Γιατί η Αμερική δεν μπορεί να ζήσει χωρίς πολέμους.

 Ουάσιγκτον 29 Αυγούστου 2013
από τον Chidanand Rajghatta

Σε μια ημέρα που σηματοδοτεί την 50η επέτειο της ομιλίας ” I Have A Dream ” για τα πολιτικά δικαιώματα, του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ , οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να εξαπολύσουν έναν άλλο εφιάλτη περίπου 10.000 χλμ μακριά στη Μέση Ανατολή . Η πολεμική μηχανή της Ουάσιγκτον ετοιμάζεται για «περιορισμένες » αεροπορικές επιθέσεις κατά της Συρίας , επειδή η Δαμασκός , πέρασε φαινομενικά μια κόκκινη γραμμή με τη χρήση χημικών όπλων εναντίον του πληθυσμού της , δεν πειράζει βέβαια , που πολλά καθεστώτα προκαλούν σε όλο τον κόσμο φρικαλεότητες εναντίον του ίδιου του λαού τους με άλλους τρόπους .

 Γιατί ένας Πρόεδρος , ο οποίος εκλέχτηκε στηριζόμενος κυρίως στις αντιπολεμικές δηλώσεις του , ειδικά για τον πόλεμο του Ιράκ και τα ψευδή προσχήματα που χρησιμοποιήθηκαν γι’αυτόν – τρέχει με τα κυνηγόσκυλα του πολέμου; Για κάποιους αυτό αποτελεί ένα μυστήριο. Αλλά το υπόλοιπο καθεστώς της Ουάσιγκτον είναι υπέρμαχο του ενδεχομένου να εξαπολυθούν πύραυλοι κατά του συριακού καθεστώτος και υπόσχεται μια σύντομη τιμωρητική επίθεση , ενισχύοντας την πολυχρησιμοποιημένη πεποίθηση ότι η Αμερική δεν μπορεί να ζήσει χωρίς πόλεμο .

 Ο Υπουργός Άμυνας Chuck Hagel ήταν μεταξύ εκείνων που δήλωσαν ότι οι ΗΠΑ « είναι έτοιμες να προχωρήσουν στην επίθεση » τη στιγμή που ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δώσει το σήμα. « Έχουμε οργανωθεί έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να εκπληρώσουμε και να συμμορφωθούμε με όποια απόφαση λάβει ο Πρόεδρος » , δήλωσε ο Hagel την Τρίτη .

 Και όλα αυτά , όταν ακόμα μια ομάδα των Ηνωμένων Εθνών εξακολουθεί να ερευνά την αναφερθείσα χρήση χημικών όπλων στη σύγκρουση μεταξύ του καθεστώτος του Μπασίρ αλ Άσαντ και των ανταρτών. Έχουν ζητήσει από την ομάδα του ΟΗΕ να τα μαζέψουν και να φύγουν . « Εκτιμούμε σαφώς το έργο του ΟΗΕ – το έχουμε πει από την αρχή – όταν πρόκειται για την διερεύνηση των χημικών όπλων στη Συρία . Όμως , έχουμε φτάσει σε ένα σημείο τώρα , όπου πιστεύουμε , πως έχει περάσει πολύς χρόνος για να είναι η έρευνα αυτή αξιόπιστη και είναι σαφές ότι η ομάδα αυτή δεν είναι ασφαλής στη Συρία » δήλωσε η εκπρόσωπος του State Department Marie Harf την Τρίτη , επαναλαμβάνοντας το είδος της ανυπομονησίας που χαρακτήριζε την κατάβαση στον πόλεμο του Ιράκ .

Παρά τις φρικτές αποτυχίες στην παροχή πληροφοριών κατά τη διάρκεια των προηγούμενων τέτοιων συγκρούσεων , οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν τεράστια πίστη στις δικές τους διαπιστώσεις τους , ενώ χλευάζουν τις διεθνείς προσπάθειες . ” Νομίζω ότι η λογική και η έρευνα θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν ήταν οι αντάρτες που τα χρησιμοποίησαν και θα υπάρξουν πιθανόν αρκετά ισχυρές αποδείξεις , ότι η κυβέρνηση της Συρίας ήταν υπεύθυνη , ” δήλωσε ο Hagel σε μια συνέντευξή του στο BBC .

Αν όλα αυτά θυμίζουν τον πόλεμο κατά του Ιράκ από τον οποίο δεν έχει περάσει πολύς καιρός , δεν είναι πολλοί στην Ουάσιγκτον που φαίνονται ότι δεν έχουν διάθεση να τον θυμούνται . Αντ ‘ αυτού , προβάλλουν εξηγήσεις για το πόσο διαφορετική η παρούσα κατάσταση είναι και πως θα είναι μία σύντομη , χειρουργική επίθεση και πως δεν θα είναι πραγματικά ένας πόλεμος .

Αλλά η Αμερική έχει αναγνωρίσει από καιρό ότι η χώρα δεν μπορεί να ζήσει χωρίς πόλεμο . Είναι μια χώρα φτιαγμένη για τον πόλεμο. Μικρή λεπτομέρεια : Μέχρι το 1947 , το Υπουργείο Άμυνας ονομαζόταν Υπουργείο Πολέμου .

Σύμφωνα με μια καταμέτρηση , οι Ηνωμένες Πολιτείες έχoυν πολεμήσει σε περίπου 70 πολέμους από τη γέννησή του κράτους τους 234 χρόνια πριν . Τουλάχιστον 10 από αυτούς ήταν μεγάλες συγκρούσεις . « Μας αρέσει ο πόλεμος … είμαστε καλοί σε αυτό ! » , είπε ο μεγάλος, διορατικός κωμικός George Carlin περίπου δύο δεκαετίες πριν , κατά τη διάρκεια του πρώτου πολέμου στον Κόλπο . ” Δεν είμαστε καλοί σε τίποτα άλλο πια … δεν μπορούμε να κατασκευάσουμε ένα αξιοπρεπές αυτοκίνητο ή μια τηλεόραση , δεν μπορούμε να δώσουμε μια καλή εκπαίδευση για τα παιδιά ή υγειονομική περίθαλψη στους ηλικιωμένους , αλλά μπορούμε να βομβαρδίσουμε μέχρι εσχάτων οποιαδήποτε χώρα … “

Παρόμοιες γνώμες έχουν ακουστεί και πιο πρόσφατα . ” Η οικονομία της Αμερικής είναι μια πολεμική οικονομία . Δεν είναι μια κατασκευαστική παραγωγική οικονομία . Δεν είναι μια αγροτική οικονομία . Ούτε μια οικονομία δημόσιων υπηρεσιών . Δεν είναι ούτε καν μια οικονομία καταναλωτική ” δήλωσε η αυθεντία στην οικονομία και τις επιχειρήσεις Paul Farrell κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ. ” Βαθιά μέσα μας αγαπάμε τον πόλεμο . Θέλουμε πόλεμο . Τον έχουμε ανάγκη . Απολαύστε το . Ευδοκιμούμε στον πόλεμο . Ο πόλεμος είναι στα γονίδιά μας , βαθιά στο DNA μας . Ο πόλεμος διεγείρει την οικονομία μας . Ο πόλεμος οδηγεί το επιχειρηματικό πνεύμα μας . Ο πόλεμος συγκινεί την αμερικανική ψυχή . Ας το παραδεχτούμε , έχουμε μια ερωτική σχέση με τον πόλεμο . “

Και έτσι , η Αμερική θα προχωρήσει σε έναν ακόμη ( « περιορισμένο » ) πόλεμο σύντομα.

(πηγή :https://www.commondreams.org/view/2013/08/29-4)

(μετάφραση Sylvia )

 

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

1 ΣΧΟΛΙΟ

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
1 Σχόλιο
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο