10 χρόνια

Στη Δικαιοσύνη κατέφυγε καθηγητής του πανεπιστημίου Αιγαίου εναντίον 10 φοιτητών

Στη Δικαιοσύνη κατέφυγε καθηγητής του πανεπιστημίου Αιγαίου εναντίον 10 φοιτητών

 

Της Ανθής Παζιάνου

 

Η ποινικοποίηση της διαμαρτυρίας εντός ακαδημαϊκής κοινότητας καλά κρατεί, με νέο δρόμο για την επίλυση των όποιων διαφορών τα δικαστήρια.

 

Μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση κατέθεσε εναντίον 10 μεταπτυχιακών φοιτητών του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου ο αναπληρωτής καθηγητής Γ. Τσομπάνογλου, επειδή οι πρώτοι με επιστολή τους προς το Τμήμα διαμαρτυρήθηκαν για τη συμπεριφορά του μέσα στο μάθημα.

 

Η έγγραφη και ενυπόγραφη επιστολή των 10 φοιτητών και η προώθησή της σε όργανα της πανεπιστημιακής κοινότητας ανέφερε ότι ήταν παντελώς αδύνατον να συνεργαστούν με τον συγκεκριμένο καθηγητή σε όλη τη διάρκεια της διδασκαλίας του, ότι ήταν επίσης αδύνατον να επιτευχθεί κάποιο επίπεδο συνεννόησης για την υποστήριξη εργασιών τους, καθώς και ότι υπήρχαν συχνές αναίτιες και προσβλητικές αναφορές του στους φοιτητές και σε άλλους συναδέλφους του καθηγητές στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών (ΜΠΣ). Στην επιστολή τους ζητούσαν εναγωνίως να προστατευθούν από τα όργανα του Τμήματος απέναντι σε «τιμωρητικές πράξεις» του συγκεκριμένου διδάσκοντος εναντίον τους.

 

Μάλιστα, όπως αναφέρουν, η απόφασή τους να καταφύγουν σε έγγραφο κείμενο ήταν για τους ίδιους το έσχατο μέσο για να εξεταστεί ένα αίτημά τους, το οποίο, όσο παρέμενε σε προφορικό επίπεδο, δεν είχαν τη δυνατότητα τα μέλη του ΜΠΣ να εξετάσουν. Μετά από άκαρπες συνομιλίες και συναντήσεις, η γενική συνέλευση του Τμήματος, στην οποία τέθηκε το πρόβλημα, αποφάσισε ομοφώνως -και με τη δική του σύμφωνη γνώμη- να διακοπεί η συνεργασία με το ΜΠΣ για το επόμενο έτος, λαμβάνοντας υπόψη ότι υπάρχει μια διαρκής αδιέξοδη κατάσταση, η οποία διαλύει στην κυριολεξία τον ίδιο τον εκπαιδευτικό θεσμό – χωρίς, παράλληλα, να υπάρξει πρόσθετη μομφή εναντίον του καθηγητή. Η κοινή απόφαση περιορίστηκε στο ακαδημαϊκό περιβάλλον διασφαλίζοντας ταυτόχρονα και τη λειτουργία ενός ΜΠΣ που δεν μπορεί να λειτουργεί χωρίς φοιτητές.

 

Στη συνέχεια, όμως, «ο συγκεκριμένος συνάδελφος ξεπερνώντας όλα τα όρια του ακατανόητου και με μια πράξη παγκόσμιας πρωτοτυπίας μηνύει τους 10 φοιτητές, στους οποίους ο δικαστικός κλητήρας διανέμει την ώρα του μεταπτυχιακού μαθήματος άλλου συναδέλφου τη μηνυτήρια εναντίον τους αναφορά», αναφέρουν οι καθηγητές του συντονιστικού τού ΜΠΣ.

 

Η Αγωνιστική Συνεργασία Πανεπιστημιακών Αιγαίου (ΑΣΠΑ) καταδικάζει ως εντελώς ξένη την εν λόγω πρακτική σε σχέση με την ακαδημαϊκή λειτουργία γιατί, μεταξύ άλλων, παραπέμπει σε μια λογική ποινικοποίησης της διαμαρτυρίας και της άσκησης εύλογης κριτικής και υπονομεύει το αναγκαίο κλίμα συνεργασίας και διαλόγου που πρέπει να υπάρχει μέσα στη διδακτική πράξη.

 

Παράλληλα καλεί τον Γ. Τσομπάνογλου να αποσύρει άμεσα τη μήνυση και τα συλλογικά όργανα του Ιδρύματος να στηρίξουν έμπρακτα τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος Κοινωνιολογίας.

από: http://www.efsyn.gr/?p=64235

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο