To κλείσιμο των τούνελ από την Αίγυπτο προκαλεί σοβαρές ελλείψεις στη Γάζα

225273.jpg

ΒΗΘΛΕΕΜ (Ma’an) – Ο Ειδικός Συντονιστής για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, δήλωσε την Τρίτη ότι η το κλείσιμο των τούνελ από την Αιγύπτου  σε συνδυασμό με τους συνεχιζόμενους ισραηλινούς περιορισμούς, έχουν δημιουργήσει σοβαρές ελλείψεις αγαθών στη Γάζα.

Ο Ρόμπερτ Σέρι, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε ότι πολιτικές εξελίξεις στην Αίγυπτο έχουν οδηγήσει σε εντατικοποίηση της εκστρατείας εναντίον των τούνελ κατά μήκος των   συνόρων με τη λωρίδα της Γάζας.

“Ως αποτέλεσμα των ενεργειών αυτών εναντίον των παράνομων δραστηριοτήτων, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, το 80 τοις εκατό των τούνελ δεν λειτουργεί πλέον” όπως είπε ο Σέρι και πρόσθεσε ότι “το κλείσιμο των τούνελ έχει οδηγήσει σε σοβαρές ελλείψεις καυσίμων και  βασικών δομικών υλικών”.

Ο ανώτατος αξιωματούχος του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι η πρόσβαση στη Γάζα μέσω των νόμιμων διαβάσεων πρέπει να ελευθερωθεί, αλλιώς οι οικονομικές και ανθρωπιστικές συνθήκες θα επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο.

“Ενθαρρύνουμε όλα τα κόμματα να μην ξεχνάνε την επισφαλή κατάσταση στη Γάζα και να επωφεληθούν από το βελτιωμένο πλαίσιο μεταξύ των μερών για την περαιτέρω άρση των υπόλοιπων απαγορεύσεων”, δήλωσε ο Ειδικός Αντιπρόσωπος   καλώντας την Αίγυπτο να κρατήσει ανοιχτό το πέρασμα της Ράφα για τους ανθρώπους.

Ο Υπουργός Οικονομίας της Γάζας, δήλωσε στην αρχή της εβδομάδας ότι χάθηκαν περίπου $ 230 εκατ. τον Ιούνιο, λόγω του κλεισίματος των τούνελ από τις αιγυπτιακές αρχές.

Πάνω από 20.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη δουλειά τους στον κλάδο των κατασκευών, ως αποτέλεσμα των ελλείψεων σε πρώτες ύλες που φτάνουν μέσω του εμπορικού δικτύου των τούνελ, κάτω από τα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου, είπε ο Alaa Rafati στο Ma’an.

Η Αίγυπτος έχει καταστρέψει  δεκάδες τούνελ από τον περασμένο Αύγουστο, μετά τη δολοφονία 16 Αιγύπτιων στρατιωτών σε μια στρατιωτική επίθεση κοντά στο φράχτη της Γάζας.

Η πολιτική αναταραχή στη χώρα και τα μέτρα ασφαλείας στην χερσόνησο του Σινά έχουν επίσης προκαλέσει μια μεγάλη επιβράδυνση στο εμπόριο των τούνελ, η οποία έχει προκαλέσει σοβαρές ζημιές στην κατασκευαστική βιομηχανία της Γάζας.

Εκτιμάται, ότι περίπου 2.500-3.000 τούνελ βρίσκονται κάτω από την έρημο, στα σύνορα Αιγύπτου-Γάζας.

Περισσότερα για τα τούνελ της Γάζας:

Τα τούνελ της Γάζας: από την ακμή στην καταστροφή

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο