Η Βρετανία πούλησε χημικά νευροπαραλυτικά αέρια στη Συρία, 10 μήνες αφού ξεκίνησαν οι αναταραχές.

 

Aποκάλυψη : Η Βρετανία πούλησε χημικά νευροπαραλυτικά αέρια στη Συρία 10 μήνες μετά την έναρξη της « πολιτικής αναταραχής ».

 

Εξοργισμένοι οι πολιτικοί έχουν ζητήσει από τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να εξηγήσει γιατί πιστοποιητικά εξαγωγής χημικών χορηγήθηκαν σε επιχειρήσεις τον περασμένο Ιανουάριο – 10 μήνες αφού άρχισε η εξέγερση στη Συρία .

Η Μ. Βρετανία επέτρεψε σε επιχειρήσεις να πουλήσουν χημικά προϊόντα στη Συρία, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την δημιουργία νευροπαραλυτικών αερίων, όπως αποκάλυψε η Sunday mail την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου.

Τα πιστοποιητικά εξαγωγής για κάλιο και φθοριούχο νάτριο χορηγήθηκαν μήνες μετά αφού άρχισε ο αιματηρός εμφύλιος πόλεμος στη Μέση Ανατολή .

Η χημική ουσία είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή όπλων , όπως το sarin, το οποίο πιστεύεται ότι είναι το χημικό αέριο που χρησιμοποιήθηκε στο προάστιο της  Δαμασκού, που σκότωσε περίπου 1500 άτομα , συμπεριλαμβανομένων 426 παιδιών, πριν από 10 ημέρες.

Οι δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ Άσαντ έχουν κατηγορηθεί για την επίθεση , που οδηγεί σε εκκλήσεις για μια ένοπλη απάντηση από τη Δύση .

Οι Βρετανοί βουλευτές ψήφισαν κατά της συμμετοχής της Βρετανίας σε μια επίθεση στη Συρία.

Αλλά το Σάββατο το βράδυ, ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε, ότι θα επιδιώξει την έγκριση του Κογκρέσου για να αναλάβει στρατιωτική δράση .

Τα πιστοποιητικά εξαγωγής χημικών χορηγήθηκαν από το Γραμματέα Vince Capble του Τμήματος Επιχειρήσεων Καινοτομίας και Δεξιοτήτων, τον περασμένο Ιανουάριο – 10 μήνες αφού ξεκίνησε η εξέγερση στη Συρία.

Ανακλήθηκαν μόνο έξι μήνες αργότερα , όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε αυστηρές κυρώσεις στο καθεστώς του Ασάντ .

 Πολιτικοί και ακτιβιστές ενάντια στο εμπόριο όπλων, απαιτούν μετά από αυτή την αποκάλυψη, από τον Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να εξηγήσει γιατί χορηγήθηκαν οι άδειες .

Ο βουλευτής του Εργατικού Κόμματος Thomas Docherty , ο οποίος μετέχει στην Επιτροπή Ελέγχου της εξαγωγής όπλων, σχεδιάζει να καταθέσει Κοινοβουλευτικές ερωτήσεις για το θέμα τις επόμενες ημέρες και να γράψει και στον Γραμματέα Cable που χορήγησε τις άδειες.

Ο βουλευτής δήλωσε : « Στην καλύτερη περίπτωση υπήρξε αμέλεια και στη χειρότερη αδιαφορία για τις συνέπειες της εξαγωγής τέτοιων υλικών, που θα μπορούσαν να έχουν χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία χημικών όπλων .

” Οι βουλευτές θα είναι τρομοκρατημένοι και έξαλλοι για το γεγονός, ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει επιτρέψει την πώληση αυτών των υλικών στη Συρία.”

” Τι στο διάολο έκαναν με το να χορηγήσουν αυτές τις άδειες από την πρώτη στιγμή κιόλας;”

” Θα ήθελα να ξέρω τι έρευνες έχουν διεξαχθεί για να διαπιστωθεί, εάν κάποιο από αυτά τα

υλικά που εξήγαγαν στη Συρία στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε στις επιθέσεις ενάντια στους δικούς της ανθρώπους . “

Ο επικεφαλής του κόμματος SNP και μέλος του κοινοβουλίου, Angus Robertso , είπε : « Θα θέσω το ζήτημα αυτό στο Κοινοβούλιο το συντομότερο δυνατόν για να μάθουμε τι έρευνες και πληροφορίες είχε πάρει, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, σχετιά με το πού θα πήγαιναν αυτές οι χημικές ουσίες και πού επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν.”

” Η έγκριση της πώλησης των χημικών ουσιών που μπορούν να μετατραπούν σε φονικά όπλα κατά τη διάρκεια ενός εμφυλίου πολέμου είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα”.

“Πρέπει να γνωρίζουμε σε ποιούς πουλήθηκαν αυτές οι χημικές ουσίες, γιατί πωλήθηκαν, και αν η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου γνώριζε, ότι οι χημικές αυτές ουσίες, θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν για την δημιουργία χημικών όπλων.”

“Η συνεχιζόμενη ανθρωπιστική κρίση στη Συρία κάνει την άμεση και πλήρη εξήγηση γύρω από αυτά τα περίεργα και σκοτεινά γεγονότα, ακόμα πιο απαραίτητη.”

b2ap3_thumbnail_Syria-2242513.jpg

Ο Mark Bitel μέλος της εκστρατείας κατά του εμπορίου όπλων στη Σκωτία, δήλωσε : “Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ισχυρίζεται ότι ακολουθεί μια ηθική πολιτική για τις εξαγωγές όπλων, αλλά όταν εξετάζει κανείς τις πράξεις πέρα από τους ισχυρισμούς, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική”.

“Η κυβέρνηση λειτουργεί απόλυτα υποκριτικά, με το να μιλάει για την χρήση χημικών όπλων, όταν η ίδια χορηγεί άδειες σε εταιρείες να εξάγουν υλικά που χρησιμοποιούνται για την δημιουργία χημικών όπλων, σε περιοχές όπου έχει ξεκινήσει πόλεμος όπως στη Συρία”.

“Είδαμε άλλωστε τον  David Cameron , στον απόηχο της Αραβικής Άνοιξης , να ορμά στη Μέση Ανατολή με εταιρείες εμπορίου όπλων για να προωθήσει τις επιχείρησεις”.

Κάποια στοιχεία για την πώληση χημικών ουσίων από το Ηνωμένο Βασίλειο στη Συρία, αλλά οι κρίσιμες ημερομηνίες των εξαγωγών είχαν αποσιωπηθεί.

Η κυβέρνηση αρνήθηκε να εντοπίσει τους κατόχους αδείας ή να αναφέρει, αν οι άδειες έχουν εκδοθεί σε μία ή δύο εταιρείες .

Οι χημικές ουσίες είναι σε μορφή σκόνης και λίαν τοξικές .

Οι άδειες ανέφεραν, ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή δομών αλουμινίου, όπως κουφώματα .

Ο καθηγητής Alastair Hay , ένας εμπειρογνώμονας στον τομέα της περιβαλλοντικής τοξικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Leeds , είπε : “Έχουν μια ποικιλία από βιομηχανικές χρήσεις οι ουσίες αυτές.

Αλλά όταν δημιουργείς μια χημική ένωση, μπορείς να επισυνάψεις ένα φθοριούχο στοιχείο, και αυτό είναι που δίνει

τοξικές ιδιότητες.

Το φθόριο είναι το κλειδί για να δημιουργηθούν αυτά τα πυρομαχικά.

Εάν τα στοιχεία αυτά έχουν χρησιμοποιηθεί από τη Συρία για να δημιουργηθούν αυτά τα νευροπαραλυτικά χημικά, είναι κάτι που μόνο η επακόλουθη έρευνα θα αποκαλύψει . “

Το Υπουργείο Επιχειρήσεων, Καινοτομίας και Δεξιοτήτων , δήλωσε : “Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει ένα από τα πιο αυστηρά καθεστώτα ελέγχου των εξαγωγών στον κόσμο.

Η έκδοση πιστοποιητικού εξαγωγής δεν θα χορηγείται όταν εκτιμούμε, ότι υπάρχει σαφής κίνδυνος τα προϊόντα αυτά να χρησιμοποιηθούν για εσωτερική καταστολή , να προκαλέσουν ή να παρατείνουν τις συγκρούσεις στο εσωτερικό μιας χώρας, μπορεί να χρησιμοποιηθούν επιθετικά έναντι άλλης χώρας ή θέτουν σε κίνδυνο την εθνική μας ασφάλεια.

Όταν οι περιστάσεις μεταβάλλονται ή νέες πληροφορίες έρχονται στο φως , μπορούμε – και αυτό κάνουμε – να ανακαλούμε τις άδειες, εφόσον  η προτεινόμενη εξαγωγή δεν είναι πλέον σύμφωνη με τα κριτήρια “

Το καθεστώς του Άσαντ έχει αρνηθεί την ευθύνη για την χρήση χημικών όπλων, λέγοντας πως όλες οι κατηγορίες είναι ψευδείς και καταδεικνύουν τους αντάρτες ως υπεύθυνους για την χρήση αυτών των όπλων.


Οι επιθεωρητές όπλων του ΟΗΕ ερευνούν την χρήση χημικών όπλων στη Δαμασκό και την Κυριακή τα ξημερώματα πέρασαν στο Λίβανο μετά τη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων για τέσσερις ημέρες .

Θα μπορούσε να πάρει μέχρι δύο εβδομάδες για να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των εξετάσεων σε δείγματα που λαμβάνονται από τα θύματα της επίθεσης , καθώς και από το νερό , το έδαφος και τα θραύσματα.

Την Πέμπτη το βράδυ , ο Κάμερον αναφέρθηκε σε μια κοινή έκθεση της Επιτροπής Πληροφοριών σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων από τον  Ασάντ.  Προσπάθησε μάταια να πείσει τους βουλευτές να υποστηρίξουν μια στρατιωτική επίθεση .

Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επιτέθηκε στη στάση της Αμερικής και κάλεσε τον Ομπάμα να αποδείξουν στον ΟΗΕ, ότι το καθεστώς Άσαντ ήταν ένοχο.

Ο Πούτιν είπε ότι θα ήταν « απόλυτη ανοησία » για τη Συρία να προκαλέσει τους αντιπάλους της  και να προσφέρει έδαφος για στρατιωτικά

αντίποινα από τη Δύση με τη χρήση χημικών όπλων .

Ωστόσο ο

Λευκός Οίκος , που υποστηρίζεται από τη γαλλική κυβέρνηση , παραμένει πεπεισμένος για την ενοχή  του Ασάντ, και ο Ομπάμα προτείνει την “περιορισμένη” στρατιωτική δράση για να τιμωρήσει το καθεστώς .

Έχει την εξουσία να διατάξει μια επίθεση , αλλά το Σάββατο ο Ομπάμα ανακοίνωσε, ότι θα επιδιώξει την έγκριση από το Κογκρέσο .

Κάποιοι φοβούνται, ότι μια επίθεση στη Συρία θα προκαλέσει αντίποινα εναντίον των συμμάχων των ΗΠΑ στην περιοχή , όπως την Ιορδανία, την Τουρκία και το Ισραήλ.


Ο στρατηγός Lord Dannatt, πρώην επικεφαλής του βρετανικού στρατού , χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της βουλής ως «νίκη της κοινής λογικής και της δημοκρατίας » .

(πηγή :http://www.dailyrecord.co.uk/news/uk-world-news/revealed-britain-sold-nerve-gas-2242520)

(μετάφραση / προσαρμογή Sylvia)

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

1 ΣΧΟΛΙΟ

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
1 Σχόλιο
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο