Κίνα: Εργάτες απαγάγουν στελέχη της εταιρείας που εργάζονται

china.jpg

Περισσότεροι από 200 εργαζόμενοι στο εργοστάσιο Zhongji  Pile στο Χουιζού, στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ, περικύκλωσαν το κτίριο όπου βρίσκονται τα  γραφεία της εταιρείας και ζήτησαν από τα  πέντε στελέχη που ήταν μέσα να τους πληρώσουν. 

Οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο Zhongji  Pile, το οποίο κατασκευάζει τσιμεντένιους πασσάλους για γέφυρες, είχαν αρχικά συμφωνήσει να πληρώνονται με τουλάχιστον  RMB 4500 ανά μήνα (περίπου $ 734 σε δολάρια ΗΠΑ). Αργότερα όμως, οι ώρες εργασίας τους κόπηκαν λόγω της ύφεσης, και οι εργάτες δεν είχαν πληρωθεί τους τρεις τελευταίους μήνες. Το χειρότερο είναι ότι οι διαχειριστές δήλωσαν ότι θα πουλήσουν το εργοστάσιο χωρίς την άδεια των εργαζομένων. Αυτό ήταν που τους οδήγησε να αναλάβουν δράση.

Οι εργαζόμενοι έκλεισαν την κεντρική είσοδο του κτιρίου με γραφεία και φρουρούσαν το κτίριο σε ομάδες. Είπαν ότι δεν θα αφήσουν τα στελέχη να φύγουν αν δεν τους πληρώσουν.

Τα πέντε στελέχη βρίσκονται κλεισμένα σε ένα γραφείο στον πέμπτο όροφο. Δοκιμάσαν  να ξεφύγουν με διάφορους τρόπους, αλλά δεν τα κατάφεραν. Δοκίμασαν ακόμη και να επιτεθούν στους  κυβερνητικούς αξιωματούχους που ήρθαν να ελέγξουν την κατάσταση, έτσι ώστε να προκαλέσουν την αστυνομία  να τους πάρει.

Είπαν στους υπαλλήλους και στους δημοσιογράφους ότι οι εργαζόμενοι τους είχαν κακομεταχειριστεί, τους είχαν κόψτε το νερό και το ηλεκτρικό ρεύμα, και δεν τους έδιναν φαγητό. Στην πραγματικότητα, οι παροχές νερού, ηλεκτρικού ρεύματος, τα γεύματα, και κρύο αέρα ήταν εντάξει. Απλώς τα αφεντικά  δεν ήταν ελεύθερα να φύγουν.

Η κυβέρνηση έστειλε περισσότερους υπαλλήλους για να εξευμενίσουν τους εργαζόμενους και να προσπαθήσουν να φέρουν τις δύο πλευρές σε μια συμφωνία. Τελικά οι διαπραγματεύσεις έγιναν και τα αφεντικά αφέθηκαν ελεύθερα στις 3  Ιουλίου.

b2ap3_thumbnail_china2.jpg

Δεν είναι η πρώτη “απαγωγή” που γίνεται αυτό το έτος. Σχεδόν την ίδια ώρα, στις 21 Ιουνίου στο Πεκίνο, οι εργαζόμενοι στην SMS Medical Apparatus χρησιμοποίησαν την ίδια στρατηγική στα δικά τους αφεντικά. 

Το αφεντικό, που είναι Αμερικανός και ονομάζεται Stanis, ενώ όφειλε δυο μηνών μισθούς σε όλους τους εργαζόμενους, προσπάθησε να μεταφέρει το εργοστάσιο στο Μπαγκλαντές. Έτσι, οι εργαζόμενοι τον παγίδεψαν επί τέσσερις ημέρες έως ότου τα παράτησε. Υποσχέθηκε να τους πληρώσει και είπε ότι δεν θα μεταφέρει το εργοστάσιο.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι στην Κίνα επιλέγουν να αγωνίζονται. Μερικές από τις απεργίες είναι  μεγάλης κλίμακας και καλά οργανωμένες, ακόμη και αν οι εργαζόμενοι δεν έχουν συνδικάτα. Αλλά οι περισσότερες είναι μικρές, όπως αυτές που περιγράφονται εδώ, όπου οι εργαζόμενοι προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν όσες «περίεργες» τακτικές μπορούν – πολύ διαφορετικές από τις απεργίες σε άλλα έθνη.

 

 http://www.labornotes.org/2013/07/chinese-workers-kidnap-factory-executives # sthash.fwgjjQJH.dpuf

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

1 ΣΧΟΛΙΟ

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
1 Σχόλιο
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο