Δήλωση του Σάμεχ Ναγκίμπ από τους Επαναστάτες Σοσιαλιστές στην Αίγυπτο

 

 20130705-074658.jpg

 Μόλις διώξαμε τον δεύτερο πρόεδρο σε μόλις 30 μήνες. Πρόκειται για μια δεύτερη επανάσταση, ένα μαζικό κίνημα εκατομμυρίων. Η κλίμακα των κινητοποιήσεων είναι δίχως προηγούμενο. Οι απλοί άνθρωποι έχουν κερδίσει τεράστια αυτοπεποίθηση για τη δυνατότητά τους να αλλάζουν την ιστορία. Πρόκειται για μια αντιφατική κατάσταση. Τυπικά έχουμε ένα στρατιωτικό πραξικόπημα. Αυτό που έκανε ο στρατός είναι ότι συνέλαβε τον πρόεδρο και 77 ηγέτες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Την επέμβαση αυτή την έκαναν για να σώσουν τον εαυτό τους από μια νέα επανάσταση.

Την ίδια στιγμή είναι μια μαζική λαϊκή εξέγερση. Ο κόσμος ανάγκασε τον στρατό να δράσει και ο στρατός το έκανε μόνο γιατί φοβόταν για το δικό του μέλλον.
Είναι η δεύτερη φορά που κάνουν κάτι τέτοιο. Τους τελειώνουν οι επιλογές. Αν ο Μόρσι αποδείχθηκε αποτυχία, τότε οι εναλλακτικές αστικές λύσεις, όπως αυτή του Μοχάμεντ αλ-Μπαραντέι, είναι αδύναμες.

Δεν πρόκειται για το τέλος της δημοκρατίας, ούτε για ένα απλό στρατιωτικό πραξικόπημα. Η επανάσταση είναι στην πραγματικότητα μια απίστευτα δημοκρατική διαδικασία. Το να ψηφίζεις απλώς κάθε λίγα χρόνια είναι αστείο μπροστά σε αυτό που συμβαίνει. Ο στρατός προσπαθεί να διακόψει αυτή τη διαδικασία.

Μεγάλες απεργίες ήταν προγραμματισμένες για την Πέμπτη. Οδηγοί των λεωφορείων και των τρένων, εργάτες στα εργοστάσια του τσιμέντου και στη διώρυγα του Σουέζ, όλοι είχαν βάλει μπρος να σταματήσουν τη δουλειά. Αυτές οι κινητοποιήσεις θα μπορούσαν να μετεξελιχθούν σε μια γενική απεργία -η μεγάλη πλειονότητα των διαδηλωτών ανήκουν στην εργατική τάξη. Τίποτα δεν τελείωσε. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ευφορία, ο κόσμος επευφημεί τους φαντάρους. Αλλά αυτοί που πανηγυρίζουν στους δρόμους δεν είναι ηλίθιοι. Ξέρουν τι έχει κάνει η αστυνομία και ο στρατός στο παρελθόν.

Οι προσδοκίες για αλλαγή έχουν φτάσει στα ουράνια. Είναι ψηλότερα ακόμη και από τότε που ρίξαμε τον Μουμπάρακ. Όμως, η πιθανότητα να σχηματιστεί μια κυβέρνηση που θα καταφέρει να προσφέρει πραγματικές μεταρρυθμίσεις είναι πολύ μικρή. Ο κόσμος νιώθει ενδυναμωμένος και περήφανος για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών. Νιώθει ότι έριξε τον πρόεδρο μόλις ένα χρόνο αφού ανέβηκε στην εξουσία, επειδή δεν υλοποίησε τις προσδοκίες του, και θα το ξανακάνει.

http://sekonline.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=197

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο