Η κρίση στη Συρία(μέρος πρώτο):Η Σαουδική Αραβία ντουμπλάρει τους μεγάλους πρωταγωνιστές

Ο Μπάνταρ Μπιν Σουλτάν , πολύ έμπειρος και διαπλεκόμενος με μυστικές υπηρεσίες , βγήκε παγανιά στην περιοχή

Του ΝΑΣΙΜ ΑΛΑΤΡΑΣ

Το « κεφάλι του φιδιού » . Ετσι είχε βαφτίσει ο αείμνηστος Τζορτζ Χαμπάς , ο ηγέτης των αριστερών ανταρτών στην Παλαιστίνη , τη Σαουδική Αραβία . Η συμμαχία Σαουδικής Αραβίας και ΗΠΑ αν δεν είναι ισοδύναμη με την αντίστοιχη του Ισραήλ , είναι ένα μόνο σκαλοπάτι πιο κάτω . Ετσι , όταν δεν μπορεί το Ισραήλ και η πολεμική του μηχανή να εξυπηρετεί τα γεωπολιτικά συμφέροντα των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή , αναλαμβάνει η Σαουδική Αραβία .

b2ap3_thumbnail_22_grafima-thumb-large_20130905-105325_1.jpg

 Το Κατάρ , βλέποντας τη δυναμική κίνηση των αραβικών μαζών από την Τυνησία μέχρι την Αίγυπτο και άλλες αραβικές χώρες , σκέφτηκε ότι συμμαχώντας με το διεθνές κίνημα των Αδελφών Μουσουλμάνων ( Α.Μ. ) μπορεί να κατακτήσει μια παρόμοια θέση στον αμερικανικό οίκο . Υπολόγισε ότι θα εξασφάλιζε μια ισοδύναμη θεαματική είσοδό του στον οίκο αυτό , αν σε συμμαχία με το ισχυρό κίνημα των Αδελφών Μουσουλμάνων της Συρίας ανέτρεπε το καθεστώς του Ασαντ . Ενα καθεστώς που αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για τον πόλεμο εναντίον του Ιράν και ταυτόχρονα τη σοβαρότερη απειλή για την ασφάλεια στο Ισραήλ .

 Οταν απέτυχαν το Κατάρ και το κίνημα των Α.Μ. να ανατρέψουν τον Ασαντ στη Συρία ( παρά τη χρηματοδότηση , παροχή στρατιωτικού εξοπλισμού και πολιτική κάλυψη ) , μπήκε στο παιχνίδι η Σαουδική Αραβία . Πριν από ένα χρόνο , πήρε το « φάκελο Συρία » και τον έδωσε σ ‘ έναν άνθρωπο διαπλεκόμενο με σχεδόν όλες τις μυστικές υπηρεσίες , τον Μπάνταρ Μπιν Σουλτάν . Εναν άνθρωπο που μπορεί να στρατολογεί μουτζαχεντίν απ ‘ όλο τον κόσμο , αλλά στο τέλος φέρνει την καταστροφή . Οπως έγινε στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ .

 Η σαρωτική επέλαση του στρατού του Ασαντ και της Χεζμπολάχ , στις αρχές Ιουνίου του 2013 , στο νομό Χομς και ειδικά στο προπύργιο των « αντικαθεστωτικών ενόπλων » , στην πόλη Αλ Κονασαΐρ , η ταυτόχρονη εξέγερση των Τούρκων στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης και σε άλλες 50 πόλεις , αλλά και η επανάσταση των εκατομμυρίων στις 30 Ιουνίου στην Αίγυπτο , που οδήγησε στην ανατροπή του καθεστώτος των Αδελφών Μουσουλμάνων , παράλληλα με τη ραγδαία πτώση της δημοτικότητάς τους στην Τυνησία , ήταν εξελίξεις που χτύπησαν συναγερμό τόσο στη Σαουδική Αραβία όσο και στις ΗΠΑ και το Ισραήλ .

 Το διπλό μήνυμα που έστειλαν τα μέτωπα αυτά ήταν , πρώτον , ότι κινδύνευε άμεσα με κατάρρευση όλο το σχέδιο της ανατροπής του συριακού καθεστώτος , συμμάχου του Ιράν και , δεύτερον , ότι αριστερές , πατριωτικές και αναρχικές δυνάμεις κερδίζουν όλο και περισσότερο σε δυναμική και λαϊκή απήχηση . Πράγμα που σημαίνει αφ ‘ ενός μεν το τέλος κάθε σκέψης για πόλεμο εναντίον του Ιράν και αφ ‘ ετέρου το σοβαρό κίνδυνο η Μέση Ανατολή να μετατραπεί σε χώρο κοινωνικών επαναστάσεων .

 

Άλλα δεδομένα

 Ο Μπάνταρ Μπιν Σουλτάν , με τη βοήθεια αμερικανικών μέσων κατασκοπίας και παρακολούθησης , επέλεξε να αλλάξει τα δεδομένα στο έδαφος . Ο συριακός στρατός διαθέτει μεταξύ άλλων μια αεροπορική βάση στο Βορρά και μια στρατηγικής σημασίας βάση πυραύλων « Σκουντ » στα βουνά Αλ – Κτεφ , κοντά στη Δαμασκό . Η βάση αυτή αποτελεί , σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές , την αιχμή του δόρατος για οποιαδήποτε πυραυλική επίθεση εναντίον του Ισραήλ .

 Για δύο χρόνια η αεροπορική βάση Μενάγκ αντιστεκόταν , εμποδίζοντας έτσι την επέλαση των εισερχόμενων ενόπλων από την Τουρκία και τη βόρεια Συρία προς το Χαλέπι , τη Χομς και τη Δαμασκό . Ο Μπιν Σουλτάν έστειλε ειδική δύναμη 1.000 « μουτζαχεντίν » από Τσετσενία , Καύκασο , Αίγυπτο , Σαουδική Αραβία , Τουρκία , Λιβύη , Αφγανιστάν , Αφρική , την οποία βάφτισε « Jaish al – Ansar Muhajireen Wal » . Το στρατό των μουτζαχεντίν καθοδηγούσαν Σαουδάραβες , Αμερικανοί , Βρετανοί και Τούρκοι πράκτορες , από ένα επιχειρησιακό κέντρο σε τουρκικό έδαφος .

 Στο τέλος Ιουλίου , ο συριακός στρατός άρχισε σιγά σιγά να αποσύρει στρατιωτικό εξοπλισμό και προσωπικό από τη βάση και να καταστρέφει ό , τι μπορούσε να χρησιμεύσει στους ενόπλους . Λίγες μέρες πριν έσπευσε στη Μόσχα ο Μπιν Σουλτάν και συναντήθηκε με τον Πούτιν , για να παζαρέψει τα γεωπολιτικά συμφέροντα .

 Η βάση 155

 Παράλληλα με την επιχείρηση κατάληψης της αεροπορικής βάσης Μενάγκ , βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη η επιχείρηση απελευθέρωσης των βουνών Αλ – Καλαμούν , από οργανώσεις που πρόσκεινται στο κίνημα των Α.Μ. και οργανώσεις που έφτιαξε η Σαουδική Αραβία . Από τον Μπιν Σουλτάν πήραν εντολές να ξεκινήσουν επιχείρηση περικύκλωσης της πυραυλικής βάσης 155 , που καταλαμβάνει μια τεράστια έκταση στην οροσειρά Αλ Καλαμούν ή « Αντιλίβανο » , που εκτείνεται στη Συρία , τον Λίβανο και στο Ισραήλ .

 Η βάση διαθέτει τεράστιο υπόγειο δίκτυο με σήραγγες , οχυρά καταφύγια , θέσεις εκτόξευσης και προστατεύεται από πολλές ταξιαρχίες αεράμυνας πυροβολικού . Ο στόχος του Μπιν Σουλτάν ήταν να αφοπλίσει το συριακό στρατό από ένα ισχυρό χαρτί που θα χρησιμοποιούσε για να εμποδίσει οποιαδήποτε αμερικανική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία . Η απειλή με χρήση των πυραύλων « Σκουντ » εναντίον του Ισραήλ είναι αποτρεπτική οποιασδήποτε σκέψης για ξένη επέμβαση , διότι – ως γνωστόν – η ασφάλεια του Ισραήλ είναι η βασικότερη προϋπόθεση για αμερικανική στρατιωτική επίθεση .

 Παρά τις επιτυχίες ( χάρη στις αμερικανικές και βρετανικές πληροφορίες και δορυφορικές φωτογραφίες ) με την κατάληψη αρκετών φυλακίων και αποθηκών όπλων γύρω από την πυραυλική βάση και την εξασφάλιση μεγάλης ποσότητας αντιαρματικών και όλμων , οι ένοπλοι αντάρτες όχι μόνο δεν κατάφεραν να πλησιάσουν σε ακτίνα βολής την πυραυλική βάση 155 , αλλά ο συριακός στρατός κατάφερε να τους απωθήσει σε μεγαλύτερη απόσταση .

 

 (http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=01%2F09%2F2013&id=383244)

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο