Συλλογή Υπογραφών για την κατάργηση της διοικητικής κράτησης

Stop-AD-WSF-212x300.jpg

 

 Γενικές πληροφορίες για τη διοικητική κράτηση

 (από το φυλλάδιο πληροφοριών της Παγκόσμιας Καμπάνιας του Addameer για την κατάργηση της διοικητικής κράτησης, μεταφρασμένο στα ελληνικά από τον Σύλλογο Ιντιφάντα)

 

Ισραηλινή Κράτηση και Πρακτικές Φυλάκισης: Από την έναρξη της ισραηλινής κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών το 1967, πάνω από 750.000 Παλαιστίνιοι έχουν κρατηθεί από τον ισραηλινό στρατό. Ο αριθμός αντιστοιχεί περίπου στο 40% του συνολικού αντρικού πληθυσμού στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

 

Διοικητική Κράτηση: Η διοικητική κράτηση είναι μια πρακτική που χρησιμοποιεί το Ισραήλ για να κρατά Παλαιστίνιους με διαταγές κράτησης που ποικίλλουν από έναν έως έξι μήνες, ανανεώσιμες επ’ άπειρον. Οι διαταγές κράτησης βασίζονται σε μυστικές πληροφορίες στις οποίες δεν έχουν πρόσβαση ούτε ο κρατούμενος, ούτε ο δικηγόρος του. Η διοικητική κράτηση χρησιμοποιείται συχνά όταν δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να δικάσουν Παλαιστίνιους υπό οποιανδήποτε από τις στρατιωτικές διαταγές χρησιμοποιεί το Ισραήλ για να κυβερνήσει τη Δυτική Όχθη.

 

 Επ’ αόριστον Διοικητική Κράτηση: Η επ’ αόριστον διοικητική κράτηση αντίκειται στο διεθνές δίκαιο, το οποίο ορίζει ότι η διοικητική κράτηση – κράτηση που έχει διαταχθεί από τις εκτελεστικές, παρά τις δικαστικές, αρχές – μπορεί να λάβει χώρα μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης πραγματικών και άμεσων απειλών για την ασφάλεια του Κράτους, οι οποίες εξ’ ορισμού δεν μπορούν να είναι επ’ αόριστον. Ο πιο μακροχρόνια διοικητικά κρατούμενος Παλαιστίνιος, ο Μάζεν Νάτσεχ, έχει περάσει αθροιστικά κάπου δέκα και μισό χρόνια σε διοικητική κράτηση από το 1994.

 

 Η Διοικητική Κράτηση σε Αριθμούς: Η χρήση της διοικητικής κράτησης στην Παλαιστίνη έχει αυξηθεί από την έναρξη της Δεύτερης Ιντιφάντα το 2000. Αμέσως πριν την έναρξη της ιντιφάντα, το Ισραήλ κρατούσε 12 Παλαιστίνιους σε διοικητική κράτηση. Κατά τις αρχές Μαρτίου 2003, πάνω από χίλιοι Παλαιστίνιοι κρατούνταν σε διοικητική κράτηση.

 

 Μεταξύ 2007 και 2011, εκδόθηκαν από το Ισραήλ 8.157 διαταγές διοικητικής κράτησης. Το Φεβρουάριο του 2013, υπήρχαν 178 Παλαιστίνιοι διοικητικά κρατούμενοι υπό ισραηλινή κράτηση, συμπεριλαμβανομένων 9 μελών του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου (PLC) .

 ………………..

Κακο-μεταχείριση: Οι διοικητικά κρατούμενοι αντιμετωπίζουν διάφορες μορφές κακο-μεταχείρισης, συμπεριλαμβανομένης της ιατρικής παραμέλησης, των άσχημων συνθηκών κράτησης, της περιορισμένης πρόσβασης σε νομικό σύμβουλο, των περιορισμένων δικαιωμάτων επισκέψεων συγγενών, και των βασανιστηρίων.

 

 Οικογενειακές επισκέψεις: Οι διοικητικά κρατούμενοι συνήθως δέχονται λίγες οικογενειακές επισκέψεις, εάν δέχονται καθόλου. Στις οικογένειες συχνά τους αρνούνται τις επισκέψεις για ασαφείς λόγους «ασφαλείας». Η επίσκεψη γίνεται επίσης ακόμα πιο δύσκολη λόγω του γεγονότος ότι το Ισραήλ κρατά τους διοικητικά κρατούμενους σε φυλακές και κέντρα κράτησης στα Εδάφη του 1948, κατά παράβαση του Άρθρου 76 της Τέταρτης Συνθήκης της Γενεύης, που απαγορεύει τη μεταφορά κρατουμένων από τα κατεχόμενα εδάφη. Αυτό, σε συνδυασμό με τη χρήση από το Ισραήλ ενός περιοριστικού συστήματος αδειών για τον έλεγχο της παλαιστινιακής μετακίνησης, σημαίνει ότι πολλές οικογένειες δεν μπορούν να επισκεφθούν τους συγγενείς τους που βρίσκονται σε διοικητική κράτηση.

 Βασανιστήρια: Οι ομολογίες που παίρνονται με βασανιστήρια είναι αποδεκτές στις ισραηλινές στρατιωτικές δίκες και στρατοδικεία. Από το 1967, 72 κρατούμενοι έχουν πεθάνει ενώ βρίσκονταν υπό κράτηση, ως αποτέλεσμα βασανιστηρίων. Υπό την ισραηλινή στρατιωτική νομοθεσία, οι κρατούμενοι μπορούν να κρατηθούν για ανάκριση έως και για 60 ημέρες χωρίς πρόσβαση σε δικηγόρο, αποτρέποντας ουσιαστικά τους κατάλληλους ελέγχους των μεθόδων ανάκρισης. Αυτό είναι παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

 

ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Σύλλογος Ιντιφάντα stopadcampaign

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο