10 χρόνια

10 χρόνια: 2011 - 2021

“Είμαι αόρατος επειδή εσύ αρνείσαι να με δεις”- Ποιό είναι το ισραηλινό ρατσιστικό σχέδιο Πράουερ

Ποιο είναι το σχέδιο Prawer;

Oi Άραβες Bεδουίνοι πολίτες του Ισραήλ οι οποίοι κατοικούν στην έρημο Naqab (Negev) από τον έβδομο αιώνα, είναι η πιο ευάλωτη κοινότητα στο Ισραήλ. Για πάνω από 60 χρόνια, οι ντόπιοι   Βεδουίνοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την  κρατική πολιτική της μετατόπισης, των κατεδαφίσεων των σπιτιών τους και την αρπαγή της προγονικής γης τους. Σήμερα, 70.000 Άραβες  Βεδουίνοι ζουν σε 35 χωριά που είναι προγενέστερα είτε της ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948.
 Το κράτος του Ισραήλ θεωρεί ότι τα χωριά είναι “μη αναγνωρισμένα” και τους κατοίκους “καταπατητές σε κρατική γη”, με αποτέλεσμα  να μην τους επιτρέπει την πρόσβαση σε κρατικές υποδομές, όπως νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, αποχέτευση,   εκπαίδευση,  υγειονομική περίθαλψη και  δρόμους. Το κράτος αρνείται εσκεμμένα τις βασικές υπηρεσίες από αυτά τα χωριά, για να «ενθαρρύνει» τους Άραβες πολίτες Βεδουίνους να παρατήσουν τα πατρογονικά τους εδάφη. Αν το Ισραήλ εφήρμοζε τα ίδια κριτήρια, για το σχεδιασμό και την ανάπτυξη, που υπάρχουν για τον εβραϊκό αγροτικό τομέα, τότε και τα 35 μη αναγνωρισμένα χωριά θα έπρεπε να έχουν αναγνωριστεί στο σημείο που βρίσκονται. 
Τον Σεπτέμβριο του 2011, η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε το σχέδιο Prawer, το πνευματικό τέκνο του πρώην αναπληρωτή προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας,  Ehud Prawer. Το σχέδιο Prawer θα έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή των μη αναγνωρισμένων χωριών και τον ξεριζωμό έως και 70.000 Αράβων  Βεδουίνων πολιτών του Ισραήλ. Το σχέδιο αυτό ολοκληρώθηκε χωρίς διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των συνταγματικών δικαιωμάτων των Αράβων Βεδουίνων  πολιτών στην αξιοπρέπεια, την ισότητα, την κατάλληλη στέγαση, και την ελευθερία να επιλέξουν τη δική τους κατοικία.

To Σχέδιο Prawer βρίσκεται σε εξέλιξη

Παρά την πλήρη απόρριψη του σχεδίου από τους Άραβες Βεδουίνους, και την έντονη αποδοκιμασία της διεθνούς κοινότητας, το σχέδιο Prawer βρίσκεται σε εξέλιξη. Περισσότερα από 1.000 σπίτια κατεδαφίστηκαν μόνο μέσα στο 2011 και το ίδιο συνεχίστηκε και το  2012. Από τη στιγμή πουεγκρίθηκε το σχέδιο Prawer, η κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδια για τον εκτοπισμό  πάνω από 10.000 ανθρώπων για να δημιουργηθούν δάση αλλά και για να κτιστούν στρατιωτικά κέντρα και εβραϊκοί οικισμοί στη θέση τους.

Το σχέδιο Prawer  μετατρέπεται σε ισραηλινή νομοθεσία. Στις 6 Μαΐου 2013, η Υπουργική Επιτροπή σχετικά με τη Νομοθεσία ενέκρινε τον προτεινόμενο «Νόμο  για τη ρύθμιση των οικισμών των Βεδουίνων στη  Negev – 2013″ (μέσα στο οποίο συμπεριλαμβάνεται το Σχέδιο Prawer) μετά από συστάσεις του υπουργού Benny Begin). Στις 24 Ιουνίου 2013, η Κνεσέτ ενέκρινε το νομοσχέδιο με 43 ψήφους υπέρ και 40 ψήφους κατά. Το νομοσχέδιο θα σταλεί στην Επιτροπή Εσωτερικών Υποθέσεων και Περιβάλλοντος για να προετοιμαστεί για τη δεύτερη και την τρίτη ανάγνωση.

Η διεθνής κοινότητα έχει επανειλημμένα εκφράσει την αντίθεσή της στο σχέδιο Prawer. Τον Μάρτιο του 2012, η Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων κάλεσε το Ισραήλ να αποσύρει την προτεινόμενη νομοθεσία για την εφαρμογή του Σχεδίου Prawer, με την αιτιολογία ότι ήταν ρατσιστική. Τον Ιούλιο του 2012, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ένα ιστορικό ψήφισμα καλώντας το Ισραήλ να σταματήσει το σχέδιο Prawer και τις πολιτικές της μετατόπισης, των εκδιώξεων, και της μη αναγνώρισης της ιδιοκτησίας.

Για να συμετάσχετε στην προσπάθεια να σταματήσει το σχέδιο Πράουερ, υπογράψτε την αίτηση και επισκεφθείτε τη σχετική σελίδα  του Adalah.org στο Facebook

Μάθετε περισσότερα:

Γενική απεργία και διαδηλώσεις για να σταματήσει η εξόντωση των Βεδουίνων της Νεγκέβ

Το Ισραηλινό Απαρτχάιντ σε όλο του το μεγαλείο: κατεδάφισαν ολόκληρο χωριό

Η εθνοκάθαρση συνεχίζεται: για τρίτη φορά ισοπεδώνεται το χωριό Αλ Αρακίμπ

Full text of Prawer-Begin plan for Negev Bedouin

Το Ισραήλ κατεδαφίζει χωριό Παλαιστίνιων Βεδουίνων για 53 φορά

Report: The Arab Bedouin and the Prawer Plan, 2012
Factsheet: Myths and Misconceptions about the Arab Bedouin in the Naqab
Article: Four Reasons to Reject the Prawer Plan, by Dr. Thabet Abu Rass and Professor Oren Yiftachel
Legal letter: Adalah and ACRI Objection to the Prawer Plan
Summary: The Alternative Master Plan for Bedouin Villages in the Negev

 

ΒΙΝΤΕΟ:

From Al-Araqib to Susiya
Umm al-Hieran Unrecognized Village v. Hiran Settlement
The Prawer Plan
 
 
ΠΗΓΗ: Occupied Palestine

0 0 votes
Article Rating

Σχόλια

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Angela Z. Ioannidou
We have to talk about liberating minds as well as liberating society. Angela Davis
Μετάβαση στο περιεχόμενο