#cc0000; font-family: 'Times New Roman', Arial; vertical-align: top; line-height: 24px; color: #ffffff; background-image: url('http://s1.wp.com/wp-content/themes/pub/neo-sapien-05/images/bg_post_title.gif'); background-color: #444444; background-repeat: repeat no-repeat;">
—
Χθες , 9/5/13 , στις 18:05 , χτύπησε το τηλέφωνο.
Το σήκωσα και ήταν ο Kamal ,, ένας Αφγανός πρόσφυγας -εργάτης γης , που γνωριστήκαμε και ανταλλάξαμε τηλέφωνα στη Μανωλάδα.
Μου είπε ότι αυτός και άλλοι 16 συμπατριώτες του πήγαν να ζητήσουν τα λεφτά για την δουλειά 45 ημερών που πρόσφεραν σε παραγωγό φράουλας που συνεργάζεται με τον Βαγγελάτο.
Εδω πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τον τρόπο που προσλαμβάνονται και πληρώνονται οι πρόσφυγες-εργάτες:
Ο παραγωγός-γαιοκτήμονας , βρίσκει τον ”αρχηγό” μιας ομάδας εργατών και έρχεται σε συνεννόηση μαζί του. Κανονίζουν τις μέρες εργασίας και το ποσό πληρωμής (στην συγκεκριμένη περίπτωση για 45 μέρες δουλειάς οι εργάτες θα έπαιρναν 350 ευρώ ο ένας).
Ο ”αρχηγός” της ομάδας επιβλέπει τους συμπατριώτες του εργάτες και μόλις τελειώνει η δουλειά , μεταφέρει τα λεφτά από το αφεντικό στους εργάτες , κρατώντας ο ίδιος ένα σημαντικό ποσό από αυτά.
Πίσω στο τηλεφώνημα πάλι…
Ο Kamal μου είπε ότι ο συμπατριώτης του δεν τους πλήρωσε και τους είπε ότι το αφεντικό δεν είχε τα λεφτά τώρα και πως θα τα δώσει αργότερα.
Με ρώτησε τι να κάνουν. Του είπα να περιμένουν ως την επόμενη μέρα , να είναι ήρεμοι και να προσέχουν για να μην έχουμε επανάληψη των πυροβολισμών των προηγούμενων ημερών.
Στις 23:21 το βράδυ , ξανατηλεφωνεί ο Kamal και πολύ ταραγμένος μου λκέει ότι μόλις μαχαιρώθηκαν 2 από τους συμπατριώτες του εργάτες.
Απ ότι κατάλαβα , κάθησαν και οι 17 να φάνε και τελειώνοντας έβγαιναν από το παράπηγμα και πήγαιναν να πλύνουν το πιάτο τους στην εξωτερική βρύση.
Εκεί τους περίμενε ο Nasis ή Nazir και αφού μαχαίρωσε τον έναν στην πλάτη και τον άλλον στο μηρό έφυγε τρέχοντας.
Είπα στο Kamal να πάρει τηλέφωνο το 166 για να μεταφερθούν οι τραυματίες στο κέντρο υγείας της Βάρδας (4klm από εκεί).
Μου είπε ότι δεν έχει κανένας τους χαρτιά και ότι φοβάται να πάρει τηλέφωνο το ασθενοφόρο γιατί θα έρθει και η αστυνομία και θα τους συλλάβει όλους.
Του είπα να πάνε τους τραυματίες στον κεντρικό δρόμο και να σταματήσουν κάποιο αυτοκίνητο για να τους μεταφέρει στο κέντρο υγείας.
Κλείνει το τηλέφωνο και άρχισα να δημοσιοποιώ το θέμα στο twitter και να τηλεφωνώ σε δημοσιογράφους στην Αθηνα.
Ένας γνωστός δημοσιογράφος τηλεφώνησε στον Kamal και όπως μου είπε τον βρήκε στο αστυνομικό τμήμα.
Ο αξιωματικός υπηρεσίας ζήτησε να μάθει με ποιον μιλάει ο Kamal και του πήρε το τηλέφωνο από τα χέρια. Μόλις διαπίστωσε ότι μιλάει με δημοσιογράφο του είπε πως το θέμα είναι υπό έλεγχο και πως οι μπαγκλαντεσιανοί (όλοι ίδιοι ήταν για αυτόν) πλακώθηκαν μεταξύ τους και πωςο έλληνας εργοδότης είχε πληρώσει τον ”αρχηγό ” -μεσάζοντα των ”ξένων” και ότι αυτός είχε κρατήσει τα λεφτά.
Όπως έμαθα αργότερα από τον Kamal , ο σοβαρότερα τραυματισμένος στην πλάτη , μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Πάτρας.
Ζήτησαν από τον Kamal να μιλήσω κι εγώ με τον αξιωματικό υπηρεσίας , αλλά η φωνή που ακούστηκε μέσα από το ακουστικό του τηλεφώνου έλεγε ”ΟΧΙ-ΟΧΙ” !
Σήμερα , 10/05/2013 , τηλεφωνώ από νωρίς το πρωί στον Kamal και το τηλέφωνό του είναι κλειστό.
Πρέπει να επισημάνω ότι , αυτό που κατάλαβα είναι ότι θα προσπαθήσουν να παρουσιάσουν το περιστατικό ως μία μεταξύ τους διαμάχη και ότι ο ”αρχηγός” μεσάζοντας κράτησε τα λεφτά για λογαριασμό του.
Όπως και να έχει , το ότι στους πρόσφυγες-εργάτες γης , δεν τους αναγνωρίζεται κανένα από τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα , τους καθιστά ευάλωτους , εκτός από την βαρβαρότητα των ντόπιων αφεντικών και στην εκμετάλλευση από κυκλώματα συμπατριωτών τους.
Μπορούν πολύ εύκολα να μην τους αναγνωρίζουν το δικαίωμα στην αμοιβή για την εργασία που προσέφεραν , γιατί δεν μπορούν να προσφύγουν σε κανένα θεσμικό όργανο του κράτους , γιατί απλούστατα δεν έχουν χαρτιά και άρα δεν υπάρχουν.
Πρέπει να επισημάνω ακόμα ότι , από τη συμφωνημένη αμοιβή για δουλειά 45 ημερών , το καθαρό ποσό που θα έπαιρναν στα χέρια τους οι εργάτες είναι 217 ευρώ από τα 350 συμφωνημένα. Τα υπόλοιπα θα τους τα κρατούσαν για ενοίκιο για τις παράγκες που τους παραχώρησε ο εργοδότης και για αμοιβή του μεσάζοντα.
Το έγκλημα συνεχίζεται στη Μανωλάδα και φοβάμαι ότι , αν δεν γίνει κάτι ΑΜΕΣΑ με τα χαρτιά και τις άδειες εργασίας-παραμονής , η κατάσταση θα εκτραχυνθεί τις επόμενες ημέρες.
Τέλος πρέπει να γνωρίζετε ότι στη Μανωλάδα η παραγωγή φράουλας καλύπτει λιγότερο από το 10% της συνολικής αγροτικής παραγωγής.
Οι πρόσφυγες – εργάτες γης δουλεύουν και στα θερμοκήπια ντομάτας , μαρουλιού , πιπεριάς και άλλων αγροτικών προιόντων που παράγει η περιοχή όλο το χρόνο.
Το μποικοτάζ στις φράουλες της Μανωλάδας είναι αναποτελεσματικό αν δεν συνδυαστεί και με τα υπόλοιπα προιόντα που παράγονται εκεί , κάτω από απαράδεκτες συνθήκες.
Μόλις αυτή τη στιγμή 12:43 , κατάφερα να επικοινωνήσω με τον Kamal .
Βρίσκεται ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΣ στην Πάτρα ,γιατί δεν έχει χαρτιά , μαζί με τους υπόλοιπους συμπατριώτες του.
Ο φόβος μου είναι μην του απαγγελθούν κατηγορίες…
Ο Kamal είναι αυτός που κρατάει την κίτρινη σημαία του κεερφα με το καρό πουκάμισο στο κέντρο της φωτογραφίας.
Πάω στην αστυνομική διεύθυνση Πάτρας και θα σας ενημερώσω αργότερα.
—
Τελικά ο Kamal αφέθηκε ελεύθερος στις 14:45.
—
15:30
o kamal έφτασε στο σπίτι – παράπηγμα και είναι καλά.
Τα λεφτά που τους χρωστούσαν , κατασχέθηκαν από την αστυνομία και οι ενέργειές μας είναι πλέον προς την κατεύθυνση να δοθούν στους εργάτες.
Σας ευχαριστεί όλους για το ενδιαφέρον που δείξατε.