10 χρόνια

10 χρόνια: 2011 - 2021

Στην Ελλάδα η αστυνομία βασανίζει

b2ap3_thumbnail_image001.jpg

Κείμενο συλλογής υπογραφών από την Κίνηση Ενάντια στην Αστυνομική Αυθαιρεσία και τα Βασανιστήρια

Ξυλοδαρμοί, βιασμοί, φάλαγγας, όπλα tazer, καψίματα με τσιγάρα, εξευτελισμοί, υποχρεωτική λήψη γενετικού υλικού, απαγωγές ακόμη και μαθητών…

Τα σώματα που βασανίζονται, κακοποιούνται και εξευτελίζονται εναλλάσσονται:  διαδηλωτές, μετανάστες, κρατούμενοι, εκδιδόμενα άτομα, ακόμα και ανήλικοι, σε δρόμους, κρατητήρια, κέντρα κράτησης.  Τα χέρια όμως είναι πάντα τα ίδια: της Αστυνομίας. Τα περισσότερα από αυτά τα περιστατικά είτε δεν καταγγέλλονται επισήμως είτε ερευνώνται προσχηματικά και οι υπεύθυνοι μένουν ατιμώρητοι.Υπάρχει όμως κάποιος που τα θεωρεί πια στ’ αλήθεια μεμονωμένα;

Ούτε καν το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, που δεν δίστασε να δημοσιοποιήσει φωτογραφίες των 4 αναρχικών που συνελήφθησαν στην Κοζάνη την 1η Φλεβάρη με τα πρόσωπα τριών εξ αυτών παραμορφωμένα από το ξύλο, ισχυριζόμενο και επισήμως μέσω του πορίσματός του ότι πάνω τους είχε ασκηθεί η «νόμιμη και απαραίτητη βία».

Οι ίδιοι οι συλληφθέντες, μέσω των δικηγόρων και των γονιών τους, κατήγγειλαν ότι έμειναν επί ώρες δεμένοι πισθάγκωνα, με κουκούλες στο κεφάλι, ενώ οι αστυνομικοί τους χτυπούσαν σε βάρδιες! Η εμφανής παραποίηση των φωτογραφιών δεν στάθηκε ικανή να κρύψει τη φρίκη (ή μήπως δεν το επιδίωξε καν;) Και τα δελτία ειδήσεων την αναμετέδωσαν ασχολίαστη.

Όπως ασχολίαστη άφησαν λίγους μήνες νωρίτερα μία ακόμα κραυγαλέα υπόθεση βασανιστηρίων στη ΓΑΔΑ, αυτή των 15 διαδηλωτών αντιφασιστικής μοτοπορείας, η οποία πήρε τις πραγματικές της διαστάσεις μόνο αφού δημοσιοποιήθηκε από διεθνή μέσα ενημέρωσης. Όπως έμειναν στο σκοτάδι μια σειρά από υποθέσεις: του μετανάστη που βασάνισαν με πένσα στο ΑΤ Αιγάλεω, του ανήλικου κρατούμενου που έπαθε ρήξη σπλήνα από το ξύλο στην Αμυγδαλέζα, του βιασμού με γκλομπ ενός ακόμη μετανάστη στο λιμεναρχείο Χανίων και πολλές-πολλές άλλες.

Ως πολίτες αυτής της χώρας δεν ανησυχούμε απλώς.

Η ώρα αυτή έχει παρέλθει.

Έχει έρθει η ώρα που πρέπει να μιλήσουμε, να δηλώσουμε δημόσια ότι:

Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η Ελλάδα ένα εκτεταμένο Γκουαντάναμο.

Δεν θα επιστρέψουμε σε πρακτικές δικτατορικών καθεστώτων.

Τα βασανιστήρια είναι έγκλημα και τιμωρείται ως κακούργημα.

Δεν θα συνηθίσουμε στη φρίκη της προβολής τέτοιων πρακτικών, δεν θα παραδοθούμε στο φόβο που αυτή εξαπολύει ως μήνυμα προς την κοινωνία.

Δεν θα επιτρέψουμε αυτή τη βαρβαρότητα και την ατιμωρησία της.

Κίνηση ενάντια στην Αστυνομική Αυθαιρεσία και τα Βασανιστήρια

Υπογραφές/Signatures:

στο e-mail: nopolicetorture@gmail.com 

ή στο 

http://www.ipetitions.com/petition/stop-police-torture/

Το κείμενο των υπογραφών θα παρουσιαστεί στη συνέντευξη Τύπου της Κίνησης την Τρίτη 9 Απριλίου στις 12 μ.μ. στο κτίριο του ΕΑΤ ΕΣΑ, Βασ. Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας.

Βίντεο:

{"video":"http://www.youtube.com/watch?v=aTpHRPF_5Hc","width":"560","height":"315"}

Πρόσκληση σε Συνέντευξη Τύπου

 

Κίνηση Ενάντια στην Αστυνομική Αυθαιρεσία και τα Βασανιστήρια

 

Σας προσκαλούμε στη συνέντευξη τύπου της Κίνησης την Τρίτη 9 Απριλίου, ώρα 12:00 στο κτίριο του ΕΑΤ ΕΣΑ, Βασ. Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας.

 

Αφορμή για τη δημιουργία της Κίνησης Ενάντια στην Αστυνομική Αυθαιρεσία και τα Βασανιστήρια στάθηκε το πρόσφατο περιστατικό με τους βασανισμούς των τεσσάρων συλληφθέντων στο Βελβεντό Κοζάνης. Σκοπός της είναι κατ’ αρχάς η ενημέρωση και η καταγγελία των όσων συμβαίνουν στα αστυνομικά τμήματα, τις φυλακές, τα κέντρα κράτησης και τους δρόμους της Ελλάδας αλλά και η καταγραφή, η επιτόπου παρέμβαση και η δημοσιοποίηση κάθε περίπτωσης βασανισμού από την αστυνομία.

 

Στην Κίνηση Ενάντια στην Αστυνομική Αυθαιρεσία και τα Βασανιστήρια συμμετέχουν φορείς, οργανώσεις δικαιωμάτων και άτομα (Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Act Up, Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας κ.ά.).

 

Ομιλητές:

 

Παύλος Κλαυδιανός

 

δημοσιογράφος, βασανισθείς στη διάρκεια της Χούντας

 

Δημήτρης Κατσαρής

 

δικηγόρος στην υπόθεση των 15 συλληφθέντων της αντιφασιστικής μοτοπορείας

 

Γιάννης Μπουρζούκος

 

Πατέρας ενός από τους συλληφθέντες στον Βελβεντό Κοζάνης

 

Αχμάτ Μοραντί

 

Πρόσφυγας ο οποίος έχει υποστεί βασανιστήρια από την ελληνική αστυνομία

 

Θα γίνουν παρεμβάσεις από φορείς και οργανώσεις δικαιωμάτων.

Θα παρουσιαστεί κείμενο ενάντια στα βασανιστήρια το οποίο υπογράφεται από πολίτες της Ελλάδας και του εξωτερικού.

0 0 votes
Article Rating

Σχόλια

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Λουκάς Σταμέλλοςhttps://social.omniatv.com/@lstamellos
Diurnalismus delendus est. Δεν υπάρχει νόημα έξω από το μυαλό που το κατασκευάζει. Οι άνθρωποι πιστεύουν σε ό,τι έχουν ανάγκη. PGP: 62AE 0240 04EC FC5E 36E9 9B4D 9506 379C FAE8 E460
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Μετάβαση στο περιεχόμενο