Καθώς ο πληθυσμός των φυλακών αυξάνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο και γενικότερα στην Ευρώπη, με υπερπλήρη κελιά και κατ ‘εξακολούθηση παραβάτες, το αντίθετο συμβαίνει στην Ολλανδία.
 

Το ολλανδικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι θα κλείσει οκτώ φυλακές και θα μειώσει 1.200 θέσεις εργασίας στο σωφρονιστικό σύστημα . Καθώς η

μείωση της εγκληματικότητας έχει αφήσει πολλά κελιά άδεια.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, η Ολλανδία αντιμετώπιζε έλλειψη κελιών στις φυλακές , αλλά μια μείωση της εγκληματικότητας οδήγησε έκτοτε στην πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα του σωφρονιστικού συστήματος .

Η χώρα έχει πλέον χωρητικότητα για 14.000 κρατούμενους , αλλά μόνο 12.000 κρατουμένους .

Η μείωση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί, ανέφερε το υπουργείο, με τον Αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Nebahat Albayrak ,λέγοντας ότι θα αντιμετωπιστούν με ανάλογα μέτρα οι αναγκαστικές απολύσεις προσωπικού. 
Μια έκθεση από έρευνα του περασμένου έτους σχετικά με τον υπερπληθυσμό των φυλακών, ανέφερε ότι ο υπερπληθυσμός στις φυλακές υπονομέυει την επανένταξη των κρατουμένων κάνοντας την υποτροπή τους σε εγκλήματα πιο πιθανή στο μέλλον. 

Η Ποινική Δικαιοσύνη Alliance (CJA), που αντιπροσωπεύει πάνω από 60 οργανώσεις, κάλεσε την κυβέρνηση να περιορίσει επειγόντως την άσκοπη χρήση της φυλακής, εξασφαλίζοντας ότι η φυλάκιση θα περιορίζεται αποκλειστικά για παραβάτες που εγκληματούν επαναλαμβανόμενα και τα εκγλήματα τους είναι σοβαρά και βίαια, για τους οποίους δεν μπορεί να υπάρξει κάποια άλλη εναλλακτική κύρωση εκτός της φυλάκισης.”

Η προτροπή αυτή ήρθε μετά από την δήλωση του  Αρχιεπιθεωρητή των Φυλακών Nick Hardwick, ότι η αυξανόμενη πίεση στις φυλακές από τις περικοπές του προϋπολογισμού και την αύξηση του αριθμού των κρατουμένων δεν μπορεί να συνεχιστεί επ ‘αόριστον.
Η κυβέρνηση ακολούθησε τις προτροπές αυτές με αποτέλεσμα την σταδιακή και σημαντική μείωση της εγκληματικότητας που έχει πλέον ως αποτέλεσμα το κλεισιμο 8 φυλακών στην Ολλανδία.

(http://www.huffingtonpost.co.uk/2013/06/26/netherlands-prisons-close–lack-of-criminals-_n_3503721.html)

(μετάφραση Sylvia)

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments