Η Ε.Ε. απαγορεύει τη χρηματοδότοση των ισραηλινών εποικισμών

 

Ο νέος κανονισμός, που θα τεθεί σε ισχύ από την  Παρασκευή (19/7), θα “κάνει διάκριση μεταξύ του κράτους του Ισραήλ και των κατεχόμενων εδαφών, όταν πρόκειται για οικονομική στήριξη από την ΕΕ”. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι η χρηματοδότηση, οι υποτροφίες και η συνεργασία δεν θα  χορηγούνται σε  άτομα ή οργανισμούς που βρίσκονται στους εποικισμούς στη Δυτική Όχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τα Υψίπεδα του Γκολάν.

Κάθε μελλοντική συμφωνία  με το Ισραήλ θα πρέπει να περιλαμβάνει γραπτή ρήτρα που θα εξαιρεί τις περιοχές των εποικισμών  από τους όρους της συμφωνίας. Η απαγόρευση θα ισχύει για όλους τους τομείς πέρα από την «πράσινη γραμμή», η οποία περιλαμβάνει όλα τα εδάφη που αποκτήθηκαν από τους Ισραηλινούς, από τον πόλεμο του 1967 στη Μέση Ανατολή.

“Η ΕΕ έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα αναγνωρίσει καμία μεταβολή στα προ του 1967 σύνορα, πλην αυτών που συμφωνήθηκαν από τα συμβαλλόμενα μέρη με την Ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή” σύμφωνα με το αντίγραφο των κατευθυντήριων γραμμών, όπως αναφέρει το  Reuters.  Η κίνηση αυτή έρχεται εν μέσω της  απογοήτευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το συνεχιζόμενο ισραηλινό εποικιστικό πρόγραμμα, παρά τις διεθνείς πιέσεις.

Η ισραηλινή κυβέρνηση αντέδρασε έντονα στη νέα νομοθεσία,  καταδίκάζοντάς την ως προσβολή στην κυριαρχία της. Ένας Ισραηλινός αξιωματούχος παρομοίασε τους νέους κανονισμούς με “σεισμό” που “μετατρέπει συνεννοήσεις και συμφωνίες  ότι η [ΕΕ] δεν θα επεμβαίνει πέραν της Πράσινης Γραμμής” σε “επίσημη, δεσμευτική πολιτική”.

Ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου δήλωσε στην ΕΕ να μην ανακατεύεται στο  διμερές θέμα του Ισραήλ με τους Παλαιστινίους.
“Δεν θα δεχτούμε οποιεσδήποτε εξωτερικές εντολές που αφορούν τα σύνορα μας. Αυτό το ζήτημα θα πρέπει να κριθεί μόνο με άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ των πλευρών”, είπε ο Νετανιάχου σε δημόσια μετάδοση. Συνέχισε τονίζοντας ότι η ΕΕ θα πρέπει να δώσει μεγαλύτερη προσοχή σε ” πιο επείγοντα ζητήματα για την περιοχή, όπως ο εμφύλιος στη Συρία, ή τα πυρηνικά όπλα του Ιράν”.

Εν τω μεταξύ, οι Παλαιστίνιοι δέχτηκαν με μεγάλο ενθουσιασμό το νέο μέτρο ως θετικό βήμα προς την εκπλήρωση των προσδοκιών τους για  κρατική υπόσταση.
 “Η ΕΕ έχει προχωρήσει από το επίπεδο των δηλώσεων  και των καταγγελιών σε αποτελεσματικές πολιτικές αποφάσεις και συγκεκριμένα μέτρα που συνιστούν μια ποιοτική στροφή που θα έχει θετικό αντίκτυπο στις προσπάθειες για την ειρήνη στην περιοχή”, δήλωσε ο ανώτερος Παλαιστίνιος αξιωματούχος Χανάν Ασράουι.
 
Η διεθνής κοινότητα, θεωρεί την επέκταση των  ισραηλινών εποικισμών  ως παράνομη βάσει του διεθνούς δικαίου.
Τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία να εγκρίνει το καθεστώς της Παλαιστίνης ως «κράτους μη μέλους». Μετά την ανακοίνωση, το Ισραήλ δεσμεύτηκε να κατασκευάσει 3.000 νέες κατοικίες εποίκων στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανεστάλησαν πριν από τρία χρόνια, λόγω του προγράμματος εποικισμού του Ισραήλ.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι αυτό το νέο μέτρο στέλνει  λάθος μήνυμα προς τους Παλαιστινίους επειδή «τους οδηγεί να πιστεύψουν ότι το Ισραήλ θα αναγκαστεί να παραδωθεί λόγω της οικονομικής και διπλωματικής πίεσης.”

 rt.com/news/eu

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο