Ο Stephen Hawking στηρίζει το ακαδημαϊκό μποϊκοτάζ του Ισραήλ.

Ο καθηγητής Stephen Hawking στηρίζει το ακαδημαϊκό μποϊκοτάζ εναντίον του  Ισραήλ, ακυρώνοντας τη συμμετοχή του σε ένα συνέδριο, με οικοδεσπότη και οργανωτή τον ισραηλινό πρόεδρο Σιμόν Πέρες στην Ιερουσαλήμ, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τον τρόπο μεταχείρισης των Παλαιστινίων από το Ισραήλ. 

Ο Hawking, ετών 71, ο παγκοσμίου φήμης θεωρητικός φυσικός και κάτοχος της Λουκασιανής  Έδρας Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, δέχθηκε  μια πρόσκληση για το ετήσιο συνέδριο που οργανώνει ο πρόεδρος Πέρες με τίλτο, “Αντιμετωπίζοντας το Αύριο”, τον Ιούνιο, το οποίο φιλοξενεί μεγάλες διεθνείς προσωπικότητες, προσελκύει χιλιάδες συμμετέχοντες και

φέτος θα γιορτάσει τα 90ά γενέθλια του Πέρες.

Ο Hawking βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση υγείας, αλλά την περασμένη εβδομάδα έγραψε μια σύντομη επιστολή προς τον πρόεδρο του Ισραήλ για να του ανακοινώσει ότι είχε αλλάξει γνώμη ως προς την συμμετοχή του στο συνέδριο.

Ο ίδιος δεν ανακοίνωσε την απόφασή του στο κοινό, αλλά μια δήλωση που δημοσιεύθηκε από τη Βρετανική Επιτροπή για τα Πανεπιστήμια της Παλαιστίνης με την έγκριση του Hawking, χαρακτήριζε την αποχώρησή του από το συνέδριο ως “ανεξάρτητη απόφαση να σεβαστεί το μποϊκοτάζ, με βάση τις γνώσεις του για την Παλαιστίνη”.



Η απόφαση του Hawking σηματοδοτεί άλλη μια νίκη στην εκστρατεία του μποϊκοτάζ και των κυρώσεων απέναντι στα ισραηλινά ακαδημαϊκά ιδρυμάτα.

Τον Απρίλιο, η Ένωση των Εκπαιδευτικών της Ιρλανδίας, υπήρξε οι πρώτος σύλλογος εκπαιδευτικών στην Ευρώπη που κάλεσε για ένα ακαδημαϊκό μποϊκοτάζ του Ισραήλ, καθώς και στις Ηνωμένες Πολιτείες  μέλη του Συλλόγου Asian American Studies ψήφισαν υπέρ του μποϊκοτάζ, αποτελώντας  έτσι την πρώτη εθνική ομάδα ακαδημαϊκών που υποστηρίζει το μποϊκοτάζ.

Στις τέσσερις εβδομάδες που μεσολάβησαν από την ανακοίνωση της συμμετοχής του Hawking στο συνέδριο στην Ιερουσαλήμ, ο Hawking βομβαρδίστηκε με μηνύματα από τη Βρετανία και το εξωτερικό, ως μέρος μιας έντονης εκστρατείας από υποστηρικτές του μποϋκοτάζ, που προσπαθούσαν να τον πείσουν να αλλάξει γνώμη. 

Στο τέλος, ο Hawking είπε στο φιλικό του περιβάλλον, ότι αποφάσισε να ακολουθήσει τη συμβουλή των Παλαιστινίων συναδέλφων του  που ομόφωνα συμφώνησαν ότι δεν θα πρέπει να παραβρεθεί στο συνέδριο.

Με τη συμμετοχή του στο μποϊκοτάζ, ο  Hawking εντάσσεται σε μια μικρή αλλά αυξανόμενη λίστα βρετανικών προσωπικοτήτων  που έχουν απορρίψει προσκλήσεις για να επισκεφθούν το Ισραήλ, όπως ο Elvis Costello, ο Roger Waters, ο Brian Eno, η Annie Lennox και ο Mike Leigh.

Ωστόσο, πολλοί καλλιτέχνες, συγγραφείς και ακαδημαϊκοί έχουν αψηφήσει αλλά ακόμη και καταγγείλει το μποϊκοτάζ, χαρακτηρίζοντάς το αναποτελεσματικό και επιλεκτικό, ξεχνώντας τις σημαντικές επιδράσεις που είχε το μποϊκοταζ στο απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής.


Ο Hawking έχει επισκεφθεί το Ισραήλ τέσσερις φορές στο παρελθόν.

Πιο πρόσφατα, το 2006, παρέδωσε δημόσιες διαλέξεις στο Ισραήλ και σε παλαιστινιακά πανεπιστήμια ως προσκεκλημένος της βρετανικής πρεσβείας στο Τελ Αβίβ.

Εκείνη την εποχή, ο ίδιος είχε πει ότι “ανυπομονεί να επισκεφτεί το Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη και νιώθει  ενθουσιασμένος που θα συναντήσει τόσο  Ισραηλινούς όσο και Παλαιστίνιους επιστήμονες”.

Από τότε, η στάση του απέναντι στο Ισραήλ φαίνεται να έχει σκληρύνει.

Το 2009, ο Hawking κατήγγειλε την  τριών εβδομάδων επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, λέγοντας στον Riz Khan στο Al-Jazeera ότι η απάντηση του Ισραήλ στις  ρουκέτες από τη Γάζα ήταν “αναμφίβολα δυσανάλογη … Η κατάσταση είναι όμοια με εκείνη της Νότιας Αφρικής πριν από το 1990 και δεν μπορεί να συνεχιστεί.”

Το γραφείο του Προέδρου Πέρες, που δεν έχει ακόμη ανακοινώσει την αποχώρηση του Hawking, δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας να σχολιάσει το γεγονός.

Το όνομα του Hawking έχει αφαιρεθεί από τον κατάλογο των ομιλιτών που παρουσιάζονται  στην επίσημη ιστοσελίδα του.

(πηγή :http://www.guardian.co.uk/world/2013/may/08/stephen-hawking-israel-academic-boycott)

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

1 ΣΧΟΛΙΟ

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
1 Σχόλιο
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο