10 χρόνια

10 χρόνια: 2011 - 2021

Το Associated Press απαγορεύει την χρήση του όρου “λαθρομετανάστης”.

Oι διευθυντές του γίγαντα των μέσων ενημέρωσης, του Associated Press, απαγόρευσαν την χρήση του όρου «λαθρομετανάστης». Το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press είναι ο βασικός πάροχος πληροφοριών για τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης στον κόσμο.

Οι συντάκτες και το προσωπικό έλαβαν την απόφαση να απαγορεύσουν την χρήση του όρου «λαθρομετανάστης», μετά από συζητήσεις σχετικά με το θέμα.

Δήλωση από το Associated Press, αναφέρει:

Το Associated Press αποφάσισε να απαγορεύσει τη χρήση του όρου «λαθρομετανάστης». Αρκετοί θεώρησαν ότι ο όρος «λαθρομετανάστης» ήταν η καλύτερη επιλογή παλαιότερα. Πιστεύαμε όμως ότι η πάντα εξελισσόμενη αγγλική γλώσσα θα μπορέσει να αποδώσει σύντομα μια διαφορετική λεκτική επιλογή, επομένως παραμέναμε διαρκώς στην συζήτηση σχετικά με την χρήση αυτού του όρου.

Επίσης, και σε άλλους τομείς αφαιρέσαμε από το AP Stylebook* την χρήση ετικετών για ανθρώπους. Το νέο τμήμα του βιβλίου (Stylebook), που σχετίζεται με θέματα ψυχικής υγείας συζητά την χρήση αξιόπιστων διαγνώσεων αντί για ετικέτες και χαρακτηρισμούς. Για παράδειγμα να λέγεται ότι κάποιος «έχει διαγνωστεί με σχιζοφρένεια» αντί του «είναι σχιζοφρενής».

Αυτή λοιπόν η συζήτηση σχετικά με το να μπαίνουν ταμπέλες σε ανθρώπους, αντί να χαρακτηρίζονται οι συμπεριφορές, μας οδήγησε πίσω στο θέμα της χρήσης του όρου «λαθρομετανάστης». Καταλήξαμε επομένως στο συμπέρασμα ότι για να είμαστε συνεπείς ως προς την αποφυγή ταμπελοποίησης των ανθρώπων, θα έπρεπε να αλλάξουμε τον προσανατολισμό μας. Αυτό και κάναμε λοιπόν.

Παράνομη θα πρέπει να περιγράφεται μόνο μια ενέργεια, όπως για παράδειγμα το ότι ζουν ή μεταναστεύουν σε μια χώρα παράνομα.

Η δήλωση του AP προσθέτει:

Είναι αυτός ο καλύτερος τρόπος για να περιγράψει κανείς εκείνον που ζει σε μια χώρα χωρίς άδεια; Πιστεύουμε ότι στην παρούσα στιγμή είναι. Πιστεύουμε επίσης ότι θα επέλθει κι άλλη εξέλιξη σύντομα ως προς την χρήση των λέξεων.

Η απόφαση αυτή πρόκειται να γίνει δεκτή με χαρά από τους ακτιβιστές που ενεργούν για λογαριασμό των μεταναστών.

(Πηγή: http://www.irishcentral.com/news/-Associated-Press-bans-the-term-illegal-immigrant-to-move-with-the-times-201215101.html)

*Το Associated Press Stylebook, που συνήθως ονομάζεται το APStylebook, είναι ένας οδηγός στυλ και κανόνων έκφρασης, που χρησιμοποιείται από τις εφημερίδες και τον κλάδο των ειδήσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το βιβλίο ενημερώνεται σε ετήσια βάση από τους συντάκτες του Associated Press, συνήθως τον Ιούνιο. Δημοσιογράφοι, εκδότες και άλλοι χρησιμοποιούν το AP Stylebook ως οδηγό για τη γραμματική, τη στίξη και για τις αρχές και τις πρακτικές της ανταπόκρισης. Παρά το γεγονός ότι ορισμένα δημοσιεύματα χρησιμοποιούν ένα διαφορετικό στυλ οδηγού, το AP Stylebook θεωρείται πρότυπο στην βιομηχανία των εφημερίδων και χρησιμοποιείται επίσης και από τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, τα περιοδικά και τις εταιρείες δημοσίων σχέσεων.

0 0 votes
Article Rating

Σχόλια

2 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Μετάβαση στο περιεχόμενο