10 χρόνια

10 χρόνια: 2011 - 2021

Νόαμ Τσόμσκι: “Δεν γίνεται οι ΗΠΑ να λειτουργούν ως διαμεσολαβητής στις συνομιλίες μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης”

Οι προκαταρκτικές ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, με διαμεσολαβητή τον υπουργό  Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, ξεκίνησαν στην Ουάσιγκτον την Τρίτη.
Και οι δύο πλευρές έχουν χαμηλές προσδοκίες για τη νέα ειρηνευτική πρωτοβουλία των ΗΠΑ δεδομένου ότι οι ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες, σχετικά με τους όρους ενός παλαιστινιακού κράτους, έχουν παγώσει εδώ πέντε χρόνια ανάμεσα σε διαφωνία, ακόμη και σχετικά με τους κανόνες των διαπραγματεύσεων, συμπεριλαμβανομένων των αρχών για την κατάρτιση των συνόρων μεταξύ τους.

“Δεν γίνεται οι ΗΠΑ να λειτουργούν ως διαμεσολαβητής στις συνομιλίες μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, διότι δεν είναι ουδέτερες. Η αμερικανική μεσολάβηση στην επανάληψη των συνομιλιών μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, πιθανότατα δεν θα έχει αποτέλεσμα, αλλά η Ευρώπη θα μπορούσε να το αλλάξει αυτό, αν ήταν πρόθυμη να ξεκόψει από την αμερικανική πολιτική για τη στήριξη του Ισραήλ… Είναι δύσκολο να είμαστε αισιόδοξοι, αλλά η Ευρώπη θα μπορούσε να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο”, συνέχισε ο Τσόμσκι. “Σε γενικές γραμμές, η Ευρώπη δεν έχει αναπτύξει μια ανεξάρτητη πολιτική για τη Μέση Ανατολή.”

Η Ευρώπη “ακολουθεί με συνέπεια την στάση των ΗΠΑ, που τιμωρεί τους Παλαιστίνιους , που έχουν χάσει τη γη τους εξαιτίας των ισραηλινών εποικισμών,   και δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο η Ευρώπη πρέπει να στηρίζει τους παράνομους οικισμούς,” τόνισε.

Ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά το Ισραήλ είναι επίσης ένας σημαντικός εμπορικός εταίρος αφού περίπου το ένα τρίτο των εξαγωγών του Ισραήλ κατευθύνονται στην ΕΕ, και ένα ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό των εισαγωγών του Ισραήλ προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο Ισραηλινοί ζουν σε πάνω από 120 παράνομους εποικισμούς που έχουν ανεγερθεί από την ισραηλινή κατοχή της Λωρίδας της Γάζας, της Δυτικής Όχθης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ το 1967.

Τα Ηνωμένα Έθνη και οι περισσότερες χώρες θεωρούν παράνομους τους ισραηλινούς εποικισμούς διότι τα εδάφη κατελήφθησαν από το Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1967 και ως εκ τούτου υπόκεινται στις Συμβάσεις της Γενεύης που απαγορεύει την οικοδόμηση σε κατεχόμενα εδάφη.

 
Ο Τσόμσκι, γλωσσολόγος και φιλόσοφος, ο οποίος ήρθε στο προσκήνιο ως ένας από τους κορυφαίους αντιπάλους τού πολέμου του Βιετνάμ, είναι δεινός επικριτής της κυβέρνησης των ΗΠΑ και του Ισραήλ, το οποίο του απαγορεύσει την είσοδο από το 2010. Πέρυσι, κατά την πρώτη επίσκεψή του στη Λωρίδα της Γάζας, κάλεσε το Ισραήλ να τερματίσει τον αποκλεισμό της Γάζας.

theepochtimes, occupiedpalestine

0 0 votes
Article Rating

Σχόλια

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Angela Z. Ioannidou
We have to talk about liberating minds as well as liberating society. Angela Davis
Μετάβαση στο περιεχόμενο