Το Δίκτυο για την Ψηφιακή Απελευθέρωση (DLN) για τις δομές αντιπληροφόρησης

http://dln.gr/2013/04/22/indy 

Για την Ελευθερία στα Δίκτυα Επικοινωνίας ……

Το athens.indymedia δεν είναι το «σάιτ των αναρχικών», όπως το βαφτίζουν κατά καιρούς τα δελτία ειδήσεων, αναπαράγοντας τον λόγο του φασιστικού τόξου. Στα πάνω από 10 έτη της αυτοοργανωμένης του λειτουργίας το athens.indymedia είναι η μεγαλύτερη διαδικτυακή κοινότητα οριζόντιας κοινωνικής πληροφόρησης στο Ελληνικό διαδίκτυο με δεκάδες χιλιάδες συμμετέχοντες και μία από τις ιστοσελίδες με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στη χώρα. Το athens.indymedia είναι η ιστοσελίδα, που μπορείς να πληροφορείς, να πληροφορείσαι και να εκφράζεσαι ελεύθερα χωρίς τη διαμεσολάβηση των εταιρικών ΜΜΕ. Η ελευθερία σου όμως γίνεται επικίνδυνη για όσους επιθυμούν να έχεις μία εικόνα για τον κόσμο, αποκλειστικά και μόνο όπως κατασκευάζεται από την τηλεόραση. Η κρατική λογοκρισία στο athens.indymedia είναι το χτύπημα στη δική σου ελευθερία, το φίμωμα της δικής σου φωνής.

Για την Ελευθερία στο Ραδιόφασμα ……

Ο 98 FM είναι ένας αυτοοργανωμένος ραδιοφωνικός σταθμός, που λειτουργεί αδιάλειπτα από το 2002 και εκπέμπει τόσο στα FM όσο και στο διαδίκτυο. Ο Ράδιο Ένταση 100.1 FM είναι το ελεύθερο κοινωνικό ραδιόφωνο της Νομικής του Δεκέμβρη ’08 και της πλατείας συντάγματος των συγκρούσεων του Μάη – Ιούλη 2011. Αποτελούν κομμάτι ενός ευρύτερου κινήματος ελεύθερης ραδιοφωνίας, που απλώνεται σε όλη τη χώρα και έχει βαθιές ιστορικές ρίζες στις δεκαετίες του ’80 και του ’90. Κριτήριο της λειτουργίας τους δεν είναι το ιδιωτικό κέρδος αλλά η διακίνηση των πολιτικών ιδεών και της πληροφορίας από την κοινωνία για την κοινωνία. Στηρίζονται στην αντίληψη ότι εσύ έχεις κάθε δικαίωμα να κάνεις εκπομπή και να εκφράζεσαι ελεύθερα στα ερτζιανά χωρίς τη διαμεσολάβηση των εταιρικών ραδιοφωνικών σταθμών. Η κρατική λογοκρισία στα ελεύθερα ραδιόφωνα είναι η ολοκληρωτική επιβολή με τη βία της αντίληψης περί εταιρικής ραδιοφωνίας με τον πολίτη θεατή, είναι το χτύπημα στη δική σου ελευθερία, το φίμωμα της δικής σου φωνής.

Για το Πανεπιστήμιο και το Άσυλο ……

Από την εποχή του «και όμως γυρίζει» του Γαλιλαίου ενώπιον της Ιεράς Εξέτασης μέχρι τις σύγχρονες πολιτικές και οικονομικές χούντες μία λεπτή κόκκινη γραμμή χαράσσει την πορεία του πανεπιστημίου σε αυτονομία απέναντι στην εξουσία. Σήμερα, η εξουσία που απειλεί τα πανεπιστήμια και, γενικότερα, την εξέλιξη της επιστήμης με πλήρη ετεροκαθορισμό είναι η δικτατορία των αγορών. Το πανεπιστημιακό άσυλο δεν είναι κρατικός θεσμός αλλά κοινωνική κατάκτηση που κερδήθηκε με αίμα και βασανιστήρια συνεχών αγώνων από τα τέλη του προηγούμενου αιώνα. Η σύγκρουση των αποστειρωμένων πανεπιστημίων, που παράγουν ιδιωτική γνώση για τις ανάγκες των εταιρειών, με τα αυτόνομα και σε επαφή με την κοινωνία πανεπιστήμια, που παράγουν δημόσια γνώση για τις ανάγκες των ανθρώπων, είναι σύγκρουση δύο κόσμων. Η κρατική εντολή στο Πολυτεχνείο της Αθήνας για τη λογοκρισία των τριών μέσων αντίβαρης πληροφόρησης αποτελεί ευθεία παρέμβαση στα εσωτερικά του ιδρύματος για τον καθορισμό του τρόπου διακίνησης των ιδεών στο εσωτερικό του αλλά και σε σχέση με την κοινωνία. Είναι ευθύνη της ακαδημαϊκής και φοιτητικής κοινότητας όχι μόνο να υπερασπίσει την αυτονομία της αλλά και να διεκδικήσει τη νομιμοποίηση μίας διευρυμένης ελευθερίας ανοίγματός της στην κοινωνία με τα όποια μέσα αυτή κάθε φορά επιλέγει.

Για τη Δημόσια Σφαίρα ……

Σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας η λογοκρισία απαγορεύεται, οι ψηφιακές ελευθερίες αναγνωρίζονται με διευρυμένο περιεχόμενο και αυξημένες εγγυήσεις, ενώ το κράτος οφείλει να διαχειρίζεται το ραδιόφασμα με όρους πολυφωνίας και πάντως με πλήρη εκμετάλλευση των δυνατοτήτων του για την ελευθερία έκφρασης των πολιτών. Από τη δεκαετία όμως του ’80, οπότε και επετράπη η ραδιοφωνική εκπομπή πέραν της ΕΡΤ, το κράτος λειτουργεί ως νταβατζής και χορηγός της άνομης κατάληψης των ραδιοσυχνοτήτων από ισχυρά ιδιωτικά συμφέροντα με όρους νύχτας και μπράβων. Οι δε κρατικές επεμβάσεις στο διαδίκτυο έχουν αποκλειστικά κατασταλτικό χαρακτήρα, είτε για να λογοκρίνουν ευθέως και με ουσιαστικά άνιση μεταχείριση την ελευθερία έκφρασης των υπο-εκπροσωπούντων από τα ΜΜΕ πολιτών είτε για να αποφανθούν ότι οι συνταγματικές εγγυήσεις (λ.χ. το απόρρητο των επικοινωνιών) δεν ισχύουν για τη διαδικτυακή έκφραση. Από ένα καθεστώς, που έχει επιβάλλει τον νόμο της σιωπής με συνδρομή από τους ημέτερους των κυρίαρχων ΜΜΕ, επενδύοντας στη συνθήκη του απληροφόρητου υπάκουου πολίτη, για να διαιωνίζει τη διεφθαρμένη ασυδοσία του, είναι αναμενόμενο οι τεχνολογικές και κοινωνικές εξελίξεις, που εκδημοκρατίζουν τη δημόσια σφαίρα, να αντιμετωπίζονται ως απειλή. Για μας όμως η ελευθερία του λόγου δεν είναι μία ωραία κοπέλα αλλά η οριζόντια, κοινωνική χρήση του σε αχρησία ραδιοφάσματος σε όλη τη χώρα και η οριζόντια, κοινωνική διαδικτυακή επικοινωνία. Αυτές είναι οι δικές μας ελευθερίες και δεν τις διαπραγματευόμαστε.

ΝΑ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΨΗΦΙΑΚΟ ΚΟΣΜΟ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο