Πλάνα από το περιστατικό, που καταγράφησαν σε τρεις διαφορετικές βιντεοκάμερες,  δείχνουν ότι ο Αμπού Ράχμα βρισκόταν ανατολικά του διαχωριστικού Τείχους, δεν ήταν βίαιος και δεν έθεσε σε κανέναν απολύτως κίνδυνο τους ισραηλινούς στρατιώτες. Στο πλαίσιο της προσπάθειας για να αποδωθεί δικαιοσύνη, το B’Tselem ζήτησε από ειδικούς, από το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη,  να δημιουργήσουν μια ηλεκτρονική τρισδιάστατη προσομοίωση του περιστατικού, με βάση τα οπτικά στοιχεία και την έρευνα του B’Tselem για το είδος του δακρυγόνου που έπληξε τον Abu Rahmah.

Η γνώμη των εμπειρογνωμόνων, ότι η χειροβομβίδα  στόχευε άμεσα στον Abu Rahmah, ήταν μεταξύ των λόγων που ο  Στρατιωτικός Εισαγγελέας αποφάσισε να ανοίξει μια ποινική έρευνα για το περιστατικό. Οι τρεις ταινίες παρουσιάζουν, επίσης, πολλές άλλες περιπτώσεις στην ίδια αυτή  διαδήλωση, όπου οι ισραηλινοί στρατιώτες, σε πλήρη αντίθεση με τους κανονισμούς, έριχναν δακρυγόνα απευθείας στους διαδηλωτές. Οι ταινίες δείχνουν επίσης ότι οι στρατιώτες έριχναν τα δακρυγόνα  παρουσία ανώτερων αξιωματικών. Ως μέρος της ανάλυσης των τμημάτων των βίντεο, οι τρεις ταινίες  συγχρονίστηκαν στην ίδια χρονική περίοδο.

{"video":"http://www.youtube.com/watch?v=ZD_famOLSlQ","width":"560","height":"315"}

Ο Μπάσεμ Αμπού Ράχμα, 30 ετών, δολοφονήθηκε στις 17 Απριλίου 2009, αφού χτυπήθηκε στο στήθος από κάνιστρο  δακρυγόνου ευρέως φάσματος, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης εναντίον του ισραηλινού διαχωριστικού Τείχους στο χωριό του, το Μπιλαΐν.

ΠΗΓΗ: intifadagr

Βίντεο: David Reeb, Odeh Abu Rahmah και Bassem Hamed

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments