Άξιος ο μισθός τους

Πριν μπω στην ουσία του θέματος, θα πρέπει να εξηγήσω τί σημαίνει η έκφραση «άξιος ο μισθός σου». Εκ πείρας γνωρίζω ότι οι περισσότεροι νομίζουν ότι σημαίνει «καλώς σε πληρώνει το αφεντικό σου, είσαι καλός υπάλληλος», ειρωνικά. Αυτή η παρεξήγηση έχει προκύψει από την απουσία του ρήματος της πρότασης, καθώς οι περισσότεροι υποθέτουν ένα υπαρκτικό ρήμα σε χρόνο ενεστώτα της οριστικής. Όμως η φράση χρησιμοποιούνταν ως ευχή από τους χριστιανούς και το ρήμα που, ως ευκόλως εννοούμενο, παραλείπεται είναι το υπαρκτικό «εἰμί» σ’ ενεστώτα μεν, της ευκτικής δε. Δηλαδή, το «εἴη». Έτσι, η φράση μαζί με το παραλειπόμενο ρήμα είναι «ἄξιος εἴη ὁ μισθός σου» και σημαίνει «είθε να βρεις κατάλληλη ανταπόδοση (για την πράξη σου)».

Οι δύο βόμβες που εξερράγησαν στον τερματισμό του μαραθωνίου της Βοστώνης είχαν θύματα 3 νεκρούς, εκ των οποίων ένα οχτάχρονο παιδί, περίπου 150 τραυματίες και δισεκατομμύρια εγκεφάλους θανάσιμα τραυματισμένους από παραπληροφόρηση.

Η δημοσιογραφία αποκαλύφθηκε για άλλη μια φορά ως παθογένεια ενδεδυμένη τον μανδύα του λειτουργήματος:

«Έγκριτοι» δημοσιογράφοι, όπως ο Μ. Ιγνατίου και οι εξ ΗΠΑ πηγές του, μιλούσαν από την πρώτη ώρα για «πολλούς νεκρούς», ενώ ήταν σαφές ότι οι διασταυρωμένες πληροφορίες ανέφεραν δύο θύματα και άλλο ένα που υπέκυψε αργότερα στα τραύματά του.

Τα περισσότερα ειδησεογραφικά άρχισαν να βλέπουν την Βοστώνη γεμάτη βόμβες, ενώ τελικά, όπως ενημέρωσε ο κυβερνήτης της Μασσαχουσέττης, δεν υπήρξαν άλλες εκτός από τις δύο που εξερράγησαν.

Μια άσχετη, μικρής έκτασης πυρκαγιά, που είχε την ατυχία να ξεσπάσει λίγο αργότερα στην βιβλιοθήκη JFK της Βοστώνης, βαφτίστηκε «νέα έκρηξη βόμβας».

Όλ’ αυτά έγιναν κατά κύριο λόγο από αμερικανικά και διεθνή ειδησεογραφικά. Φυσικά, τα αντίστοιχα ελληνικά δεν είχαν κανένα πρόβλημα να αναμεταδώσουν δωρεάν πανικό και τρόμο που, τόσο προβλέψιμα, πουλάνε τρελλά στις μάζες των εκπαιδευμένων καταναλωτών άχρηστης πληροφορίας.

Η τερατολογία δεν σταματά εδώ. Την ίδια μέρα τέθηκε σε αστυνομοκρατική επιφυλακή η… Νέα Υόρκη και τα ειδησεογραφικά, αντί ν’ αναρωτηθούν γιατί συμβαίνει κάτι τέτοιο, θυμήθηκαν ότι θα γίνει και στο Λονδίνο μαραθώνιος και έγραφαν άρθρα με τίτλους όπως «Συναγερμός τώρα και για τον Μαραθώνιο του Λονδίνου».

Τις επόμενες ημέρες, οι Βοστωνέζοι πρόθυμα αντάλλαξαν την ελευθερία τους για περισσότερη ασφάλεια. Οι αρχές έδωσαν εντολή στους πολίτες να κλειστούν στα σπίτια τους, καθώς η αστυνομία χτένιζε όλους τους δρόμους της πόλης. Οι δυο ύποπτοι εντοπίστηκαν, ο ένας απ’ τους δύο σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών και ο άλλος συνελήφθη λίγο αργότερα τραυματισμένος, υπό τις επευφημίες των ευγνωμόνων πολιτών προς την αστυνομία που εκδικήθηκε εκ μέρους τους για την τρομάρα που πήραν.

Η σαπίλα της ελληνικής δημοσιογραφίας συνέχισε να όζει. Τώρα πια, σε επίπεδο σχολιασμού.

Οι δυο ύποπτοι για το τυφλό τρομοκρατικό χτύπημα ταυτίστηκαν, σκόπιμα ή από χρήσιμη ηλιθιότητα, με τους 4 αναρχικούς ληστές του Βελβεντού. Οι δημοσιογράφοι-σχολιαστές «ξέχασαν» ότι στον Βελβεντό οι 4 αναρχικοί ληστές φρόντισαν να μη πάθει τίποτα ο οδοντίατρος που του είχαν πάρει το αυτοκίνητο για διαφυγή και ήταν μαζί τους, «ξέχασαν» ότι οι 4 αναρχικοί ληστές συνελήφθησαν χωρίς συμπλοκή και βασανίστηκαν παραδειγματικά κατά την κράτησή τους, «ξέχασαν» ότι ο ένας ύποπτος της Βοστώνης δεν έχει μιλήσει ακόμα δημόσια για τα κίνητρά του. «Ξέχασαν», επίσης, ότι είναι ύποπτος και ότι ακόμα δεν έχει αποδειχθεί η σχέση του ίδιου και του αδελφού του με την βομβιστική επίθεση. Εκτός κι αν η συμπλοκή τους με τους αστυνομικούς είναι από μόνη της απόδειξη για όλα.

Αντί λοιπόν οι δημοσιογράφοι να κοιτάξουν την τύφλα τους και να συνειδητοποιήσουν πόσο γελοίοι έγιναν για μιαν ακόμα φορά με την κάλυψη κι αυτού του γεγονότος, επιδόθηκαν σε ένα πανηγύρι εξύμνησης του «νόμου και της τάξης» που τόσο όμορφα κατ’ αυτούς έδρασε, σε αρμονία με τους πειθήνιους πολίτες της Βοστώνης. Φαίνεται πως ονειρεύονται και για εδώ μια κοινωνία σε τέτοιο βαθμό καταστολής και αποχαύνωσης που να δέχεται αδιαμαρτύρητα επιβολή στρατιωτικού νόμου για λόγους ασφαλείας.

Η ξεφτίλα αυτών των φιλήσυχων αντιλήψεων προχωρά στην αντίφαση με τον εαυτό της: οι ίδιοι που βρίζουν όλους ανεξαιρέτως όσους απέχουν από τις εκλογές στην Ελλάδα ως «φραπέδες», δηλώνουν θαυμαστές του πολιτισμού μιας κοινωνίας που απέχει από τις εκλογικές διαδικασίες σε ποσοστό πάνω από 50%, αποχή που έχει, βέβαια, ως κυρίως χαρακτηριστικά την απάθεια και την εγωκεντρική αδιαφορία για τα κοινά.

Οι ξεπουλημένοι αυτοί επαγγελματίες τηλεπωλητές «άποψης» για πρόθυμους καταναλωτές, ενώ με κάθε ευκαιρία επικαλούνται τα φιλελεύθερα ιδεώδη και τον διαφωτισμό, είναι εξαιρετικά πρόθυμοι να «ξεχάσουν» ένα τοσοδά θεμελιάκι του αστικού δικαιϊκού συστήματος, το τεκμήριο της αθωότητας, επίσης γνωστό και ως «αθώος μέχρις αποδείξεως του εναντίου». Έχουν εθιστεί τόσο πολύ στην απλή αναπαραγωγή των δελτίων τύπου της ελληνικής αστυνομίας, ώστε έχουν εμπεδώσει και την νοοτροπία Judge Dredd του εκπαιδευμένου, στρατόκαυλου, οπλισμένου αστυφύλακα, είτε των ΕΚΑΜ, είτε των ΜΑΤ, είτε της Ασφάλειας.

Δημοσιογράφοι που εξυπηρετούν ακριβώς την πεμπτουσία της δημοσιογραφίας: την διαμεσολάβηση της είδησης, διηθημένης μέσα από την κυρίαρχη άποψη του συστήματος απ’ το οποίο τρέφονται. Πρόθυμοι για εξαιρέσεις, πρόθυμοι για υπηρεσία, πρόθυμοι για συμψηφισμούς, πρόθυμοι να ταυτίσουν τους εγωκεντρικούς φόβους του κάθε κακομοίρη υπηκόου με το «κοινό καλό».

Άξιος, λοιπόν, ο μισθός τους.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

8 ΣΧΟΛΙΑ

5 1 vote
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
8 Σχόλια
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο