Άντρες θύματα βιασμού συναντώνται για πρώτη φορά στην Ουγκάντα #Video

Η σεξουαλική βία εναντίον των γυναικών, είναι ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα όπλα πολέμου. Θύματά της όμως είναι και οι άντρες. Ο αριθμός των αντρών θυμάτων παραμένει άγνωστος, κυρίως γιατί οι επιζώντες κακοποιημένοι άντρες ντρέπονται λόγω των κοινωνικών δεδομένων να μιλήσουν και να γνωστοποιήσουν τον βιασμό τους.

Εκατοντάδες χιλιάδες άντρες έχουν βιαστεί από άλλους άνδρες. Μερικοί από αυτούς έχουν υποστεί ομαδικό βιασμό κατ ‘επανάληψη και για συνεχόμενα χρόνια.
Πρόκειται για ένα έγκλημα τόσο σύνηθες, που τα νούμερα των ανδρών θυμάτων βιασμού ισοδυναμούν με εκείνα των γυναικών σε περιόδους πολέμου. Τα περισσότερα θύματα, αν και είναι δύσκολο να υπολογιστεί ακριβώς ο αριθμός τους, έχουν καταγραφεί στο Ιράκ, στη Χιλή, στο Κονγκό, στην Ουγκάντα και ανάμεσα σε αυτές τις χώρες βρίσκεται και η Ελλάδα.

Πρόκειται για ένα διπλό ταμπού με κρυμμένα θύματα. Και αυτό είναι ένα μυστικό τόσο καλά διατηρημένο, που ακόμη και ο ΟΗΕ έχει κατηγορηθεί ότι το παραβλέπει.

  Στην υποσαχάρια Αφρική όπου συγκρούσεις μαίνονται διαρκώς σε όλη την περιοχή, τα θύματα βιασμού είναι πάρα πολλά χωρίς διάκριση στο φύλο. Οι άντρες θύματα βιασμού όμως, γενικότερα στον κόσμο, δύσκολα μιλούν ανοιχτά για την κακοποίησή τους. Πόσο μάλλον σε περιοχές όπως το Κονγκό και την Ουγκάντα, όπου παρόλο που τα θύματα είναι καθημερινά, οι άντρες εξακολουθούν να νιώθουν έντονη ντροπή να μοιραστούν το γεγονός του βιασμού τους. Σε μια κοινωνία που είναι κλειστή και απαιτεί από αυτούς έναν συγκεκριμένο ρόλο, αλλά και που οι γενικότερες κοινωνικές συνθήκες και οι ελλείψεις στις παροχές ουσιαστικής ψυχολογικής υποστήριξης των θυμάτων κάνουν την εξομολόγηση ενός τέτοιου γεγονότος ακόμα πιο δύσκολη.

Τώρα όμως για πρώτη φορά στην υποσαχάρια Αφρική, οι άντρες θύματα βιασμού συναντώνται στην Ουγκάντα, για να μιλήσουν για τον βιασμό τους και να δεχτούν την αναγκαία γι’αυτούς ψυχολογική βοήθεια και υποστήριξη.

(πηγή: http://www.aljazeera.com/video/africa/2013/04/20134883149282189.html)

Στο βίντεο (με ελλ. υπότιτλους) που ακολουθεί μιλά ένα από τα θύματα βιασμού και δίνονται στοιχεία γι’αυτή την προσπάθεια συνάντησης και υποστήριξης των αντρών θυμάτων βιασμού, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ουγκάντα :

{"video":"http://www.youtube.com/watch?v=xGKVPnrtalk","width":"560","height":"315"}

 

 

 

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο