10 χρόνια

10 χρόνια: 2011 - 2021

Το Ισραήλ απαιτεί από τις ΗΠΑ να απελευθερώσουν τον Pollard σε αντάλλαγμα για τους Παλαιστίνιους κρατούμενους

Το Κανάλι 2 επεσήμανε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση θα πραγματοποιήσει συνάντηση αυτή την εβδομάδα για να λάβει αποφάσεις σχετικά με τις διαπραγματεύσεις και την απελευθέρωση των Παλαιστινίων κρατουμένων.

Το Ισραήλ αναμένεται να αποφασίσει για την αποδέσμευση περίπου 80 μακροχρόνια φυλακισμένων Παλαιστινίων εν όψη της επανάληψης των ειρηνευτικών συνομιλιών, δήλωσε  Ισραηλινός αξιωματούχος τη Δευτέρα.

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι ανακοίνωσε την Παρασκευή  19/7 ότι  Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι  συμφώνησαν να συναντηθούν ώστε να προετοιμάσουν την επανάληψη των άμεσων ειρηνευτικών συνομιλιών που έχουν μείνει σε στασιμότητα από το 2010, εξ αιτίας του ζητήματος των ισραηλινών εποικισμών στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

“Οι απελευθερώσεις κρατουμένων θα ξεκινήσουν όταν αρχίσουν συνομιλίες”, δήλωσε ισραηλινός αξιωματούχος στο  Γαλλικό Πρακτορείο υπό τον όρο της ανωνυμίας. “Η απελευθέρωση τους θα γίνει σε στάδια.”

Υπάρχουν  “περίπου 80 κρατούμενοι” που θα απελευθερωθούν,  πρόσθεσε, όλοι τους φυλακισμένοι πριν από τις  ειρηνευτικές συμφωνίες του Όσλο, το 1993. Ο αξιωματούχος δεν διευκρίνησε πώς και από ποιούς λήφθηκε αυτή η απόφαση. 

Ισραηλινοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι η συμφωνία είναι μια “επιτυχία”, δεδομένου ότι δεν συνεπάγεται  τις παλαιστινιακές “προϋποθέσεις” – για  πάγωμα της κατασκευής εποικισμών  ή  για τα  προ του 1967 σύνορα – ως βάση για τις διαπραγματεύσεις. Ο Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς όμως, έχει τονίσει επανειλημμένα ότι τα αιτήματά του, για πάγωμα της οικοδόμησης εποικισμών σε κατεχόμενα εδάφη και για την απελευθέρωση των κρατουμένων από το Ισραήλ, πρέπει να πληρούνται πριν επαναληφθούν οι συνομιλίες. 

0 0 votes
Article Rating

Σχόλια

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Angela Z. Ioannidou
We have to talk about liberating minds as well as liberating society. Angela Davis
Μετάβαση στο περιεχόμενο