Μεγάλη συνδικαλιστική οργάνωση στην Τουρκία καλεί σε απεργία

   b2ap3_thumbnail_turchia.jpg4 Ιουνίου   2013

Tουρκική συνδικαλιστική οργάνωση που εκπροσωπεί 240.000 ανθρώπους, ξεκίνησε διήμερη απεργία σήμερα εν μέσω συνεχιζόμενων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, στις οποίες δύο διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους.

Η αριστερή συνδικαλιστική οργάνωση Kesk κατηγόρησε την κυβέρνηση για «κρατική τρομοκρατία», μετά τη δολοφονία του Αμπντουλλά Τζομέρτ, ο οποίος   ήταν μέλος της νεολαίας του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος.

Ο Αμπντουλλά Τζομέρτ, 22 ετών, πέθανε μετά από πυροβολισμό, στην Antakya, στο νότιο τμήμα της χώρας, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Τον πυροβόλησε «πρόσωπο αγνώστων στοιχείων», σύμφωνα με το γραφείο του τοπικού κυβερνήτη, το οποίο ισχυρίστηκε ότι ήταν πιθανόν ο Comert να σκοτώθηκε από διαδηλωτές που προσπαθούσαν  να πυροδοτήσουν εντάσεις, αλλά και ότι η αστυνομία άνοιξε πυρ.

Εν τω μεταξύ, αξιωματούχοι είπαν ότι ο θάνατος ενός άλλου διαδηλωτή, ενός άνδρα  ηλικίας 20 ετών, στην Κωνσταντινούπολη την Κυριακή ήταν  ατύχημα. Φέρεται να χτυπήθηκε από ένα αυτοκίνητο που αγνόησε προειδοποίηση για να σταματήσει και έπεσε μέσα στο πλήθος των διαδηλωτών.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να καταστείλει τις διαμαρτυρίες που άρχισαν ειρηνικά την Παρασκευή εναντίον των σχεδίων για να κοπούν τα δέντρα στην ιστορική πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, έτσι ώστε να κτιστεί ένα εμπορικό κέντρο.

Οι διαδηλώσεις έχουν εξελιχθεί σε αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις, με αίτημα να παραιτηθεί ο  πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.   Κατηγορούν την κυβέρνηση ότι είναι «αυταρχική», συντηρητική, με ισλαμικές απόψεις.

Ο Ερντογάν ζήτησε ηρεμία και κατηγόρησε την αντιπολίτευση  της Τουρκίας, και χαρακτήρισε τους διαδηλωτές “εξτρεμιστές”, “κλέφτες” και “μειοψηφία”, οι οποίοι προσπαθούν να επιβάλλουν  τις απαιτήσεις τους στην πλειοψηφία. «Οι διαμαρτυρίες δεν ήταν για το Πάρκο ή τα δέντρα – ορισμένα κόμματα  δεν   ικανοποιήθηκαν με τα αποτελέσματα των εκλογών», είπε χθες το βράδυ.

Περισσότεροι από 1.700 άνθρωποι έχουν συλληφθεί σε διαδηλώσεις σε 67 πόλεις και κωμοπόλεις.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο