10 χρόνια

Συρία: Οι ΗΠΑ απειλούν για επέμβαση χωρίς καμιά απόδειξη της “επίθεσης με χημικά”

23 του Αυγούστου του 2013

Χωρίς καμία πραγματική απόδειξη ότι το τραγικό συμβάν της Τετάρτης στη Ghouta οφείλεται σε επίθεση με χημικά όπλα και χωρίς οι επιθεωρητές του ΟΗΕ να έχουνb2ap3_thumbnail_syria3_20130824-194052_1.gif ελέγξει το σημείο, οι Δυτικοί αξιωματούχοι λένε ότι έχουν “ελάχιστη ή καμία αμφιβολία” ότι την Τετάρτη έγινε επίθεση με χημικά όπλα. Και δεν είναι μόνο ότι πολύ πρόθυμα δέχτηκαν την άποψη των ανταρτών για τα γεγονότα, αλλά  πήγαν ακόμα ένα βήμα παραπέρα και είπαν ότι για την επίθεση αυτή «πιθανό» να έχουν άμεση σχέση  κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης Άσαντ. Με την Τουρκία και τη Γαλλία ήδη να κάνουν έκκληση για πόλεμο χωρίς να ενδιαφέρονται για αποδείξεις και τους περισσότερους από τους ιθύνοντες να έχουν ήδη πεισθεί, μάλλον τίποτα δεν θα αλλάξει ακόμα και αν αποδειχτεί ότι δεν υπήρξαν χημικά.

Αν και οι ερευνητές του ΟΗΕ είπαν ότι η προηγούμενη επίθεση με χημικά είχε ξεκινήσει από τους αντάρτες, οι Δυτικοί αξιωματούχοι συνεχίζουν να παρουσιάζουν ως υπεύθυνη την κυβέρνηση του Άσαντ.

Ο Υπουργός Άμυνας Chuck Hagel δήλωσε ότι ο Ομπάμα έχει ζητήσει από το Πεντάγωνο να προετοιμάσει στρατιωτικές δυνάμεις για τη Συρία. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Associated Press ότι το Πολεμικό Ναυτικό έχει στείλει  και τέταρτο πολεμικό πλοίο οπλισμένο με βαλλιστικούς πυραύλους στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά χωρίς άμεσες διαταγές για οποιαδήποτε εκτόξευση πυραύλων στη Συρία. Τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ διαθέτουν μια ποικιλία  στρατιωτικών δυνατοτήτων,  συμπεριλαμβανομένης της εκτόξευσης πυραύλων Tomahawk,  όπως έκαναν και κατά της Λιβύης το 2011 στο πλαίσιο της διεθνούς δράσης που οδήγησε στην ανατροπή της κυβέρνησης της Λιβύης.
 
Ο Hagel δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι σε συντονισμό με τη διεθνή κοινότητα περιμένοντας να διαευκρινιστεί  “τι ακριβώς συνέβη” κοντά στη Δαμασκό στις αρχές της εβδομάδας. Σύμφωνα με αναφορές, μετά από χημική επίθεση σε  προάστιο της πρωτεύουσας σκοτώθηκαν τουλάχιστον 100 άνθρωποι.
Το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ Άσαντ έχει αρνηθεί τους ισχυρισμούς ότι ήταν πίσω από την επίθεση, αποκαλώντας τες «απολύτως αβάσιμες» και υποδηλώνει ότι είναι μια προσπάθεια να δυσφημιστεί η κυβέρνηση.

Ο Ομπάμα διαστάζει να εμπλακεί σε έναν πόλεμο που έχει στοιχίσει τη ζωή περισσότερων από 100.000 ανθρώπων και στον οποίο τώρα εμπλέκονται η  Χεζμπολάχ και η Αλ-Κάιντα.  “Εάν οι ΗΠΑ προχωρήσουν και επιτεθούν σε μία άλλη χώρα χωρίς εντολή του ΟΗΕ και χωρίς να έχουν παρουσιαστεί σαφή αποδεικτικά στοιχεία, τότε θα υπάρξουν ερωτήματα ως προς το αν το διεθνές δίκαιο υποστηρίζει μια τέτοια επίθεση” δήλωσε ο Ομπάμα την Παρασκευή. “Αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη.”

Υπενθυμίζουμε ότι η τελευταία έρευνα των Ηνωμένων Εθνών το Μάιο 2013 είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι αντάρτες ήταν εκείνοι που είχαν κάνει χρήση του αερίου “σαρίν” και όχι η κυβέρνηση του Άσαντ.
 

ΠΗΓΗ: antiwar

Σχόλια

8 ΣΧΟΛΙΑ

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
8 Σχόλια
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Angela Z. Ioannidou
Angela Z. Ioannidou
We have to talk about liberating minds as well as liberating society. Angela Davis
Μετάβαση στο περιεχόμενο