεφύγουν από όλο αυτό και παρόλο την προσωπική τους τραγωδία να προσπαθούν να αφυπνίσουν και τους υπόλοιπους και να ξεσκεπάσουν την πραγματικότητα πισω από τις μάσκες. Ας μην σταθούμε λοιπόν στο σημείο αυτό, αλλά ας δούμε τον άνθρωπο που πλήρωσε την επιλογή του και πάλεψε για να μην την πληρώσουν κι άλλοι. Τον άνθρωπο που λίγο πριν πεθάνει μιλάει εκ μέρους των εκατομμυρίων νεκρών του Ιράκ, βγάζοντας μια κραυγή ανθρωπιάς που λίγοι έχουν την δύναμη να κάνουν σε μια χώρα που μπορεί να τους χαρακτηρίσει έτσι προδότες….

{"video":"http://www.youtube.com/watch?v=QaiwSDEhVQY","width":"560","height":"315"}

   Στη συνέχεια μερικές σκέψεις για την 10η επέτειο του πολέμου στο Ιράκ από τον Κέβιν Μπέκερ. Ο Κέβιν Μπέκερ είναι πρώην λοχίας του αμερικανικού στρατού και πέρασε 28 μήνες στο Ιράκ.

“Εκατομμύρια παιδιά του Ιράκ έχουν υποστεί το θάνατο ενός στενού μέλους της οικογένειας από τον στρατό των ΗΠΑ, και θα υποφέρουν πάντα από το τραύμα μιας βάναυσης κατοχής που διήρκησε σχεδόν 10 χρόνια.

Στα επόμενα λίγα λεπτά, ως τη στιγμή που θα διαβάζετε αυτό, μια μητέρα θα γεννήσει στη Φαλούτζα. Υπάρχει 33% πιθανότητα λόγω του απεμπλουτισμένου ουρανίου που χρησιμοποίησε ο στρατός των ΗΠΑ,  το παιδί να γεννηθεί με εκ γενετής ελάττωμα, ή νεκρό. Ένας νεαρός άνδρας θα ψάχνει μέσα από σωρούς  σκουπιδιών για να θρέψει την φτωχή και εκτοπισμένη οικογένειά του. Υπάρχουν πάνω από 5 εκατομμύρια εκτοπισμένοι Ιρακινοί, εκτιμάται ότι 1,3 εκατομμύρια σκοτώθηκαν και μια ολόκληρη χώρα βρίσκεται χωρίς ασφαλές μέλλον. Τρόφιμα, νερό, ενέργεια, στέγαση,  εκπαίδευση,  ασφάλεια,  ελευθερία του λόγου, είναι λέξεις που απουσιάζουν από τον αμερικανικό τίτλο “απελευθερωμένο Ιράκ”. 

Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την επέτειο για το  δέκατο έτος της υπό αμερικανικής ηγεσίας εισβολής εναντίον του λαού του Ιράκ. Αλλά αυτό δεν ήταν η αρχή του πολέμου των ΗΠΑ κατά του λαού του Ιράκ, άρχισε πολύ νωρίτερα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες για πάνω από 22 χρόνια (και ακόμα μέχρι σήμερα ) βασανίζουν τον ιρακινό λαό. Από τη βομβιστική επίθεση σε εργοστάσια γάλακτος ως την καταστροφή των εγκαταστάσεων καθαρισμού του νερού, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών έχει ως στόχο τους πιο αθώους των Ιρακινών, τα παιδιά τους. 500.000 παιδιά του Ιράκ εκτελέστηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τη μορφή των κυρώσεων,  του εμπάργκο, την πείνα και τις εκστρατείες βομβαρδισμού πριν από την εισβολή το 2003.
  
Σήμερα το Ιράκ είναι σε χάος, λόγω της σχεδόν δεκαετής αμερικανικής κατοχής και του πολέμου. Η πλειοψηφία του ιρακινού λαού δεν έχει πρόσβαση σε συνεχή παροχή καθαρού νερού, τροφή, στέγη, παιδεία, υγεία ή ασφάλεια. Η σημερινή κυβέρνηση του Ιράκ έχει εκφράσει την ανησυχία της για τον ιρακινό λαό με την τακτική των ΗΠΑ-παρέχοντας όπλα, σφαίρες και δυστυχία……

Η σκληρή πραγματικότητα της καθημερινής ζωής για τον ιρακινό λαό φαίνεται να λείπει από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Η κυβέρνηση Μπους υπέβαλε ψευδείς αναφορές στον αμερικανικό λαό σχετικά με τα όπλα μαζικής καταστροφής . Κάθε κομμάτι των “αποδείξεων” που η κυβέρνηση Μπους είχε προβάλει για να δικαιολογήσει τον πόλεμο στο Ιράκ είναι πλέον γνωστό ότι είνα ψέμα. Ωστόσο, εκείνοι που έπεισαν τον αμερικανικό λαό ότι ήταν προς το συμφέρον τους, να στείλουν τους αγαπημένους τους στον πόλεμο και να πεθάνουν είναι ακόμα ελεύθεροι σήμερα.

Στην δέκατη επέτειο του τραγικού Ιράκ στέλνουμε τα πιο βαθιά και ειλικρινή συλλυπητήριά μας προς τον λαό του Ιράκ. Οι λέξεις δεν μπορούν να εκφράσουν τη θλίψη, τη θλίψη και την λύπη που έχουμε για τη συμμετοχή μας στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών. Κάθε πόλεμος και κάθε πράξη βίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ντυμένα από τον δήθεν ευγενή σκοπό της «ανθρωπιστικής επέμβασης» ή την «προώθηση της δημοκρατίας» ή την «προστασία των αμάχων», όπως οι βόμβες, οι σφαίρες και τα εμπάργκο που έπεσαν πάνω στα κεφάλια των αθώων.

Σήμερα γιορτάζουμε την επέτειο αυτή ως το πιο χυδαίο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Μέχρι οι άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες να δείτε τον ταξικό χαρακτήρα του κάθε αμερικανικού πολέμου, άνθρωποι θα στέλνονται για να σκοτώσουν και να πεθάνουν για τους πλούσιους, και τα εκατομμύρια των αθώων ανθρώπων θα υποφέρουν από την ωμή βία. Είναι ο ρόλος μας ως βετεράνοι να αποκαλύψουμε και να εκθέσουμε τον πραγματικό χαρακτήρα των πολέμων των ΗΠΑ και να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των ανθρώπων εναντίον των οποίων επιτίθενται οι ΗΠΑ.

Θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τους αδελφούς και τις αδελφές μας στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και να αγωνιζόμαστε για τον τερματισμό κάθε πολέμου ή «παρέμβασης» που προωθείται από την κυβέρνηση αυτή, και να εκθέσουμε τον ιμπεριαλισμό. Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών δεν θα μπορέσει ξαναγράψει την ιστορία όπως την βολεύει. Η ιστορική τραγωδία που είναι γνωστή ως “Πόλεμος στο Ιράκ” θα μείνει στην ιστορία για αυτό που είναι. Μια πράξη παράνομης βίας από την εμπόλεμη δύναμη των Ηνωμένων Πολιτειών. Μαζί θα εργαστούμε για να εξασφαλίσουμε πως αυτή η ιστορία δεν θα επαναληφθεί ποτέ ξανά. “

http://www.answercoalition.org/march-forward/statements/the-most-vile-crime-against.html

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο