Istanbouli Theater: Μια φωνή από την Παλαιστίνη στην Ευρώπη

 To Πικ νικ στην Εξοχή είναι βασισμένο στο θεατρικό έργο του ισπανού συγγραφέα Fernando Arrabal, και αναφέρεται στον εμφύλιο πόλεμο στον Λίβανο,   και σε όλους τους πολέμους, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.

 To Koum Yaba, το έργο που έχει αγγίξει περισσότερο το κοινό σε όλο τον κόσμο, είναι ένας μονόλογος με  ρίζες στην Αραβική παράδοση, μια  μαύρη κωμωδία που ερμηνεύεται με ποιητικό τρόπο πάνω στη σκηνή.  Το θεατρικό κείμενο του Koum Yaba είναι εμπνευσμένο από το έργο του παλαιστινιακού συγγραφέα Salman Natour και αφηγείται την ιστορία του παλαιστινιακού λαού από το 1948 μέχρι και σήμερα. . Το 2009 κέρδισε το βραβείο του καλύτερου θεατρικού έργου από το Υπουργείο Πολιτισμού του Λιβάνου. Το έργο έχει παιχτεί επίσης στη Συρία το 2010, και για την επέτειο του Εμφυλίου Πολέμου του Λιβάνου , στις 13 Απρίλη του 2010 στην Πλατεία Μαρτύρων της Βηρυτού, σε ανοιχτό χώρο. H παράσταση αυτή έχει ανέβει στο Λίβανο, στα παλαιστινιακά στρατόπεδα προσφύγων, στη Συρία, τη Γάζα, την Ισπανία, την Αλγερία, τη Χιλή, το Κουβέιτ, την Τυνησία, το Μαρόκο.

Hawamish: Το έργο είναι παραγωγή του κέντρου Kiam , το Κέντρο για την αποκατάσταση των θυμάτων βασανιστηρίων, και μιλάει για τη ζωή πολλών γυναικών, με στόχο την καταπολέμηση της περιθωριοποίησης τους και με σκοπό την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Το Δικαστήριο του Asha’b: Αυτό το έργο μιλάει για την εξέλιξη των πολιτικών δικαιωμάτων των γυναικών στο Λίβανο, και τον αγώνα των γυναικών του Λιβάνου, στην πορεία τους προς την πλήρη ιδιότητα του πολίτη. Παίζεται στους δρόμους. Έχει παιχτεί έξω από το Δικαστήριο για την Ιθαγένεια,  στον Λίβανο.

Zanka, Zanka : Ένα έργο πάνω στις αραβικές επαναστάσεις που έγιναν  κατά το έτος 2011. Αρχικά ξεκίνησε με παραστάσεις δρόμου, και στην συνέχεια ανέβηκε στις σκηνές του Λιβάνου.

Experiencia del Mural: Ποιητικό θέατρο εμπνευσμένο από ένα   αραβικό ποίημα, του 17ου αι., με ζωντανή παραδοσιακή μουσική και σύγχρονο χορό, το οποίο μιλάει για την καθημερινή ζωή και τα συναισθήματα που προέρχονται από τον πόλεμο. Αυτό το έργο βραβεύτηκε από το Almagro Classical Theatre Festival,στην την Ισπανία, και παίχτηκε στις 10 Ιουλίου του  2011.

Muros (Τείχη): Πρόκειται για ένα μονόλογο στην ισπανική γλώσσα, που μιλάει με ποιητικό τρόπο για τα τείχη που η ανθρωπότητα έχει κατασκευάσει για να αμύνεται και να καθορίζει τις διαφορετικές ταυτότητες. Το μήνυμα του έργου είναι πως η δύναμη της ανθρώπινης δημιουργικότητας μπορεί να χτίσει  γέφυρες που θα μας επιτρέψουν να σπάσουμε αυτά τα τείχη και να ζήσουμε μαζί ειρηνικά. Το έργο είναι ένας φόρος τιμής στο πρόσωπο και το έργο του καλλιτέχνη  José Val del Omar, από τη Γρανάδα.

kessem expresion..

Ο Kassem Istanbouli  είναι από το νότιο Λίβανο και γεννήθηκε από Λιβανέζα μητέρα και Παλαιστίνιο πατέρα. Αποφοίτησε από τη Σχολή Καλών Τεχνών, στο Τμήμα Θεάτρου του Πανεπιστημίου του Λιβάνου.

Αφού πήρε το πτυχίο του στο Τμήμα Θεάτρου του Πανεπιστημίου του Λιβάνου, ο Kassem Istanbouli δημιουργεί την ανεξάρτητη θεατρική εταιρεία , Istanbouli Theater, και αφιερώνει το θεατρικό έργο του στην   κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα του Λιβάνου. Αυτό προϋποθέτει μια δέσμευση με τον παλαιστινιακό λαό και την ιστορία του.

Η δέσμευση αυτή με την κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα, τον οδηγεί να φέρει τις θεατρικές παραστάσεις του, όχι μόνο στα συμβατικά θέατρα αλλά και σε δρόμους και σε ανοιχτούς χώρους, όπου το φυσικό περιβάλλον γίνεται αναπόσπαστο μέρος του έργου, όπου οι πραγματικοί άνθρωποι μπορούν να μοιράζονται αυτές τις θεατρικές εμπειρίες.

Ο Kassem Istanbouli δημιούργησε το Θέατρο Istanbouli, και μέσα από αυτό, έχει σκηνοθετήσει έξι κύρια θεατρικά έργα, που έχουν παρουσιαστεί  σε διαφορετικές σκηνές και ανοιχτούς χώρους στο Λίβανο, αλλά και  σε άλλες αραβόφωνες χώρες, καθώς και στην Ισπανία, και στην Ευρώπη. Η δουλειά του έχει αναγνωριστεί από πολλά αραβικά μέσα ενημέρωσης. Το έργο του “Experiencia del Mural” βραβεύτηκε στο  ισπανικό Φεστιβάλ του Almagro  τον Ιούλιο του 2011.

Ο Kassem Istanbouli θα παρουσιάσει τις  θεατρικές παραστάσεις του σε όλη την Ευρώπη κατά τη διάρκεια των προσεχών μηνών. Αν σας ενδιαφέρει  μια παράσταση του Θεάτρου Istanbouli στην πόλη σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε στο τηλέφωνο 96170903846 ή στο tiyatro.istanbouli @ gmail.com.

filistina’s blog

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο