Μπαγκλαντές: Πάνω από 161 εργάτες νεκροί από κατάρρευση εργοστασίου

b2ap3_thumbnail_images.jpg

b2ap3_thumbnail_APTOPIX_Bangladesh_Building_Collapse_05ff7.jpg

SAVAR –  Σύμφωνα με την κυβέρνηση του Μπαγκλαντές,  οι νεκροί εργάτες  από κατάρρευση  εργοστάσιου στο Μπαγκλαντές έχουν φτάσει τους 161, ενώ οι διασώστες συνεχίζουν να ψάχνουν για  επιζώντες ή  θύματα. Συνολικά 2.000 άτομα έχουν διασωθεί από τα συντρίμμια του κτιρίου, από το πρωί της Πέμπτης. Πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι στο κτίριο, το οποίο κατέρρευσε το πρωί της Τετάρτης. Το περιστατικό της κατάρρευσης του εργοστασίου ξαναφέρνει στην επιφάνεια ερωτήματα  σχετικά με τις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας στη βιομηχανία ένδυσης της χώρας.

Οι εργαζόμενοι δήλωσαν ότι, την Τετάρτη το πρωί  είχαν διστάσει να μπουν στο κτίριο επειδή είχαν δει τις  ρωγμές στο εργοστάσιο, οι οποίες ήταν τόσο μεγάλες που είχαν τραβήξει την προσοχή των τοπικών καναλιών. Λίγες μόνο ώρες αργότερα, το εργοστάσιο κατέρρευσε.

Ο Abdur Rahim, ο οποίος εργαζόταν στον πέμπτο όροφο, δήλωσε ότι ένας διευθυντής εργοστασίου έδωσε διαβεβαιώσεις ότι δεν υπήρχε κανένας  λόγος ανησυχίας από τις ρωγμές, κι έτσι οι εργαζόμενοι μπήκαν μέσα.

“Μετά από περίπου μια ώρα  το κτίριο ξαφνικά κατέρρευσε” , είπε ο Ραχίμ όταν ανέκτησε τις αισθήσεις του”.

Κατά την επίσκεψή του στην περιοχή, ο Υπουργός Εσωτερικών, Muhiuddin Khan Alamgir, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το κτίριο είχε παραβιάσει τουςκανόνες κατασκευής και ότι “οι ένοχοι θα πρέπει να τιμωρηθούν”.

Ο Abdul Halim,  υπάλληλος στο τμήμα εφαρμοσμένης μηχανικής στο προάστιο Ντάκα του Savar, είπε ότι ο ιδιοκτήτης είχε αρχικά τη δυνατότητα να κατασκευάσει ένα πενταώροφο κτίριο, αλλά πρόσθεσε άλλους τρεις ορόφους παράνομα.

Η αστυνομία ψάχνει για τον ιδιοκτήτη του κτιρίου αλλά και για τουςυπεύθυνους του εργοστασίου.

b2ap3_thumbnail_APTOPIX_Bangladesh_Building_Collapse_05ff7.jpg

 

Πριν από πέντε μήνες,112 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί από πυρκαγιά σε ένα άλλο εργοστάσιο ένδυσης. Αυτό αποδεικνύει  τις ανασφαλείς συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι ενδυμάτων του Μπαγκλαντές, οι οποίοι φτιάχνουν  ρούχα για παγκόσμιες γνωστές μάρκες που φοριούνται σε ολόκληρο τον κόσμο. Η πυρκαγιά του Νοεμβρίου στο εργοστάσιο ενδυμάτων Tazreen  επέστησε την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στις συνθήκες εργασίας της ( 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανά έτος) κλωστοϋφαντουργίας του Μπαγκλαντές. Η χώρα έχει περίπου 4.000 εργοστάσια ενδυμάτων και εξάγει ενδύματα σε εμπόρους στη Δύση. Η βιομηχανία ασκεί τεράστια δύναμη στη περιοχή της Νότιας Ασίας.

Το εργοστάσιο Tazreen δεν είχε εξόδους κινδύνου, και ο ιδιοκτήτης του είπε ότι μόνο οι τρεις όροφοι, από τους οκτώ, είχαν κατασκευαστεί νόμιμα. Οι εργαζόμενοι που είχαν σωθεί, δήλωσαν ότι οι πόρτες είχαν κλειδωθεί και τα διευθυντικά στελέχη τους είπαν να επιστρέψουν στη δουλειά όταν σβήστηκε η φωτιά.

Πηγή: cbs news

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο