Κουίζ: Τί γνωρίζετε για τη Γάζα;

 

b2ap3_thumbnail_1_20130520-140331_1.jpg

του Stephen R. Shalom    

 [Οι απαντήσεις δίνονται παρακάτω]

Το τέλος της ισραηλινής επίθεσης (Επιχείρηση «Πυλώνας της Άμυνας»), το Νοέμβριο του 2012, στη Γάζα, κηρύχθηκε με μία αμφίβολη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός. Κάντε το παρακάτω κουίζ για να δείτε πόσα γνωρίζετε για την κατάσταση.

 

1.      Πώς κατέληξε ο λαός της Γάζας εκεί που βρίσκεται σήμερα;

 

α.  Η πλειοψηφία των κατοίκων της Γάζας είναι απόγονοι προσφύγων, οι οποίοι το 1948-1949 αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν ή εκδιώχτηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις από περιοχή που θεωρούνταν  μέρος του Αραβικού Κράτους της Παλαιστίνης αλλά καταλήφθηκε από το Ισραήλ, και δεν τους επιτράπηκε ποτέ να επιστρέψουν.

β. Μερικοί από αυτούς είναι απόγονοι των κατοίκων της αραβικής πόλης Majdal, οι οποίοι μετά τον πόλεμο του 1948-49 εκδιώχτηκαν από διάφορα μέρη της πόλης και συγκεντρώθηκαν σε μια γειτονιά που περιβλήθηκε από συρματόπλεγμα (με σκοπό να ανοιχτεί ο δρόμος στους Εβραίους εποίκους) και έπειτα εξορίστηκαν στη Γάζα.

γ. Η Γάζα καταλήφθηκε και υπέστη σφαγές από το Ισραήλ τον Οκτώβριο του 1956. Το Ισραήλ αποσύρθηκε έπειτα από παγκόσμια πίεση τον Μάρτιο του 1957.

δ. Οι κάτοικοι της Γάζας βρέθηκαν υπό Ισραηλινή κατοχή το 1967 όταν το Ισραήλ – με έναν πόλεμο στον οποίο, όπως το έθεσε με δικά του λόγια ο πρωθυπουργός Μεναχέμ Μπεγκίν το 1982 («κάναμε μια επιλογή… Αποφασίσαμε να επιτεθούμε» [Αίγυπτος]) –  κατέκτησε το Σινάι (αφού επεστράφη στην Αίγυπτο), τη Γάζα, την Ανατολική Ιερουσαλήμ (προσαρτημένη), τη Δυτική Όχθη και τα Υψίπεδα  του Γκολάν (προσαρτημένα).

ε. Όλα τα παραπάνω.

 

2.      Το 2005, το Ισραήλ υπό την ηγεσία του Πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν «αποσύρθηκε» από τη Γάζα.

Ποιό από τα παρακάτω, σχετικά με την απεμπλοκή,  αληθεύει;

 

α. Η «απεμπλοκή» του Ισραήλ από τη Γάζα ήταν μονομερής κίνηση και δεν αποφασίστηκε από κοινού με κανέναν από τους Παλαιστίνιους ηγέτες.

β. Οι Ισραηλινοί έποικοι αποσύρθηκαν από τη Γάζα, αλλά περισσότεροι έποικοι μετακόμισαν στη Δυτική Όχθη το 2005, από όσους έφυγαν από τη Γάζα, και περισσότερη Παλαιστινιακή γη καταλήφθηκε στη Δυτική Όχθη από όση παραχωρήθηκε στη Γάζα.

 

γ. Ο επικεφαλής βοηθός του Αριέλ Σαρόν, DovWeisglass είπε σε κάποιον που του πήρε συνέντευξη για μια ισραηλινή εφημερίδα: «Η σημαντικότητα του σχεδίου απεμπλοκής είναι  “το πάγωμα” της πολιτικής διαδικασίας. Και όταν παγώνεις αυτή τη διαδικασία εμποδίζεις την ίδρυση ενός Παλαιστινιακού κράτους και εμποδίζεις τη συζήτηση για τους πρόσφυγες, τα σύνορα και την Ιερουσαλήμ. Στην πράξη, όλο αυτό το πακέτο που ονομάζεται Παλαιστινιακό κράτος, με ό,τι αυτό περιέχει, έχει διαγραφτεί από την ατζέντα μας επ’ αόριστον».

 

δ. Όλαταπαραπάνω.

 

3.      Το Ισραήλ λέει ότι η κατοχή της Γάζας τελείωσε το 2005. Ποια από τις παρακάτω συνθήκες, που υπάρχουν μέχρι σήμερα, θέτει το ερώτημα για το αν υπάρχει στην πραγματικότητα ένα τέλος στον Ισραηλινό έλεγχο της Γάζας;

 

α. Το Ισραήλ εμποδίζει τη Γάζα να ασχοληθεί με εναέριο εμπόριο ή με εναέρια κυκλοφορία προς και από άλλα έθνη.

β. Το Ισραήλ απαγορεύει στη Γάζα να ασχοληθεί με θαλάσσιο εμπόριο με θαλάσσιες συγκοινωνίες προς και από άλλα έθνη.

γ. Το Ισραήλ απαγορεύει στη Γάζα να ασχοληθεί με αλιεία σε ακτίνα μεγαλύτερη των 3 ναυτικών μιλίων από τη ξηρά, απαγορεύοντας την πρόσβασή της στο 85% των υδάτων για αλιεία.

δ. Το Ισραήλ έχει κηρύξει μια επίσημη ζώνη μη πρόσβασης στους Παλαιστινίους μέσα στη Γάζα, που καλύπτει περισσότερο από 3 τοις εκατό της συνολικής περιοχής της ξηράς και άλλο ένα 14 τοις εκατό μέσα στο οποίο ουσιαστικά περιορίζεται η είσοδος εξαιτίας ενός πραγματικού ρίσκου για πυρά, εξαιρώντας έτσι τους Παλαιστίνιους από τη χρήση 35 % της γης που είναι κατάλληλη για γεωργία.

ε. Ο Ισραηλινός στρατός διεξάγει επεμβάσεις σε αυτή τη ζώνη αρκετές φορές κάθε βδομάδα.

στ. Όλα τα παραπάνω.

 

 

4.      Ποιο από τα παρακάτω αντανακλά την ισραηλινή στάση προς τη Γάζα και το λαό της;

 

α.  Η δήλωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού DavidBenGurion το 1956 σε ένα λόγο του στην Κνεσέτ: «Αν πίστευα σε θαύματα, θα προσευχόμουν  να ξεβραστεί η Γάζα στη θάλασσα.»

β. Η δήλωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού YitzhakRabin το 1993: «Μακάρι (η Γάζα) να βυθιζόταν στη θάλασσα.»

γ. Το γεγονός ότι στην ισραηλινή αργκό «πήγαινε στη Γάζα» σημαίνει «πήγαινε στο διάολο».

δ. Όλα τα παραπάνω.

                                                                  

5.      Η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς κυβερνάει τη Γάζα. Ποιό από τα παρακάτω αληθεύει όσον αφορά τη Χαμάς; 

 α. Απόγονος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας προωθήθηκε στα  πρώτα  χρόνια από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, που ήταν πρόθυμες να εδραιώσουν ένα αντίβαρο στην τότε κυρίαρχη κοσμική Παλαιστινιακή οργάνωση Φατάχ.

β. Κέρδισε την πλειοψηφία στις Παλαιστινιακές βουλευτικές εκλογές τον Ιανουάριο του 2006.

γ. Ανέλαβε την εξουσία της Γάζας το 2007, αφού η Φατάχ συνεργαζόμενη με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ επιχείρησε ένα αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον της.

                      δ. Όλα τα παραπάνω.

 

 

 

6.      Η Χαμάς αρνείται να αποδεχτεί τους τρεις όρους των Ισραήλ-ΗΠΑ: να αναγνωρίσει το Ισραήλ, να αποκηρύξει τη βία και να συμφωνήσει να δεχτεί όλες τις συμφωνίες που έχουν αποδεχτεί οι προηγούμενες Παλαιστινιακές αρχές. Ποιό από τα παρακάτω αληθεύει;

 

α. Το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αρνηθεί να αναγνωρίσουν ένα ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος, με την Ουάσινγκτον να μπλοκάρει ακόμα και την αναγνώριση ενός κατ’ όνομα Παλαιστινιακού κράτους από τα Ηνωμένα Έθνη. 

β. Ούτε η Ουάσινγκτον ούτε το Τελ Αβίβ έχουν αποκηρύξει τη βία (το λιγότερο).

γ. Η μη βίαιη διαμαρτυρία ενάντια στην ισραηλινή κατοχή έχει δεχτεί βίαιη καταστολή.

δ. Το Ισραήλ «έχει προηγουμένως αποδεχτεί» την Τέταρτη Συνθήκη της Γενεύης, αλλά όταν το Παγκόσμιο Δικαστήριο αποφάσισε ότι η  κατασκευή του Τείχους του Ισραήλ στην Κατεχόμενη Δυτική Όχθη παραβίαση της συνθήκης αυτής, το Ισραήλ αρνήθηκε να το αφαιρέσει και οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστήριξαν την άρνησή του.

ε. Το Ισραήλ υπέγραψε τις Συμφωνίες του Όσλο, οι οποίες αναφέρουν ότι «Οι δυο πλευρές βλέπουν την Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας ως μια και μοναδική ενιαία περιοχή, της οποίας η ακεραιότητα θα διατηρηθεί κατά της διάρκεια της προσωρινής περιόδου», και παρόλα αυτά  επιδιώκει μια τακτική που οδηγεί στο διαχωρισμό της    Γάζας από τη Δυτική Όχθη.

στ. Η Χαμάς έχει δείξει σε πολλές περιπτώσεις ότι ήταν πρόθυμη να αποδεχτεί ένα ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα που ορίστηκαν το 1967, με την Ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσά του, μαζί με ανακωχή που θα μπορούσε να διατηρηθεί 20, 30, ή 50 χρόνια, ή και επ’ αόριστο.

ζ. Όλαταπαραπάνω.

 

7.      Το Ισραήλ λέει ότι δεν μπορεί να εμπιστευτεί ότι η Χαμάς θα διατηρήσει τις παύσεις πυρός. Ποιο από τα παρακάτω είναι μέρος της ιστορίας;

 

α. Μια μελέτη αποφάνθηκε ότι από το 2000 έως το 2008, ήταν «το Ισραήλ κατά  πλειοψηφία που σκότωνε πρώτο έπειτα από παύση στη διαμάχη», με το Ισραήλ μονόπλευρα να έχει διακόψει το 96% των περιόδων μη βίας, που διήρκησαν περισσότερο από μια βδομάδα, και το 100% των περιόδων μη βίας, που διήρκησαν περισσότερο από 9 μέρες.

β. Το 1997, ο ηγέτης της Χαμάς, KhaledMeshal, έκανε μια προσφορά στο Ισραήλ μέσω του βασιλιά Χουσεΐν της Ιορδανίας, για παύση πυρός τριάντα χρόνων. Το Ισραήλ αγνόησε την προσφορά και μετά επιχείρησε να δολοφονήσει τον Meshal στο Αμάν.

γ. Έπειτα από την εκλογική της νίκη το 2006 στη Γάζα, η Χαμάς  πέρασε μυστικά ένα μήνυμα στην Ισραηλινή κυβέρνηση ότι «δεσμευόταν να μη διεξαχθούν βίαιες ενέργειες κατά του Ισραήλ και ότι θα εμπόδιζε ακόμα και άλλες Παλαιστινιακές οργανώσεις από το να το κάνουν», αν το Ισραήλ σταματούσε το μυστικό πρόγραμμα εκτελέσεων και έληγε τις στρατιωτικές επιθέσεις στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη. Το Ισραήλ δεν απάντησε.

δ.Τον Ιούνιο του 2008 συμφωνήθηκε ανακωχή έξι μηνών μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς η οποία παραβιάστηκε από το Ισραήλ τη νύχτα της 4ης προς 5η Μαΐου του 2008.

ε. Όλαταπαραπάνω.

 

8.       Το  Ισραήλ ισχυρίζεται ότι ο αποκλεισμός της Γάζας σημαίνει απλά ότι κρατάει τα όπλα μακριά από την περιοχή. Ποιο από τα παρακάτω αληθεύει; 

α. Ο αποκλεισμός πάντα περιλάμβανε μία απαγόρευση σε όλες τις εξαγωγές από τη Γάζα πλήττοντας  την οικονομία, ενώ δεν είχε καμία σχέση με εισαγωγές όπλων.

β. Ο Dov Weisglass, σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Ehud Olmert, εξήγησε ότι «Η ιδέα είναι να βάλουμε τους Παλαιστινίους σε δίαιτα, αλλά να μην τους κάνουμε να λιμοκτονήσουν.»

γ. Ο Ισραηλινός υπουργός άμυνας έκανε μια μελέτη το 2008 για την ελάχιστη καθημερινή επισιτιστική ανθρωπιστική βοήθεια που χρειάζεται η Γάζα και έπειτα, μέχρι τον Ιούνιο του 2010, το Ισραήλ προχώρησε στο να επιτρέψει λιγότερη από αυτή την ποσότητα.

δ. Ανάμεσα στα αντικείμενα των οποίων την εισαγωγή απαγόρευσε το Ισραήλ στη Γάζα πριν τον Ιούνιο του 2010 ήταν τετράδια, κόλιαντρο, φασκόμηλο, μαρμελάδα, σοκολάτα, τηγανητές πατάτες, αποξηραμένα φρούτα, υφάσματα και παιχνίδια.

ε. Παρ’ όλο που τα τρόφιμα επιτρέπονται τώρα στη Γάζα, το Ισραήλ ακόμα περιορίζει τις εξαγωγές, τις εισαγωγές βασικών κατασκευαστικών υλικών- παρόλη την έλλειψη περίπου 250 σχολείων και 70.000 μονάδων στέγασης- και περιορίζει τις μετακινήσεις ανάμεσα στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη.

στ. Όλαταπαραπάνω.

 

9.       Ποιο από τα παρακάτω περιγράφει τις συνθήκες στη Γάζα τις παραμονές της Επιχείρησης Πυλώνας της Άμυνας; 

 

α. Οι κάτοικοι της Γάζας έχουν χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα από ό,τι  είχαν στη δεκαετία του 1990, παρ’ όλες τις βελτιώσεις των τελευταίων τριών χρόνων.

β. Το ποσοστό ανεργίας το 2011 ήταν 29% και κατά τη διάρκεια του πρώτου τετάρτου του 2012 η ανεργία έφτασε το 47% στις γυναίκες και 58% σε νέους  μεταξύ 20 και 24 ετών.

γ. Το 44% των νοικοκυριών βρισκόταν σε επισιτιστική ανασφάλεια το 2011 και άλλο ένα 16% ήταν ευάλωτα σε επισιτιστική ανασφάλεια.

δ. Το 10% των παιδιών υποφέρουν από  προβλήματα ανάπτυξης (λόγω του μακροχρόνιου υποσιτισμού)

ε. Το 39% των ανθρώπων  ζούσε κάτω από το όριο της φτώχειας.

στ. Αυτή τη στιγμή, περισσότερο από 90% του νερού, που παρέχεται μέσω του υδραγωγείου της Γάζας, δεν πληροί τις προδιαγραφές του Οργανισμού Παγκόσμιας Υγείας και είναι ακατάλληλο για πόση.

ζ. Όλαταπαραπάνω.

 

10.   Το Ισραήλ ξεκίνησε την Επιχείρηση Πυλώνας της Άμυνας στις 14 Νοεμβρίου του 2012, ισχυριζόμενο ότι χρειαζόταν να απαντήσει σε ένα ακατάπαυστο μπαράζ πυραύλων από τη Χαμάς. Ποιός από τους παρακάτω  ισχυρισμούς είναι  ανακριβής σχετικά με τα γεγονότα της  14ης Νοεμβρίου; 

 

α. Από τις 30 Οκτωβρίου του 2012 μέχρι τις 10 Νοεμβρίου του 2012, υπήρξε ένα σύνολο 4 πυραύλων, που πυροδοτήθηκαν από τη Γάζα, οι οποίοι έπεσαν σε άδειες περιοχές  χωρίς να προκαλέσουν ανθρώπινες απώλειες ή  καταστροφές.

β. Στις 4 Νοεμβρίου, οι δυνάμεις του Ισραήλ  πυροβόλησαν και σκότωσαν  

έναν 23χρονο, διανοητικά ασθενή, Παλαιστίνιο που περπατούσε περίπου δέκα μέτρα μακριά από τον φράχτη στην πλευρά της Γάζας. Ο ισραηλινός στρατός δεν επέτρεψε σε παλαιστινιακό ασθενοφόρο να παραλάβει το σώμα του για δυο ώρες.

 γ. Στις 8 Νοεμβρίου, ισραηλινά στρατεύματα που επιχειρούσαν στη Γάζα              πυροβολήθηκαν από Παλαιστινίους. Τα πυρά των Ισραηλινών σκότωσαν ένα Παλαιστίνιο αγόρι.

δ. Στις 10 Νοεμβρίου, παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες  άνοιξαν πυρ σε ένα ισραηλινό στρατιωτικό όχημα που έκανε περιπολία στην ισραηλινή πλευρά του φράχτη, τραυματίζοντας τέσσερις στρατιώτες. Οι Ισραηλινοί απάντησαν με πυρά από τανκς και χτύπησαν κατοικημένη περιοχή, σκοτώνοντας 5 αμάχους, συμπεριλαμβανομένων 2 παιδιών και τραυματίζοντας 36 αμάχους, συμπεριλαμβανομένων 9 παιδιών.

ε. Στις 10 Νοεμβρίου ξεκίνησαν επιθέσεις με παλαιστινιακούς πυραύλους, έπειτα από μια βδομάδα σχετικής ηρεμίας.

στ. Όλαταπαραπάνω.

 

11.   Τι συνέβη στις 13 Νοεμβρίου, τη μέρα πριν την στοχευμένη εκτέλεση  του Ahmed alJabari, στρατιωτικού ηγέτη της Χαμάς, από τους Ισραηλινούς;

 

α. Οι ρίψεις παλαιστινιακών πυραύλων μειώθηκαν από 64 στις 11 Νοεμβρίου, σε 35 στις 12 Νοεμβρίου, σε μία το πρωινό της 13 Νοεμβρίου.

β. Η παλαιστινιακή ρίψη πυραύλων τελείωσε, αλλά μετά, σύμφωνα με τα ίδια τα λόγια της ισραηλινής κυβέρνησης, «Μετά την έναρξη της ισραηλινής Επιχείρησης Πυλώνας της Άμυνας… η ρίψη πυραύλων από τη Γάζα σταμάτησε την Τετάρτη το βράδυ (14 Νοεμ.)…»

γ. Το Reuters μετέδωσε ότι «Μετά από πέντε μέρες αυξανόμενης βίας, το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι υποχώρησαν από τα πρόθυρα ενός νέου πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας την Τρίτη, (13 Νοέμ.) διαμηνύοντας η μία πλευρά στην άλλη, μέσω της Αιγύπτου, ότι θα έπαυαν τα πυρά εκτός κι αν  δέχονταν επίθεση… Ο Ismail Haniyeh, πρωθυπουργός της κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα, επαίνεσε τις κύριες ένοπλες ομάδες στην περιοχή καθώς συμφώνησαν για ανακωχή τη Δευτέρα το βράδυ. «Επέδειξαν ένα υψηλό αίσθημα υπευθυνότητας λέγοντας ότι θα σεβαστούν την ειρήνη εφόσον οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις συμμορφωθούν με αυτό» είπε.

δ. Μια πρόχειρη πρόταση για μακροχρόνια παύση πυρός, με μηχανισμούς που θα βεβαίωναν  για τη συμμόρφωση σε αυτή, συμφωνήθηκε από έναν ισραηλινό διαπραγματευτή και τον υφυπουργό εξωτερικών της Χαμάς, και υποβλήθηκε στον Ahmed alJabari και ισραηλινούς επισήμους για να τα λάβουν υπόψη τους. Ο Jabari, που είχε εξουσιοδοτήσει τους διαπραγματευτές, έλαβε ένα αντίγραφο της πρότασης τη μέρα που εκτελέστηκε.

 

        ε. Όλαταπαραπάνω.

 

12.   Το Ισραήλ (και οι Ηνωμένες Πολιτείες) ισχυρίζονται ότι η ισραηλινή επίθεση στη Γάζα ήταν μία νόμιμη πράξη αυτό-άμυνας. Ποιες  από τις παρακάτω δηλώσεις για την αυτοάμυνα είναι σύμφωνες με το Διεθνές Δίκαιο και την ηθική;

 

α. Η στρατιωτική βία για αυτοάμυνα πρέπει να είναι η έσχατη λύση, εφόσον έχουν εξαντληθεί τα μη στρατιωτικά μέσα (όπως η αποδοχή της παύσης πυρός, η διαπραγμάτευση για μακροχρόνια παύση πυρός και ακόμα πιο αποφασιστικά, το τέλος της κατοχής της Παλαιστινιακής περιοχής).

 

β. Η αυτοάμυνα δεν επιτρέπεται    σε κάποιον που νομίμως αντιστέκεται στην παράνομη κατοχή (όπως, για παράδειγμα, τα ιαπωνικά στρατεύματα στην Κίνα από το 1937-45 δεν είχαν δικαίωμα για αυτοάμυνα ενάντια στις επιθέσεις των κινεζικών δυνάμεων).

γ. Ακόμα κι όταν η αυτοάμυνα επιτρέπεται, τα μέτρα που λαμβάνονται δεν πρέπει να θέτουν δυσαναλόγως σε κίνδυνο αμάχους.

δ. Όλαταπαραπάνω.

 

13.   Αν η παύση πυρός ήταν πιθανή χωρίς την Επιχείρηση Πυλώνας της Άμυνας, ποιά από τις παρακάτω εξηγήσεις είναι δικαιολογημένη σχετικά με την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης;

 

α. Επειδή το Ισραήλ θέλει πάντα να διατηρεί την  επίδειξη  της ισχύος του, προληπτικά, πράγμα που σημαίνει ότι ο φόβος για μαζική στρατιωτική απάντησή του θα κρατήσει το λαό υποταγμένο.

Β. Επειδή  έρχονται σύντομα εκλογές στο Ισραήλ και οι πόλεμοι και οι παλαιστινιακοί πύραυλοι τείνουν να βοηθούν τις εκλογικές φιλοδοξίες των πολιτικών.

γ. Για να δοκιμάσουν το σύστημα «Iron Dome” (αντιβαλλιστικό σύστημα)  και να στείλουν ένα μήνυμα στο Ιράν.

δ. Επειδή ο Πυλώνας της Άμυνας αποδυνάμωσε την Παλαιστινιακή εξουσία του Mahmud Abbas ενώ ενδυνάμωσε τη Χαμάς, πράγμα που συμφέρει το Ισραήλ για να μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν υπάρχει έδαφος για ειρήνη .

ε. Όλαταπαραπάνω.

 

14.   Ποιές από τις παρακάτω δηλώσεις έγινε/αν  από ισραηλινό επίσημο ή προσωπικότητα;

  α. Ο Ισραηλινός αναπληρωτής πρωθυπουργός Eli Yishai είπε: «Πρέπει να ωθήσουμε τη Γάζα πίσω στον μεσαίωνα, καταστρέφοντας όλες τις υποδομές συμπεριλαμβανομένων των δρόμων και του νερού.»

β. Ο Israel Katz, Ισραηλινός υπουργός  μεταφορών και μέλος του κόμματος του Netanyahu Likud, είπε στις 11 Νοεμβρίου: «πρέπει να αποκόψουμε τη Γάζα με πολιτισμένο τρόπο- από ηλεκτρισμό, νερό, τρόφιμα και καύσιμα – και να μεταβούμε σε μια πολιτική αναχαίτισης, όπως στο νότιο Λίβανο.»

γ. Ο Avi Dichter, Ισραηλινός υπουργός Άμυνας  είπε: «δεν υπάρχει άλλη επιλογή, το Ισραήλ πρέπει να διεξάγει μια δράση μετασχηματισμού στη Γάζα, στην πραγματικότητα να μετασχηματίσει το σύστημα και να το εκκαθαρίσει, όπως κάναμε με την Ιουδαία και τη Σαμάρια κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης “Αμυντική Ασπίδα”.»

δ. Το μέλος της Κνεσέτ Michael BenAri του κόμματος Εθνικής Ενότητας είπε: «Αδέρφια! Αγαπητοί στρατιώτες και διοικητές –σώστε τις ζωές σας! Μη δίνετε δεκάρα για τον Goldstone! Δεν υπάρχουν αθώοι στη Γάζα, μην αφήνετε διπλωμάτες που θέλουν να φαίνονται καλοί στον κόσμο να θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή σας  – Συντρίψτε τους!»

ε. Ο Rabbi Yaakov Yosef, γιος του Ισραηλινού Rabbi Ovadia Yosef ,  πρώην ηγέτη των Rabbi και  πνευματικού ηγέτη του κόμματος Shas,   είπε   : « Ο στρατός πρέπει να μάθει από τους Σύριους πώς να μακελεύει και να συντρίβει τον εχθρό.»

στ. Ο Gilad Sharon, γιος του πρώην πρωθυπουργού Ariel Sharon, δήλωσε στην Jerusalem Post:  «Οι κάτοικοι της Γάζας δεν είναι αθώοι, εξέλεξαν τη Χαμάς.  Οι κάτοικοι της Γάζας δεν είναι όμηροι. Το επέλεξαν ελεύθερα και πρέπει να ζήσουν με τις συνέπειες…  Χρειάζεται να ισοπεδώσουμε ολόκληρες γειτονιές στη Γάζα. Να ισοπεδώσουμε όλη τη Γάζα. Οι Αμερικάνοι δε σταμάτησαν με τη Χιροσίμα – οι Ιάπωνες δεν παραδόθηκαν αρκετά γρήγορα, κι έτσι χτύπησαν και το Ναγκασάκι.»

ζ. Όλαταπαραπάνω.

 

15.   Ποιες από τις παρακάτω είναι η στατιστική του ΟΗΕ που αφορά στις ανθρώπινες απώλειες της Επιχείρησης Πυλώνας της Άμυνας;

 

α. Περισσότεροι από εικοσιπέντε Παλαιστίνιοι άμαχοι σκοτώθηκαν για κάθε Ισραηλινό άμαχο αντιστοίχως  (103:4).

β. Περισσότεροι από εικοσιπέντε Παλαιστίνιοι μαχητές σκοτώθηκαν για κάθε Ισραηλινό μαχητή που σκοτώθηκε (55:2).

γ. Το Ισραήλ, με το οπλοστάσιό με τον πολύ προηγμένο  «έξυπνο» οπλισμό του, άνοιξε πυρ χωρίς να βρίσκεται υπό πίεση και σκότωσε τόσο μεγάλο ποσοστό αμάχων ανάμεσα σε αυτούς που σκοτώθηκαν (65%) όσους και η Χαμάς (67%), με τους μη ακριβείς πυραύλους του που πυροδότησε όταν βρέθηκε υπό πίεση.

δ.  Όλα τα παραπάνω.

                                                              

16.   Ποιο από τα κάτω ισχύει όσον αφορά την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ;

  α. Το Ισραήλ είναι ο μεγαλύτερος μαζικός αποδέκτης αμερικανικής βοήθειας προς ξένους στον κόσμο από το 1945, έχοντας λάβει 115 δις δολάρια σε αμφίπλευρη βοήθεια, με τα δύο τρίτα περίπου να είναι στρατιωτική βοήθεια και τα τελευταία  χρόνια με σχεδόν ολόκληρη τη βοήθεια να είναι στρατιωτική.

β. Η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ έχει μετατρέψει την ισραηλινή στρατιωτική δύναμη σε μια από τις πιο εξελιγμένες τεχνολογικά στρατιωτικές δυνάμεις στον κόσμο και έχει βοηθήσει το Ισραήλ να κατασκευάσει μια εσωτερική βιομηχανία όπλων που αξιολογείται ως μία από τις κορυφαίες 10 εξαγωγικές όπλων.

γ. Ένα από τα κύρια ισραηλινά όπλα που χρησιμοποιήθηκαν για επίθεση στη Γάζα είναι αεροπλάνα F-16, που παρείχαν οι ΗΠΑ. Από το 2000 έως το 2009, οι Ηνωμένες Πολιτείες πλήρωσαν και παρέδωσαν τουλάχιστον 93 μαχητικά F-16, αξίας 2.48 δις δολαρίων , εξέδωσαν άδεια και πλήρωσαν  για τουλάχιστον 13.559 ξεχωριστά κομμάτια και κομμάτια συμπαραγωγής για το οπλοστάσιο των Ισραηλινών F-16.

δ. Όλαταπαραπάνω.

 

 Με ποιον άλλον τρόπο βοήθησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες το Ισραήλ στην επίθεσή του  στη Γάζα;

 

α.  Η διοίκηση της κυβέρνησης Ομπάμα μπλόκαρε μια ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που έκανε έκκληση για παύση πυρός στις 20 Νοεμβρίου του 2012 για να τερματιστεί η Επιχείρηση Πυλώνας της Άμυνας.

β. Ο πρόεδρος Ομπάμα είπε στον ισραηλινό πρωθυπουργό Netanyahu  «καμία χώρα δε μπορεί να αναμένεται να ανεχτεί επιθέσεις πυραύλων ενάντια σε αμάχους»,  αλλά του διέφυγε να επισημάνει ότι κανένας λαός δε θα έπρεπε να ζει υπό κατοχή, με βόμβες και οβίδες να πέφτουν πάνω του, σκοτώνοντας πολύ μεγαλύτερο αριθμό αθώων αμάχων.

γ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μπλοκάρει προσπάθειες να αποδοθούν ευθύνες στο Ισραήλ για τις προηγούμενες επιθέσεις στη Γάζα, απορρίπτοντας την Αναφορά της Επιτροπής Goldstone.

 

δ. Ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι δε μπορεί να αναμένεται από το Ισραήλ να διαπραγματευτεί με τη Χαμάς.

ε. Οι ΗΠΑ έχουν υπεραμυνθεί του δικαιώματος του Ισραήλ να σταματήσει τα πλοία ανθρωπιστικής βοήθειας που προορίζονταν για τη Γάζα.

στ. Η κυβέρνηση Ομπάμα, μέσω των στοχευμένων  δολοφονικών χτυπημάτων, έχει νομιμοποιήσει την τακτική που ακολουθεί τώρα το Ισραήλ  με τις γνωστές δολοφονικές  συνέπειες.

ζ. Οι ΗΠΑ εδώ και χρόνια μπλοκάρουν προσπάθειες που κινήθηκαν προς την εύρεση μιας μακροχρόνιας λύσης στη Παλαιστινιακή-Ισραηλινή διαμάχη, θέτοντας βέτο, ανάμεσα σε πολλές άλλες ενέργειες, σε ένα ψήφισμα του Εθνικού Συμβουλίου που καταδίκαζε τον  ισραηλινό  εποικισμό στις Κατεχόμενες Περιοχές.

η. Όλαταπαραπάνω.

 

18.   Ποιος από τους παρακάτω είναι ένας τρόπος να ασκηθεί πίεση στην ισραηλινή κυβέρνηση να τερματίσει την κατοχή στην Παλαιστίνη, καθώς και στην κυβέρνηση των ΗΠΑ και σε οργανισμούς που στηρίζουν την κατοχή;

 

α. Στηρίξτε το έργο της αμερικανικής Εκστρατείας End the Israeli Occupation για να σταματήσει η στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ.

β .Στηρίξτε το έργο της Jewish Voice for Peace και την εκστρατεία της «We divest» για να ασκηθεί πίεση στη ΤΙΑΑ/CREF να αποσύρει τις επενδύσεις από τις εταιρείες  που κερδοσκοπούν από την ισραηλινή κατοχή.

γ. Στηρίξτε το έργο του Code Pink και την εκστρατεία Stolen Beauty για μποϊκοτάζ  προϊόντων ομορφιάς που κατασκευάζονται στα Κατεχόμενα.

 

δ. Στηρίξτε άλλες εκστρατείες που στοχεύουν στην επίτευξη δικαιοσύνης για τους Παλαιστινίους.

ε. Όλα τα παραπάνω.

 

Απαντήσεις και Πηγές

1.ε. Όλα τα παραπάνω.

α. Αναφορά του Διευθυντή της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή, AssistanceToPalestineRefugees, A/1905, 28 Σεπτ., 1951, παράγραφος 10 Benny Morris,The Birth of the Palestinian Refugee Problem Revisited, New York: Cambridge University Press, 2004, σσ. 462-73, 517-18.

β. Arnon Golan, “Jewish Settlement of Former Arab Towns and Their Incorporation into the Israeli Urban System (1948-50),”Israel Affairs, τόμος. 9,νο. 1/2 (Φθινόπωρο/Χειμώνας 2003), σσ. 158, 161; Morris,The Birth of the Palestinian Refugee Problem Revisited,σσ. 528-29.

………………………………………………………………

γ.   Amira Hass, “A thin black line,”Haaretz, 11 Φεβρ., 2010; Joe Sacco,Footnotes in Gaza, ΝέαΥόρκη: Metropolitan Books, 2009.

δ.     “Excerpts from Begin Speech at National Defense College,” (ΑποσπάσματααπότονλόγοτουBegin στοNational Defense College,” New York Times, 21 Αυγ., 1982.

 

2.      δ .Όλαταπαραπάνω.

β.     Chris McGreal, “Israel redraws the roadmap, building quietly and quickly; Settler population grows as Sharon grabs more West Bank land than he returned in Gaza,”Guardian, 18 Οκτ., 2005.

γ.     Avi Shavit, “The big freeze,”Haaretz, 8 Οκτ., 2004.

3.     στ.) Όλαταπαραπάνω.

γ. ΓραφείοΣυντονισμούΑνθρωπιστιστικώνΥποθέσεωντουΟΗΕ(OCHA), ΚατεχόμενηΠαλαιστινιακήπεριοχή (oPt),Gaza access closure map; OCHA, oPt,Gaza humanitarian situation.

δ.     B’Tselem, “No-go zones near Gaza Strip perimeter fence,” Ιαν. 1, 2011, ενημερωμένο  Οκτ. 14, 2012. Δείτεεπίσης: Diakonia IHL Programme, “Within Range: An Analysis of the Legality of the Land ‘Buffer Zone’ in the Gaza Strip,” Legal Analysis Report 1, 2011; Al-Haq,Shifting Paradigms: Israel’s Enforcement of the Buffer Zone in the Gaza Strip, 2011.

ε.     OCHA, oPt, καιΠαγκόσμιοΠρόγραμμαΤροφίμων,Between the Fence and a Hard Place: The Humanitarian Impact of Israeli-Imposed Restrictions on Access to Land and Sea in the Gaza Strip, Special Focus,Αυγ. 2010. ΔείτεεπίσηςAl Mezan Center for Human Rights (ΚέντροΑνθρώπινωνΔικαιωμάτων), “Factsheet: Displacement in the ‘Buffer Zone’ Three Years after Operation Cast Lead.,” [2011?].

4.     δ) Όλα τα παραπάνω.

α.     Orna Almog,Britain, Israel and the United States, 1955-1958: Beyond Suez(Λονδίνο: Frank Cass Publishers, 2003),σσ. 114, σχολιάστηκε  στον Dan Freeman-Maloy, “For Israel Imperialism Isn’t Enough,”Znet, Νοεμ. 16, 2012.

β.     Amira Hass,Drinking the Sea at Gaza, Days and Nights in a Land under Siege,ΝέαΥόρκη: Owl Books, 1999, σσ. 9.

c.     Hass,Drinking the Sea at Gaza, σ. 9.

5.     δ) Όλαταπαραπάνω

α. Βλ.  Stephen Zunes, “America’s Hidden Role in Hamas’s Rise to Power,”ZNet, Ιαν. 5, 2009.

β. National Democratic Institute (ΕθνικόΙνστιτούτοΔημοκρατίας) ,Final Report on the Palestinian Legislative Council Elections, January 25, 2006(Washington, DC: 2006).

γ.     David Rose, “The Gaza Bombshell,”Vanity Fair, Απρίλιος2008.

6.     ζ) Όλα τα παραπάνω.

α.      Helene Cooper, “Obama Says Palestinians Are Using Wrong Forum,”New York Times, Σεπτ. 21, 2011, (έντυπηέκδοση, Σεπτ. 22, σ. A12). Η κυβέρνηση του Ομπάμα αντιτίθεται ακόμα και στις παλαιστινιακές προσπάθειες να αναγνωριστούν ως μη μέλος, κράτος-παρατηρητής στον ΟΗΕ. Noah Browning and Matt Spetalnick, “Abbas tells Obama he’ll seek Palestinian UN upgrade, defying U.S.,” Reuters, Νοεμ. 11, 2012.

γ.      Βλ. Ανάμεσασεπολλάπαραδείγματα, Natalie Tabar, “Repression of Non-Violent Protest in the Occupied Palestinian Territory: Case Study on the village of al-Nabi Saleh,” al-Haq, Δεκ. 10, 2011; ΠαρατηρητήριοΑνθρωπίνωνΔικαιωμάτων(Human Rights Watch), “Israel: End Crackdown on Anti-Wall Activists,” Μάρτιος5, 2010; Yousef Munayyer, “Palestine’s Hidden History of Nonviolence,” Μάιος18, 2011.

δ.     ΔιεθνέςΔικαστήριο,Legal Consequences of the Construction of a Wall in the Occupied Palestinian Territory, Advisory Opinion, Ιούλιος 9, 2004, ΚέντροΤύπουτουΟΗΕ, “UN Assembly votes overwhelmingly to demand Israel comply with ICJ ruling,” Ιούλιος20, 2004.

ε.      Declaration of Principles on Interim Self-Government Arrangements,Σεπτ. 13, 1993, ΆρθροIV.

στ.    Βλ., γιαπαράδειγμα, Ismail Haniya, “A just peace or no peace,”Guardian,Μαρτ. 31, 2006; Danny Rubinstein, “Haniya tellsHaaretz: Ηεπαναφοράστασύνορατου 1967 θαοδηγήσειστηνειρήνη,”Haaretz, Μάιος23, 2006 (περίληψη  εδώ); Ismail Haniyeh, “Aggression Under False Pretenses,”Washington Post, Ιούλιος11, 2006; ΗσυνέντευξητουKhalid Mish’al στον Ibrahim Humaydi, Δαμασκός, Οκτ. 10, 2006, δημοσιεύτηκε  στην al-Hayat, Οκτ. 12, 2006, παρατέθηκεστην Sherifa Zuhur,Hamas and Israel: Conflicting Strategies of Group-Based Politics(Carlisle, PA: Strategic Studies Institute, U.S. Army War College,Δεκ. 2008), σσ. 45-46; Ahmed Yousef, “What Hamas Wants,”New York Times, Νοεμ. 1, 2006; Khalid Mish’al, “Our unity can now pave the way for peace and justice,”Guardian,Φεβρ. 13, 2007; Amira Hass, “Haniyeh: Hamas willing to accept Palestinian state with 1967 borders,”Haaretz, Νοεμ. 9, 2008; Sharmine Narwani, “Khaled Meshaal Interview: Hamas Chief Weighs In on Eve of Peace Talks,” Huffington Post, Αυγ. 31, 2010; Ethan Bronner, “Hamas Leader Calls for Two-State Solution, but Refuses to Renounce Violence,”New York Times, Μάιος5, 2011; Eyder Peralta, “Hamas Foreign Minister: We Accept Two-State Solution With ’67 Borders,” ΕθνικήΔημόσιαΡαδιοφωνία, Μάιος 17, 2011; Christiane Amanpour, “Israel-Hamas Cease Fire; Interview with Hamas Political Leader Khaled Meshaal,” CNN, εκπομπήΝοεμ. 21, 2012. Γιασυζήτηση, βλ Jerome Slater, “Just War Moral Philosophy and the 2008–09 Israeli Campaign in Gaza,”International Security, τομ. 37, νο. 2 (Φθινόπωρο 2012), σσ. 62-65.

7.     ε) Όλα τα παραπάνω

α.     Nancy Kanwisher, Johannes Haushofer, & Anat Biletzki, “Reigniting Violence: How Do Ceasefires End?” Huffington Post, Ιαν.6, 2009. Βλ. επίσης, Institute for Middle East Understanding(ΙνστιτούτογιατηνΚατανόησητηςΜέσηςΑνατολής), “Factsheets: Self-defense or provocation: Israel’s history of breaking ceasefires,” Μαρ. 15, 2012 (καιενημέρωση).

β.     Slater, “Just War Moral Philosophy and the 2008–09 Israeli Campaign in Gaza,” σελ. 58, επικαλούμενος τον Zeen Schiff,”Πρώην Επικεφαλήςτης Μοσάντ”: Hamas Offered 30-Year Cease-fire in 1997,”Haaretz,Μάρτιος 30, 2006.

γ.     Slater, “Just War Moral Philosophy and the 2008–09 Israeli Campaign in Gaza,” σ. 59, επικαλούμενοςτον Barak Ravid, “In 2006 Letter to Bush, Haniyeh Offered Compromise with Israel,”Haaretz, Νοεμ. 10, 2008.

δ.     Rory McCarthy, “Gaza truce broken as Israeli raid kills six Hamas gunmen,”Guardian, Νοεμ. 5, 2008.

8.     στ.) Όλα τα παραπάνω.

a.     Gisha,Graphing 5 years of closure, Ιούνιος 2012, σ. 3, σχεδιάγραμμα4.

b.     Παρατέθηκεστην Conal Urquhart, “Gaza on brink of implosion as aid cut-off starts to bite,”The Observer, Απρίλιος 15, 2006. Ο Weisglass αρνήθηκε ότι το είπε αυτό . ‘Ένα μυστικό αμερικανικό έγγραφο που δημοσιεύτηκε από το Wikileaks αποκάλυψε ότι, στα τέλη του 2008, αξιωματούχοι των ΗΠΑ στο Ισραήλ είπαν στο Υπουργείο Εξωτερικών ότι: «Ισραηλινοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι σκοπεύουν να διατηρήσουν την οικονομία της Γάζας στο χείλος του γκρεμού χωρίς να την σπρώξουν… λειτουργώντας έτσι ώστε να την κρατήσουν στα χαμηλότερα δυνατόν επίπεδα αποφεύγοντας μια ανθρωπιστική κρίση.» Reuters, “WikiLeaks: Israel Aimed to Keep Gaza Economy on Brink of Collapse,”Haaretz, Ιαν. 5, 2010, παρατέθηκεστη Slater, “Just War Moral Philosophy and the 2008–09 Israeli Campaign in Gaza,” σσ. 53 και32.

γ.   Gisha,Reader: “FoodConsumptionintheGazaStripRedLines, Οκτ. 2012, σ. 8, πίνακας 1 (που δείχνει ότι σχεδόν διαρκώς από το Καλοκαίρι του 2007 έως και το Καλοκαίρι του 2010, λιγότερα φορτηγά με τρόφιμα και άλλες βασικές ανθρωπιστικές προμήθειες έφτασαν στη Γάζα από τα 106 φορτία (καθημερινά, σε πενθήμερη βάση) που υπολογίστηκαν ως ελάχιστη απαίτηση. Για μια πρόχειρη μετάφραση του εγγράφου του Υπουργείου Άμυνας, βλ. την 1 Ιαν., 2007 και 27 Ιαν., 2008, εκδοχές του Υπουργείου Άμυνας, Συντονισμός των Κυβερνητικών Δραστηριοτήτων στα Κατεχόμενα,FoodConsumptionintheRedLinesGazaStrip..”Το «ελάχιστο καλάθι» επιτρέπει διατροφή που είναι αρκετή για συντήρηση χωρίς την ανάπτυξη υποσιτισμού  (Ιαν. 1, 2008, παρουσίαση, διαφάνεια 2). Οι εισαγωγές μέσω του συστήματος της σήραγγας ήταν επαρκείς το 2009 και 2010.

δ.     Amira Hass, “Why won’t Israel allow Gazans to import coriander?Haaretz, Μάιος 7, 2010.

ε.     Gisha, “TheGazaCheatSheet,” Οκτ. 15, 2012; Μία αναφορά της Ομάδας Χώρας του ΟΗΕ (UN Country Team) στην Κατεχόμενη περιοχή των Παλαιστινίων,Gazain 2020: Aliveableplace? Αυγ. 2012, σ. 9.Στην επιχείρηση Cast Lead (Συμπαγές Μολύβι), Δεκ. 2008-Ιαν. 2009, 6,268 σπίτια καταστράφηκαν ή είχαν σοβαρές ζημιές (ibid., σ. 4), όπως και ακόμα 298 σπίτια στην Επιχείρηση «Πυλώνας της Άμυνας) (OCHA, oPt,GazaandsouthernIsraelSituationReport [asof 22 November 2012, 1500 hours]).

9.     η) Όλα τα παραπάνω.

α.     UN Country Team,Gaza in 2020: A liveable place?σσ. 2, 4.

β.     Ibid., σ. 4.

γ.     Ibid., σ. 4.

δ.     Save the Children and Medical Aid for Palestinians,Gaza’s Children: Falling Behind, 2012, σ. 2.

ε.     UN Country Team,Gaza in 2020: A liveable place?σ. 6.

στ.      Save the Children and Medical Aid for Palestinians,Gaza’s Children: Falling Behind, σ. 16.

10.  στ) Όλα τα παραπάνω.

α.     Δείτε το λήμμα στη Wikipedia, που επικαλείται τα Ισραηλινά ΜΜΕ. Ο QassamCount καταγράφει 3 πυραύλους.  [Ενημερωμένο στις 30 Νοεμ. 2012: Αυτή η απάντηση αρχικά αναφερόταν σε 2 πυραύλους βασισμένη στο Meir Amit Intelligence and Terrorism Information Center (ITIC)……News of Terrorism and the Israeli-Palestinian Conflict, October 31 – November 6, 2012,σ. 3 και p. 3, and ITIC,News of Terrorism and the Israeli-Palestinian Conflict, November 7-13, 2012,σ. 5.]

β.     OCHA, oPt,Protection of Civilians Weekly Report, 31 October – 6 November 2012,  σ.3. Δύο μέρες αργότερα, 3 Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν όταν ένα προφανές IED εξερράγη κοντά στο όχημά τους στα σύνορα. Ακολούθησεανταλλαγήπυρών. Asher Zeiger, “3 soldiers injured by explosion on Gaza border,”Israel Times, 6 Νοεμ., 2012.

γ.     Reuters, “Israeli gunfire kills Palestinian boy in Gaza clash: medics,” Nov. 8, 2012; 8 Νοεμ. 2012 OCHA, oPt,Protection of Civilians Weekly Report, 7-13 Nov. 2012. Η ηλικία του παιδιού ποικίλει από 12 σε 13. Η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε ότι είχε συγκεντρώσει στοιχεία που υποδείκνυαν ότι αυτή η επίθεση ήταν άνευ διακρίσεως και, επομένως, παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού νόμου. Η Αμνηστία προειδοποίησε ότι «Ο Ισραηλινός στρατός δε θα πρέπει να διεξάγει άλλες επιθέσεις αδιακρίτως, ή επιθέσεις σε πυκνοκατοικημένες περιοχές που αναπόφευκτα θα βλάψουν αμάχους.»  ΔιεθνήςΑμνηστία, “Israel/Gaza: All sides must step back from the brink to protect civilians,” ΑνακοίνωσητύπουPRE01/561/2012, 14 Νοεμ. 2012 Nov. 14, 2012. Αργότερα την ίδια μέρα, στην ίδια περιοχή, ένας Ισραηλινός στρατιώτης τραυματίστηκε από βλήμα όλμου που πυροδοτήθηκε ενάντια στις ισραηλινές δυνάμεις που περιπολούσαν κατά μήκος του φράκτη.

δ.   OCHA, oPt,Protection of Civilians Weekly Report, 7-13 Nov. 2012,σσ.. 3-4. Για αυτή την επίθεση επίσης, η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε ότι έχει συγκεντρώσει στοιχεία που υποδεικνύουν ότι έγινε αδιακρίτως. ΔιεθνήςΑμνηστία,Amnesty International, “Israel/Gaza: All sides must step back from the brink to protect civilians,” Ανακοίνωσητύπου, Press release, PRE01/561/2012, 14 Νοεμ. 2012 Nov. 14, 2012. Βλ. επίσηςB’Tselem,Illegally fired tank shells kill four civilians in the Gaza Strip, 10 November 2012, 21 Νοεμ. 2012. Να σημειωθεί ότι αυτό το περιστατικό από μόνο του είχε ως αποτέλεσμα περισσότερους θανάτους αμάχων στη Γάζα από όλους τους Ισραηλινούς αμάχους που σκοτώθηκαν από πύραυλο και άλλα πυρά από τη Γάζα στα σχεδόν τέσσερα χρόνια από την Επιχείρηση «Cast Lead». Βλ. BTselem,IsraelicivilianskilledbyPalestiniansinIsrael, 19.1.2009 – 30.9.2012, που καταγράφει 5 θανάτους, 3 από τους οποίους προκλήθηκαν από πυραύλους και άλλα πυρά από τη Γάζα.

ε.     ITIC,News of Terrorism and the Israeli-Palestinian Conflict, November 7-13, 2012, σ.2. Οι περισσότερες πυραυλικές επιθέσεις πυροδοτήθηκαν από άλλες ομάδες και όχι από τη Χαμάς, και, σύμφωνα με έναν Ισραηλινό ακτιβιστή ειρήνης που διετέλεσε διαπραγματευτής με τη Χαμάς για την απελευθέρωση του Gilad Shalit, ακόμα και όταν η Χαμάς σύρθηκε σε πυραυλικές επιθέσεις , οι πύραυλοί της πάντα οδηγούνταν σε ελεύθερους χώρους, εσκεμμένα.  Nir Hasson, “Israeli peace activist: Hamas leader Jabari killed amid talks on long-term truce,”Haaretz, 15 Νοεμ. 2012. 15, 2012.  [Ενημερώθηκε στις 30 Νοεμ. 2012: Η λέξη «σχετική» προστέθηκε για να διευκρινήσει ότι επικράτησε ηρεμία εκτός από τους ελάχιστους πυραύλους που αναφέρθηκαν στην ερώτηση 10α.]

11.  ε) Όλα τα παραπάνω.

α.    Ισραήλ, Υπουργείο Εξωτερικών.,IsraelUnderFire.

β.    Ισραήλ, Υπουργείο Εξωτερικών.,IsraelUnderFire.

 

γ.     Reuters, “Israel, Gaza agree to hold fire after latest round of fighting,” 13 Νοεμ. 2012, 12:55 μ.μ., EST.

δ.     Gershon Baskin, “Israel’s Shortsighted Assassination,”New York Times, Nov. 16, 2012. 16 Νοεμ. 2012. Ο Baskin, ο Ισραηλινός μεσολαβητής, ήταν αυτός που ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ανταλλαγής του αιχμάλωτου Ισραηλινού στρατιώτη IDF Gilad Shalit με Παλαιστίνιους φυλακισμένους..

12.  δ. Όλα τα παραπάνω.

α.     Στην ηθική θεωρία του Δίκαιου Πολέμου, η «έσχατη λύση» είναι μια κατάσταση jus ad bellum. Στο διεθνές δίκαιο, η ίδια ιδέα περιγράφεται με την έννοια της «αναγκαιότητας». Βλ. Yoram Dinstein,War, Aggression, and Self Defense, 4th ed., ΝέαΥόρκη: New York: Cambridge University Press, 2005, σσ. 208-210.

β.    Παραθέτοντας έναν δικαστή της Νυρεμβέργης: “Σύμφωνα με τον Διεθνές Δίκαιο, όπως και με το Εσωτερικό Δίκαιο, δε μπορεί να υπάρξει ανταπόδοση ενάντια στην ανταπόδοση.   Ο εκτελεστής που απωθείται από το θύμα που είναι στόχος δε μπορεί να το σκοτώσει και μετά, με τη σειρά του, να δηλώσει αυτοάμυνα.» (ΔίκητουOtto Ohlendorf καιάλλων, Military Tribunal II-A, 8 Απριλίου, 1948, επικαλείταιτον Michael Mandel, “Self-Defense Against Peace,” Counterpunch, 5 Φεβρ.Feb. 05, 2009.

γ.     ΠαρατηρητήριοΑνθρώπινωνΔικαιωμάτων,  Israel/Gaza: Avoid Harm to Civilians,” 15 Νοεμ., 2012; B’Tselem, “Israel’s obligations in responding to rocket and mortar fire,” 1 Ιαν., 2011.

13.  ε) Όλα τα παραπάνω.

α.     Βλ., για παράδειγμα, Yaakov Lappin, “IsraelsFighttoRegainDeterrence,” Εβραϊκό Ινστιτούτο για Θέματα Εθνικής Ασφάλειας, 13 Νοεμ., 2012.

β.     Βλ, για παράδειγμα Yousef Munayyer, “BodiesforBallots,”Daily Beast, 15 Νοεμ, 2012; και δείτε τουίτ του αρχισυντάκτη της Haaretz Aluf Benn  που αναπαράχθηκε στο Ahmed Moor, “IsraelielectionsanddeathinGaza,”Mondoweiss, 14 Νοεμ., 2012.

γ.     Nicole Gaouette, “Israeli Attacks in Gaza Also Serve as a Warning to Iran,” Bloomberg News, 20 Νοεμ., 2012; Russ Wellen, “Leveraging Operation Pillar of Defense Into an Attack on Iran,” ΕξωτερικήΠολιτικήστομπλογκFocus, 19 Νοεμ., 2012.

δ.     Βλ., για παράδειγμα, το σχόλιο του Shlomo Brom , διευθυντή του προγράμματος των Ισραηλινό-Παλαιστινιακών σχέσεων στο Ινστιτούτο για τις Μελέτες Εθνικής Ασφάλειας στο Τελ Αβίβ, ότι «Αν δε θέλετε μια συμφωνία ή δεν πιστεύετε σε μία τέτοια, όπως και ο Netanyahu, είναι πολύ βολικό γι’ αυτούς που η Χαμάς βρίσκεται εκεί.» ΠαρατέθηκεστηJudi Rudoren καιτην Isabel Kershner, “On This, 2 Sides Agree: Fighting Hardened Positions,”New York Times, 25 Νοεμ., 2012.

14.  ζ) Όλα τα παραπάνω.

α.     Yeshiva World News, “LIVE BLOG DAY 4: Operation Pillar Of Defense [ενημερωμένο 11:59PM IL],” 17 Νοεμ., 2012.

β.     Ali Abunimah, “Inciting war crimes: Israel minister says force Gaza population into Egypt, cut off water, electricity,”Electronic Intifada, 15 Νοεμ., 2012.

γ.     Ali Abunimah, “Amid calls for more war crimes, Israel minister hopes attacks will ‘reformat’ Gaza,”Electronic Intifada, 14 Νοεμ., 2012.

δ.     Ali Abunimah, “‘Flatten’ Gaza like Hiroshima and ‘mow’ the population, Israeli public figures urge,”Electronic Intifada, 18 Νοεμ., 2012.

ε.     Ali Abunimah, “‘IDF must learn from the Syrians how to slaughter the enemy,’ says prominent Israeli rabbi,”Electronic Intifada, 18 Νοεμ., 2012.

στ.      Ali Abunimah, “‘Flatten’ Gaza like Hiroshima and ‘mow’ the population, Israeli public figures urge,”Electronic Intifada, 18 Νοεμ., 2012.

15.  δ) Όλα τα παραπάνω.

α.     OCHA, oPt,Occupied Palestinian Territory: Escalation in hostilities: Gaza and southern Israel, Situation Report(όπωςκαιστις 22 Νοεμβρίου 2012, 1500 ώρες), σ. 1.

β.     Ibid., σ. 1.

γ.     Ibid., σ. 1.

16.  δ) Όλα τα παραπάνω

α.     Jeremy M. Sharp, “U.S. Foreign Aid to Israel,” Congressional Research Service, 12 Μαρτίου, 2012, RL33222, περίληψηκαισ.30.

β.     Ibid., σ.σ.. 4, 7.

γ.     ΑμερικανικήΕκστρατείαγιατονΤερματισμότηςΙσραηλινήςΚατοχής(U.S. Campaign to End the Israeli Occupation), “Israel Misuses U.S. Weapons against Palestinians: Case Study of F-16 Fighter Jets.”

17.  η) Όλα τα παραπάνω.

α.     Associated Press, “US blocks UN Security Council call for Gaza cease-fire as unbalanced against Israel,” Fox News, 20 Νοεμ., 2012; Stephen Zunes, “Abetting Murder in Gaza,” Foreign Policy in Focus, 26 Νοεμ., 2012.

β.     ΛευκόςΟίκος,Readout: president’s Call to Prime Minister Netanyahu, 21 Νοεμ., 2012.

γ.     Colum Lynch, “U.S. Rejects U.N. Proposal to Compel War Crimes Probes of Gaza Conflict,”Washington Post, 17 Σεπτ., 2009; ΛευκόςΟίκος, “Remarks by Assistant Secretary Esther Brimmer to the American Jewish Committee of Greater Miami and Broward,” 1 Μαϊου, 2012.

δ.     ΛευκόςΟίκος, “Fact Sheet: Advancing Israel’s Security and Supporting Peace,” 27 Ιουλίου, 2012.

ε.     Stephen Zunes, “Washington Okays Attack on Unarmed U.S. Ship,” Foreign Policy in Focus, 30 Ιουνίου, 2011.

στ.      Glenn Greenwald, “Obama’s kill list policy compels US support for Israeli attacks on Gaza,”Guardian, Comment is Free, 15 Νοεμ., 2012.

ζ.     UN News Centre, “United States vetoes Security Council resolution on Israeli settlements,” 11 Φεβρ., 2011. Τα άλλα 14 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος, που συνχρηματοδοτήθηκε από περισσότερα από 120 κράτη.

18.  ε) Όλα τα παραπάνω.

α.     U.S.Campaign to End the Israeli Occupation.

β.     Jewish Voice for Peace.

γ.     StolenBeauty.

 

Ο Stephen R. Shalom διδάσκει Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του William Paterson και συμμετέχει στη συντακτική ομάδα της New Politics.

 http://www.gazaark.org/el/

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο