Άνοιξαν τα πρώτα ασφαλή σπίτια για νέους γκέι, οι οποίοι έχουν εδκιωχθεί από τις οικογένειές τους και αντιμετωπίζουν απειλές σωματικής κακοποίησης

  Ο Joe Green, 19 ετών, φαίνεται να νιώθει λίγο άβολα. Κάθεται

στην άκρη μιας πολυθρόνας σε ένα πρόσφατα διακοσμημένο σπίτι σε μυστική τοποθεσία στο Μάντσεστερ.

Έχει συμφωνήσει να μιλήσουμε , αν δεν δώσω το πραγματικό του όνομα και δεν αποκαλύψω πάρα πολλές λεπτομέρειες για το πού ζει .

 Πριν από τέσσερα χρόνια , ο Green είπε στην οικογένειά του ότι είναι γκέι και εκείνοι τον απέρριψαν.

Η σχέση του μαζί τους από τότε ήταν τετεμένη και δεν μπορούσε να ζήσει άλλο στο ίδιο σπίτι μαζί τους, όπως λέει. Το

τεσσάρων υπνοδωματίων σπίτι, στο οποίο έχει μετακομίσει, άνοιξε αυτό το καλοκαίρι από το φιλανθρωπικό ίδρυμα  Albert Kennedy Trust ( ΑΚΤ ) , για  λεσβίες , γκέι , αμφισεξουαλικούς και τρανσεξουαλ ( LGBT ) νέους.

 Η δημιουργία ενός τέτοιου σπιτιού και ενός άλλου στο Λονδίνο , ήταν ένα μακροχρόνιο όνειρο του 24χρονου φιλανθρωπικού ιδρύματος, το οποίο ιδρύθηκε στη μνήμη ενός 16χρονου ομοφυλόφιλου, ο οποίος, αφού έφυγε από ένα σπίτι για παιδιά,

βρέθηκε νεκρός στο κάτω μέρος ενός πολυώροφου χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων στο Μάντσεστερ. Τον κυνηγούσαν

“queer bashers” (ομάδες που κακοποιούν και κυνηγούν ομοφυλόφιλους).

Κάθε χρόνο το ίδρυμα έρχεται σε επαφή με εκατοντάδες απελπισμένους LGBT νέους ανθρώπους που δεν έχουν πού να πάνε .

Ο Green και oι συγκάτοικοί του, όλοι στην ηλικία των 19 με 20 ετών, τρεις άνδρες και μία γυναίκα , θα μείνουν για περίπου έξι μήνες στο σπίτι στο Μάντσεστερ, ενώ εργάζονται περισσότερο έξω με τη βοήθεια του ιδρύματος .

“Πριν από αυτό , ζούσα με ένα φροντιστή του ιδρύματος AKT (

Albert Kennedy Trust ) σε υποστηριζόμενα καταλύματα για δύο χρόνια,” αναφέρει ο Green.

” Ήταν πολύ καλά , αλλά εδώ είναι ακόμα καλύτερα και βοηθά στην ανεξαρτησία μου”.

Η Lucy Bowyer, η οποία διαχειρίζεται το σχέδιο στέγασης του ιδρύματος AKT, “Purple door” , βρίσκεται μέσα ενώ μιλάω στον Green .

“Μερικοί από τους νέους έχουν απειληθεί με σωματική κακοποίηση από τις οικογένειές τους ή βρίσκονται σε κίνδυνο να υποστούν έναν αναγκαστικό γάμο. Μερικοί κοιμούνται σε κλιμακοστάσια , επειδή δεν μπορούν να πάνε σπίτι”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το σπίτι στο Μάντσεστερ – αγοράστηκε από ιδιώτη ιδιοκτήτη σε συνεργασία με την Threshold and New Charter Housing Trust Group- είναι άνετο και όμορφα εξοπλισμένα το καθένα χάρη στους εθελοντές διακοσμητές .


«Η σχέση μου μαζί τους έχει βελτιωθεί », λέει , όταν ρωτήθηκε για την οικογένειά του.

“Αλλά , είναι πολύ θρησκευόμενοι και ξέρω ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μπορέσω να ζήσω ξανά μαζί τους στο ίδιο σπίτι”.

Ο Green και oι συγκάτοικοί του, δέχονται συχνά επισκέψεις από το προσωπικό του AKT , οι οποίοι βοηθούν με τη δουλειά και τις δεξιότητές τους τους νέους, αναλαμβάνουν την υποστήριξή τους για να μπορέσουν να βρουν δουλειά και συμβάλλουν στην περαιτέρω εκπαίδευσή τους, ως μέρος του σχεδίου στέγασης .

« Μου αρέσει εδώ. Είναι καλό να μοιράζεσαι ενα σπίτι με ανθρώπους της ηλικίας σου, και νιώθω ακόμα πιο άνετα που και οι υπόλοιποι είναι ομοφυλόφιλοι», λέει ο Green .

Στο σπίτι στο Λονδίνο, το οποίο, επίσης, άνοιξε αυτό το καλοκαίρι, νέοι ηλικίας 18 έως 25 ετών, μένουν γενικά για περίπου τρεις εβδομάδες, ως περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης .

Η Bowyer λέει ότι μερικές φορές φτάνουν χωρίς καθόλου πράγματα, επείδη έχουν υποχρεωθεί να φύγουν από το σπίτι τους στη μέση της νύχτας .

” Συχνά οι νέοι άνθρωποι με τους οποίους συνεργαζόμαστε έχουν έρθει σε μας αφού έχουν εξαντλήσει τις επιλόγες από όλους τους φίλους τους στους οποίους θα μπορούσαν να μείνουν. Ορισμένοι έχουν κοιμηθεί σε λεωφορεία , μην ξέροντας πού να πάνε. Μερικοί έχουν πάει σε επιδοτούμενη στέγαση όπου έχουν δεχθεί απειλές “

.

Ο Hanif Asim , επίσης 19 ετών , μένει στο σπίτι στο Λονδίνο για σχεδόν δύο μήνες .

Ο ίδιος αγωνίζεται να βρει κάπου αλλού να ζήσει – ένα συχνό πρόβλημα στην πρωτεύουσα, λόγω των υψηλών ενοικίων και των σπάνιων καταλυμάτων.  Η

AKT μπορεί μερικές φορές να συμβάλει στις προκαταβολές για τα σπίτια , αλλά έχει ένα αρκετά περιορισμένο προϋπολογισμό και μπορεί να πάρει χρόνο για τους νέους ανθρώπους να έχουν πρόσβαση σε προσιτές πιστώσεις .

Κάποιοι μπορεί να μετακινηθούν για να μείνουν με τους φροντιστές AKT , αλλά και πάλι, η διαδικασία παίρνει χρόνο .

“Αισθάνομαι ασφαλής εδώ”, λέει ο Asim .

” Κανείς δεν μπαίνει σε πολλές λεπτομέρειες για το παρελθόν τους . Ξέρω ότι ήμουν γκέι από τότε που ήμουν 14 ετών. Το είπα στους φίλους μου, αλλά το έκρυψα από την οικογένειά μου . Έχουμε ένα παραδοσιακό υπόβαθρο Μέσης Ανατολής , γι ‘αυτό πάντα ήξερα ότι δεν θα αντιδρούσαν θετικά.

Στη συνέχεια , μερικούς μήνες πριν , ο αδελφός μου κοίταξε το τηλέφωνό μου και κατάλαβε από κάποια στοιχεία ότι είμαι γκέι. Το είπε στους γονείς μου και εκείνοι μου δήλωσαν, ότι

βασικά , είχα δύο επιλογές : Θα μπορούσα να μείνω μαζί τους και να « θεραπευτώ »ή θα μπορούσα να φύγω. Ήθελαν να μείνω , αλλά ήξερα ότι δεν θα μπορούσα να ζήσω έτσι…Η οικόγενειά μου δεν είναι κακή, δεν ξέρουν όμως να χειριστούν κάτι τέτοιο”.


Όταν ένας νέος φεύγει από το σπίτι, μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι κάποιος άλλος θα τον αντικαταστήσει  γρήγορα .

Δεν υπάρχει καμία έλλειψη των LGBT νέων ανθρώπων οι οποίοι διώχνονται έξω από το σπίτι της οικογένειάς τους .

” Από τότε που ξεκίνησα εδώ πριν από 18 μήνες , βλέπουμε μια από τρίμηνο σε τρίμηνο αύξηση της ανάγκης για τέτοιες υπηρεσίες , ” λέει η Bowyer .

Το 2010-11 , το ίδρυμα ΑΚΤ υποστήριξε 149 νέους στο Λονδίνο και 85 στο Μάντσεστερ με μία από τις υπηρεσίες της .

Το 2012-13 , ο αριθμός είχε διπλασιαστεί στο Λονδίνο και αυξήθηκε σε 152 στο Μάντσεστερ.

Το ποσό του χρόνου για καθοδήγηση και υποστήριξη που αναφέρεται στο Λονδίνο τριπλασιάστηκε σε περισσότερες από 1.500 ώρες κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου. Η δ

ιανυκτέρευση στο καταφύγιο που παρέχεται σε δύο πόλεις, αυξήθηκε από 2.434 διανυκτερεύσεις το 2011-12 σε πάνω από 3.000 πέρυσι.

Η Bowyer έχει εντυπωσιαστεί από τη ψυχική δύναμη των νέων που πηγαίνουν στα σπίτια.

” Δεν είχα δει αυτό το είδος της ανθεκτικότητας πριν , και έχω εργαστεί σε διάφορους τομείς στο θέμα των αστέγων”, λέει .

” Μερικές φορές, όλα είναι τόσο αγχωτικά για αυτούς, και δεν κατανοούν την πραγματικότητα της κατάστασής τους παρά μόνο όταν τους χτυπήσει κατά πρόσωπο. Κάποιοι από αυτούς είχαν πολύ άσχημες εμπειρίες, αλλά υπάρχει κάτι σε αυτούς, που απλά τους κρατά και προχωράνε. Νιώθεις τεράστια ευχαρίστηση βοηθώντας τους

. Θέλουμε να τους δώσουμε ένα καλύτερο μέλλον στον κόσμο . “

(πηγή :http://www.theguardian.com/society/2013/sep/04/safe-houses-sanctuary-lgbt-young-people)

(μετάφραση Sylvia)

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments