Κήποι από τσιμέντο; Ποτέ!

Τον τελευταίο καιρό μια νέα εστία αντίστασης έχει γεννηθεί στην Αθήνα πολύ κοντά στο κέντρο, μακριά ωστόσο από τα φώτα της δημοσιότητας μέχρι στιγμής. Στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος οι κάτοικοι αυτό-οργανώνονται και αγωνίζονται ενάντια στις προθέσεις του κράτους και των υπηρεσιών του, του Δήμου Αθηναίων και των επιχειρήσεων να κατασκευάσουν ένα τεράστιο εμπορικό κέντρο που θα φιλοξενήσει την αποκαλούμενη “ανάπτυξη” και το οποίο έχουν ήδη βαφτίσει με τον οργουελικό τίτλο “Academy Gardens” (οι κήποι της Ακαδημίας). 

Πρόκειται για μια περιοχή στην οποία αυτή την στιγμή υπάρχει το πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος, γνωστότερο και με την ονομασία “λαχανόκηποι”, έκτασης 25 στρεμμάτων και το οποίο γειτνιάζει με το παλιό εργοστάσιο των Κλωστηρίων Μουζάκη, έκτασης 22 στρεμμάτων, που λειτουργούσε στην συμβολή των λεωφόρων Κηφισού και Λένορμαν. Στον χώρο του εργοστασίου είχε αρχικά σχεδιαστεί να λειτουργήσει βιομηχανικό μουσείο, ωστόσο αυτό τελικά κατεδαφίστηκε σε μια νύχτα, χάρη στην υπογραφή του τότε αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος κ. Σηφουνάκη, με σκοπό να χτιστεί το εμπορικό κέντρο “Academy Gardens” με σχεδιαζόμενους εμπορικούς χώρους 52 στρεμμάτων και 2.400 θέσεις στάθμευσης. Για να προχωρήσει η κατασκευή του εμπορικού κέντρου πίσω από το οποίο βρίσκεται η εταιρεία Artume, διεθνών συμφερόντων και ελληνικής εκπροσώπησης όπως αναφέρει η Επιτροπή Κατοίκων Ακαδημίας Πλάτωνος, απαιτείται ωστόσο αλλαγή των χρήσεων γης της περιοχής, κάτι που δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής στο σύνολο της έκτασης αλλά μόνο τμηματικά, καθώς η έκταση των 25 στρεμμάτων δεν ανήκει σε ένα άτομο ή φορέα, αλλά σε πολλούς ιδιοκτήτες. Μάλιστα, βάσει του σχεδίου πόλης του 1968 και του πολεοδομικού σχεδιασμού του 1986, το σύνολο της έκτασης κρίθηκε απαλλοτριωτέο με σκοπό την δημιουργία χώρων πρασίνου και κοινωφελών χρήσεων (γήπεδα κλπ.), ωστόσο ουδέποτε το αναγκαίο ποσό εκταμιεύθηκε, οι απαλλοτριώσεις έμειναν στα χαρτιά και οι ιδιοκτήτες των εκτάσεων επιδιώκουν την άρση τους με σκοπό την οικιστική ανάπτυξη.

Οι κάτοικοι, μέσω και της Επιτροπής Κατοίκων Ακαδημίας Πλάτωνος διεκδικούν ενεργά την ακύρωση των σχεδίων κατασκευής του γιγαντιαίου εμπορικού κέντρου, το οποίο όπως εκτιμούν θα ερημώσει τα εμπορικά καταστήματα της περιοχής αλλά κι άλλων γειτονιών που βρίσκονται κοντά, από το Περιστέρι ως το Ίλιον και το κέντρο της Αθήνας. Παράλληλα, επιδιώκουν την συνολική ανάπλαση της γειτονιάς, την ανάδειξη του ιστορικού χώρου με τα 250.000 αρχαιολογικά ευρήματα, την ανέγερση του νέου Μουσείου της Πόλης των Αθηνών, την δημιουργία αθλητικών χώρων, ποδηλατοδρόμων και ήπιων μορφών εμπορικής χρήσης που θα ανήκουν ωστόσο σε οικογένειες, διαμορφώνοντας μια γειτονιά ανθρώπινη και προβάλλοντας μια διαφορετικής μορφής ανάπτυξη από αυτήν που αυτή τη στιγμή προωθείται.

Μάλιστα, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο 30-31 Μάρτη, διοργάνωσαν στον χώρο των Λαχανόκηπων, στο πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος, διήμερο δράσεων και παρεμβάσεων, περικύκλωσαν το πάρκο με μια γιγαντιαία ανθρώπινη αλυσίδα και διεκδίκησαν με την συμμετοχή του κόσμου ένα ανοιχτό, ελεύθερο, δημόσιο αρχαιολογικό πάρκο πολιτισμού. Κατά το διήμερο διοργανώθηκαν συζητήσεις σχετικά με το πάρκο, την ιστορία και το μέλλον του, αλλά και πολιτιστικές δράσεις όπως κουκλοθέατρο, παιδικό θέατρο, μουσικά δρώμενα, έκθεση φωτογραφίας, προβολή ταινιών, ντοκιμαντέρ κ.α., ενώ στήθηκε και διαδικτυακό ραδιόφωνο που μετέδιδε καθ’ όλο το Σαββατοκύριακο τις εκδηλώσεις. 

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Επιτροπή Κατοίκων Ακαδημίας Πλάτωνος και τον αγώνα τους στο blog akadimia-platonos.blogspot.gr

Φωτογραφικό υλικό από τις δράσεις του διημέρου και τον ραδιοφωνικό σταθμό που εξέπεμψε από το πάρκο το Σαββατοκύριακο:

b2ap3_thumbnail_038.jpg 

b2ap3_thumbnail_004.jpg

 b2ap3_thumbnail_081.jpg 

b2ap3_thumbnail_016.jpg

(πηγή φωτογραφιών: radioistofono.blogspot.gr)

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο