10 χρόνια

Ιρλανδία: Επίσημα η αθεΐα στο πρόγραμμα σπουδών της πρωτοβάθμιας

Ιστορικές αλλαγές επίκεινται στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ιρλανδίας. 16.000 μαθητές δημοτικών σχολείων θα διδαχθούν για την αθεΐα και ακόμα περισσότεροι θα έχουν πρόσβαση σε σχετικά μαθήματα, μέσω διαδικτύου και εφαρμογών για smartphones. Το πρόγραμμα αυτό θα εφαρμοστεί αρχικά σε σχολεία πολυθρησκευτικών περιοχών.
 

 
Το φιλόδοξο έργο αυτών των μαθημάτων περί αθεΐας, αγνωστικισμού και ανθρωπισμού θα αναλάβει ο φορέας «Educate Together». Πρόκειται για μια ΜΚΟ, η οποία τάσσεται υπέρ των δικαιωμάτων όλων των παιδιών, ανεξαρτήτως πολιτισμικού και θρησκευτικού υπόβαθρου.

Mέρος της βασικής μόρφωσης 16.000 μαθητών που μεγαλώνουν σε μια ραγδαία αναπτυσσόμενη πολυπολιτιστική και πολυθρησκευτική κοινωνία, θα αποτελέσουν γνώσεις και πεποιθήσεις που σχετίζονται με άλλες θρησκείες.
 
Από το επόμενο σχολικό έτος θα τους παρέχεται η δυνατότητα ανάγνωσης βιβλίων που απευθύνονται σε παιδιά, όπως το «Η Μαγεία της Πραγματικότητας» του Dawkins.
 
Πρόσβαση στα μαθήματα μέσω διαδικτύου θα μπορούν να έχουν και οι μαθητές του 93% των δημοτικών σχολείων της χώρας, που τον έλεγχο τους έχει η Ιρλανδική Καθολική Εκκλησία. Μαθητές άνω των τεσσάρων ετών θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν σειρά δέκα μαθημάτων, διάρκειας 30-40 λεπτά το καθένα. 
 
Η κίνηση αυτή μπορεί να αποτελέσει μια εναλλακτική λύση για τους γονείς των μαθητών που φοιτούν σε σχολεία που ελέγχονται από την εκκλησία και επιθυμούν την εξαίρεση των παιδιών τους από τα θρησκευτικά. «Είναι μια ευκαιρία να μάθουν τα παιδιά μια διαφορετική άποψη για το πώς λειτουργεί ο κόσμος» υποστηρίζει ο Michael Nugent συνιδρυτής της οργάνωσης AtheistIreland.
 
Ο Jane Donnelly μέλος του Atheist Ireland και πατέρας δύο κοριτσιών που φοιτούν στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, είπε «επέλεξα τα παιδιά μου να μην παρακολουθούν το μάθημα των θρησκευτικών και οι δάσκαλοι τους είπαν εκείνη την ώρα του μαθήματος, να παν στην βιβλιοθήκη του σχολείου και να διαβάσουν ένα βιβλίο φιλοσοφίας. Αλλά η ποικιλία των βιβλίων φιλοσοφίας στο σχολείο τους δεν ήταν μεγάλη, οπότε τα έστελνα κάθε μέρα στο σχολείο με ένα αντίτυπο του βιβλίου του Richard Dawkins «η Περί Θεού Αυταπάτη».
 
Ισχυρή η σύνδεση κράτους- εκκλησίας- εκπαίδευσης στην Ιρλανδία
 
Ο θεός είναι πανταχού παρών στο ιρλανδικό Σύνταγμα του 1937 με το άρθρο 6.1 να ξεκινά: «όλες οι εξουσίες της κυβέρνησης, η νομοθετική, η εκτελεστική και η δικαστική ασκούνται ελέω Θεού από τον άνθρωπο».
 
Από την ίδρυση της Δημοκρατίας, η Καθολική Εκκλησία ελέγχει περισσότερο από το 93% των συνολικά 3.200 δημοτικών σχολείων του κράτους.
Το μονοπώλιο της κυριαρχίας της Καθολικής Εκκλησίας στην επιρροή της εκπαίδευσης έχει σαν αποτέλεσμα, την απόλυτη εξουσία του τοπικού Επισκόπου σε κάθε σχολείο. 
 
Στο Δουβλίνο, αρμόδιος για το ήθος σε περίπου 470 δημοτικά σχολεία είναι ο αρχιεπίσκοπος της πόλης, Diarmuid Martin.
 
Ο Iρλανδός φορολογούμενος είναι αυτός που πληρώνει από την τσέπη του, τα έξοδα όλων αυτών των σχολείων που ελέγχονται από την ιεραρχία.
 
Ο Iρλανδός υπουργός Παιδείας έχει δεσμευτεί για τις πιο ριζοσπαστικές αλλαγές στον χώρο της παιδείας, από την ίδρυση του κράτους, το 1920. Στις αλλαγές αυτές συμπεριλαμβάνεται η άρση της δύναμης της εκκλησίας σχεδόν από όλα τα σχολεία που ελέγχει και μεταφορά της σε εκλεγμένους κυβερνήτες.
 
Η τροποποίηση αυτού του άρθρου ψηφίστηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2013 και διευκρινίζει ότι η αθεΐα θα αποτελεί μέρος του μέρος του ευρύτερου προγράμματος σπουδών που καλύπτει τις πεποιθήσεις και την θρησκεία.
 

 
Επιμέλεια/ Μετάφραση/ Προσαρμογή: [email protected] 
Short link
Πηγή 

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο