Ανταπόκριση από το Pride του Ελσίνκι

Το σημείο συνάντησης του πλήθους που θα έπαιρνε μέρος στην παρέλαση της φετινής εβδομάδας Gay Pride στο Ελσίνκι, δεν θα μπορούσε να ήταν περισσότερο συμβολικό: η πλατεία μπροστά από τον Καθεδρικό Ναό της πόλης (Tuomiokirkko). Εκ δεξιών του ναού, κτήρια του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι. Εξ αριστερών, σημαντικά κυβερνητικά κτήρια. Αν φανταστεί κανείς πώς θα αντιδρούσε η Αρχιεπισκοπή Αθηνών ή ο Αγιατολάχ Άνθιμος σε αντίστοιχη περίπτωση, καταλαβαίνει αμέσως τη διαφορά νοοτροπίας.

Φωτό: πριν γεμίσει η πλατεία
b2ap3_thumbnail_pride1.jpg

Η αρκετά μεγάλη πλατεία γέμισε με το πολύχρωμο πλήθος. Εκπροσωπήθηκαν όλες οι ηλικίες, όλα τα φύλα και όλες οι φυλές. Χιλιάδες μπαλόνια, ξέφρενα χτενίσματα, εκατοντάδες πηγαδάκια και ομαδούλες, χορευτική μουσική στη διαπασών και τουριστικά λεωφορεία να πασχίζουν να διανύσουν το δρόμο με τη βοήθεια της τροχαίας.

Οι διοργανωτές αλλά και η τροχαία κάνουν λόγο για πλήθος που ξεπέρασε τα 7.000 άτομα σε μία περίοδο που πολλοί κάτοικοι έχουν ήδη εγκαταλείψει την πόλη για τις καλοκαιρινές διακοπές τους.

Όλα αυτά κατέστησαν εφικτά ελέω καιρού: η πρωινή καλοκαιρινή καταιγίδα είχε κοπάσει εγκαίρως, ενώ η θερμοκρασία των 20 βαθμών Κελσίου επέτρεπε ακόμα και τις πιο τολμηρές εμφανίσεις, που δεν ήταν λίγες. Χαρακτηριστικότεροι ίσως δύο ημίγυμνοι “ναύτες” που μοστράριζαν το καλοχτισμένο σώμα τους. Σιξ πακ, όχι αστεία. Και δεν ήταν οι μόνοι.

Μεταξύ των άλλων παρεβρισκομένων ήταν αρκετά πολιτικά κόμματα, τα οποία μοίραζαν τα δικά τους μπαλόνια μαζί με ενημερωτικό υλικό, ενώ δεν έλειπαν και άτομα με κινητικά προβλήματα, που δεν δίστασαν να λάβουν μέρος, όπως άλλωστε και αρκετοί γονείς με καροτσάκια.

Φωτό: καροτσάκια με πιτσιρίκια
b2ap3_thumbnail_pride2.jpg

Της παρέλασης ηγήθηκε το άρμα με τους νικητές των καλλιστείων: ο Mr. Gay και η Mrs. Lesbian βρίσκονταν πάνω του, χαιρετώντας και χαμογελώντας.

Το εντυπωσιακότερο ίσως ήταν το πλήθος που είχε σταματήσει στα πλάγια του δρόμου για να χαιρετήσει, να φωτογραφίσει, να βιντεοσκοπήσει και να υποστηρίξει την παρέλαση καθώς διέσχιζε τους κεντρικούς δρόμους του Ελσίνκι. Μεταξύ αυτών μία νεαρή κοπέλα που κρατούσε υψωμένο ένα πράσινο χαρτόνι “Υποστηρίζω την αδερφή μου που είναι λεσβία”.

Φωτό: το πλήθος που περίμενε στο πεζοδρόμιο
b2ap3_thumbnail_pride3.jpg

Φωτό: τυμπανοκρουσίες & μαυροκόκκινη
b2ap3_thumbnail_pride4.jpg

Σημείο άφιξης είχε οριστεί ένα από τα αστικά πάρκα της πόλης, το Hakasalmi, γύρω από έναν γραφικό όρμο. Εκεί είχε στηθεί μία σκηνή, ενώ το πολύχρωμο πλήθος περίμεναν και δεκάδες περίπτερα: από εκείνα που προσέφεραν φαγητό και ποτό, μέχρι εκείνα που ήθελαν να ενημερώσουν. Συνδικαλιστικοί φορείς και πολιτικά κόμματα ήταν και πάλι παρόντα εξηγώντας τις θέσεις τους. Ναι, είχε και μπαλόνια με τον Τσε Γκεβάρα, προσφορά του Κομμουνιστικού Κόμματος Φινλανδίας, ενώ παρών ήταν ο πρέσβυς των ΗΠΑ Bruce Oreck.

Δεν έλειπαν οι πυροσβέστες της πόλης με ιδιαίτερα καλαίσθητους και καλογυμνασμένους εκπροσώπους να δωρίζουν μπαλόνια με το λογότυπο “112” στους παρεβρισκόμενους. “Καίγομαι, καίγομαι” η κατάσταση και ουρές στο εν λόγω περίπτερο.

Φωτό: το πάρκο, ο όρμος, οι πρώτες βοήθειες
b2ap3_thumbnail_pride5.jpg

Αξίζει να γίνει ειδική μνεία για το περίπτερο του Υπουργείου Εξωτερικών, στο υλικό του οποίου υπήρχε και ένας Ευρωπαϊκός χάρτης με βαθμολόγηση ως προς την κατάσταση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε ζητήματα σεξουαλικού προσανατολισμού. Από το 65% της Φινλανδίας, η Ελλάδα βρίσκεται μόλις στο 27%. Πρώτη στη λίστα με ένα αξιοζήλευτο 77% φιγουράρει η Μεγάλη Βρετανία. Κατάθλιψη και διαπίστωση ότι έχουμε ακόμα μεγάλο δρόμο να διανύσουμε.

Να σημειωθεί ότι παρόλο που δεν αναγνωρίζεται ακόμα ο γάμος ομοφυλόφιλων στη Φινλανδία, εφαρμόζεται ευρέως το “σύμφωνο συμβίωσης” (δημοφιλέστατο και στα μη-gay ζευγάρια) το οποίο παρέχει σχεδόν τα ίδια δικαιώματα στους συμβίους.

Μεταξύ των άλλων υπήρχε και θρησκευτικό περίπτερο στο οποίο δέσποζε ένας σταυρός με φόντο την σημαία ουράνιο τόξο, υποστηρίζοντας ότι στο Χριστιανισμό χωράνε όλοι οι σεξουαλικοί προσανατολισμοί. Αφήνεται ασχολίαστο, στην κρίση του καθενός.

Πριν την έναρξη του μουσικού προγράμματος, από τη σκηνή του πάρτι χαιρετισμό στο πλήθος απηύθηνε ο Paavo Arhinmäki, Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού της Φινλανδίας. Μία ακόμα ειδοποιός διαφορά από την πατρίς-θρησκεία-οικογένεια κυβέρνηση της Ελλάδας. Πάντως, η θρησκεία και η οικογένεια ήταν ήδη παρούσες. Η πρώτη με τους τρόπους που προαναφέρθηκαν, η δεύτερη ήταν εμφανής σε όποιον παρατηρούσε τις άπειρες κουβέρτες στρωμένες στο γρασίδι και τις οικογένειες που έκαναν πικνίκ εκεί.

Φωτό: άφιξη στο πάρκο
b2ap3_thumbnail_pride6.jpg

Ωστόσο η οικογενειακή ατμόσφαιρα έμεινε στο πάρκο, διότι αργότερα, στα μπαρ της πόλης γινόταν το αδιαχώρητο. Οι ουρές ήταν πολλαπλάσιες κάθε άλλου Σαββατόβραδου. Τα προτεινόμενα parties της διοργάνωσης ήταν αρκετά, για κάθε γούστο και με είσοδο από έξι ευρώ. Αλλά ακόμα και στα συνοικιακά μπαράκια της LGBT κοινότητας, πάλι υπήρχε κίνηση.

Το συμπέρασμα αυτής της εβδομάδας υπερηφάνειας που τελούσε υπό την αιγίδα της Eeva Biaudet, Συνηγόρου για τις Μειονότητες, ήταν κυρίως η τεράστια διαφορά μεταξύ των χωρών που σέβονται και γιορτάζουν τη διαφορετικότητα και εκείνων που προσπαθούν με φασιστικά μέσα να την καταστείλουν.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

1 ΣΧΟΛΙΟ

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
1 Σχόλιο
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο