“Μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων” όσοι επιστρέφουν στην πλατεία Ταξίμ

Διαδηλωτές στην οδό  John F. Kennedy, κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα, στις 16 Ιουνίου 2013, ζητώντας από την κυβέρνηση να παραιτηθεί. (AFP Photo)

Στη συνέχεια άρχισαν να ξεσπούν συγκρούσεις σε διάφορα σημεία γύρω από την πόλη.  Μάρτυρες ισχυρίστηκαν ότι η αστυνομία κυνηγούσε τους διαδηλωτές και τους πετούσε δακρυγόνα ακόμα και μέσα σε ξενοδοχεία.

“Χρησιμοποιούν υπερβολικά βία και δακρυγόνα εναντίον ιατρικού προσωπικού και  τραυματιών, στοχεύουν  γιατρούς που υποστηρίζουν εθελοντικά τις μονάδες υγείας για την φροντίδα των τραυματιών,” δήλωσε στο RT o ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Δρ Sebnem Korur Fincanci.

Ορισμένοι διαδηλωτές άρπαξαν μέχρι πλάκες του πεζοδρομίου και χρησιμοποιησαν για να δημιουργήσουν  πρόχειρα οδοφράγματα και να εμποδίσουν την αστυνομία.

Εν τω μεταξύ, στην πλατεία Ταξίμ,  μπουλντόζες  απομάκρυναν κάθε ίχνος από τις διαδηλώσεις των τελευταίων δύο εβδομάδων  και η αστυνομία πήρε τον έλεγχο των δρόμων που οδηγούν μέχρι την πλατεία. Ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης επιβεβαίωσε ότι 22 άνθρωποι είναι υπό κράτηση σε σχέση με τις διαδηλώσεις και τόνισε ότι οι αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις απαγορεύονται στην πλατεία Ταξίμ και τη γύρω περιοχή.

Οι διαδηλωτές έχουν βάλει στο στόχαστρο Ερντογάν λόγω του αυταρχικού προγράμματός του και  πολλοί από αυτούς παραπονούνται ότι το κόμμα του ωθεί συντηρητικές ισλαμικές αξίες σε ένα κοσμικό κράτος.

Στην τουρκική πρωτεύουσα της Άγκυρας, την Κυριακή, η  αστυνομία διέλυσε τους διαδηλωτές κοντά στην πλατεία Kizilay με κανόνια νερού και δακρυγόνα.

{"video":" ","width":"560","height":"315"}

Ο Austin Mackell, ένας δημοσιογράφος που ειδικεύεται σε θέματα Μέσης Ανατολής,  χαρακτήρισε  την αναταραχή ως αστικό φαινόμενο που που προκλήθηκε  από κοσμικούς Δυτικούς Τούρκους οι οποίοι συνήθως έχουν μια ισχυρή φωνή στα πολιτικά θέματα. 

“Υπάρχει  πραγματικός κίνδυνος,  αν τα παιδιά του Gezi δεν  ενεργήσουν από κοινού, αυτό που πάμε να κάνουμε θα ωφελήσει τους στρατηγούς και τους κοσμικούς εξουσιαστές της παλιάς σχολής”, δήλωσε ο Mackel στο RT.

Μέχρι στιγμής, πάνω από 700 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί στην εξέγερση στην Τουρκία και τουλάχιστον πέντε έχουν σκοτωθεί.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο