Αν αυτό δεν είναι απαρτχάιντ, τότε τι είναι;

Δεν χρειάζεται να βρούμε ίδιες πρακτικές με εκείνες που επικρατούσαν πριν το 1994 στη Νότια Αφρική προκειμένου να διαπιστωθεί αν επικρατεί απαρτχάιντ και αλλού.

από τον Ran Greenstein

Για μερικά χρόνια τώρα , κομμάτια της κοινής γνώμης και άρθρα στον έντυπο Τύπο της Νότιας Αφρικής και του Ισραήλ, έχουν δείξει πως υπάρχει σύγχυση ως προς την σύγκριση που κάνουν ανάμεσα στο Ισραήλ και στο απαρτχάιντ που υπήρχε στη Νότια Αφρική .

Πώς μπορούμε να λύσουμε το εννοιολογικό χάος που πλήττει τις συζητήσεις γύρω από αυτό το θέμα ;

Κατ ‘αρχάς, ας εξετάσουμε την έννοια του απαρτχάιντ .

Ο όρος προσδιορίζει τον αγώνα με βάση το καθεστώς της πολιτικής κυριαρχίας και της κοινωνικής περιθωριοποίησης που κυβέρνησε τη Νότια Αφρική μεταξύ 1948-1994 .

Παράλληλα με αυτή την έννοια , ένας άλλος ορισμός εμφανίστηκε στο διεθνές δίκαιο , με βάση το παράδειγμα της Νότιας Αφρικής , αλλά σταδιακά απομακρύνθηκε από αυτό .

Με την κατάρρευση του καθεστώτος του απαρτχάιντ το 1994 , η νομική έννοια του έκανε ένα αποφασιστικό βήμα μακριά από την πραγματικότητα της Νότιας Αφρικής .

Το 2002 το Καταστατικό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου δεν περιέχει αναφορές στη Νότια Αφρική και το απαρτχάιντ θεωρείται  ως «ένα θεσμοθετημένο καθεστώς συστηματικής καταπίεσης και κυριαρχίας από μια φυλετική ομάδα πάνω σε κάθε άλλη φυλετική ομάδα». Θα πρέπει επίσης να έχουμε κατά νου, ότι η Διεθνής Σύμβαση του 1965  για

την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων επέκτεινε τον όρο ώστε να καλύπτει «κάθε διάκριση, αποκλεισμό , περιορισμό ή προτίμηση που βασίζεται στη φυλή, το χρώμα , την καταγωγή ή την εθνική ή εθνοτική καταγωγή».  Με άλλα λόγια, δεν περιορίζεται στην « φυλή » με την κοινή έννοια που επικαλείται

πραγματικών ή φανταστικών βιολογικών διαφορών στον ορισμό της .

Ενώ το απαρτχάιντ παραμένει συνδεδεμένο  στο μυαλό μας με την προέλευση του από τη Νότια Αφρική , νομικά δεν έχει απαραίτητα σχέση με τη Νότια Αφρική .

Δεν πρέπει να βρούμε ίδιες πρακτικές με εκείνες που επικρατούσαν πριν το  1994 στη Νότια Αφρική προκειμένου να διαπιστωθεί αν επικρατεί απαρτχάιντ αλλού.

Το βασικό ζήτημα είναι η αναγνώριση ενός καθεστώτος που ασκεί συστηματική καταπίεση και την κυριαρχία μιας ομάδας πάνω σε άλλες .

Ισχύει λοιπόν κάτι τέτοιο για το Ισραήλ ;

Για να δοθεί απάντηση σε αυτό , θα πρέπει να διευκρινιστεί πρώτα μια άλλη έννοια : το Ισραήλ .

Αν και, ως Ιραήλ θεωρείται η περιοχή εντός των προ του 1967 συνόρων του , το ισραηλινό καθεστώς διατηρεί τον έλεγχο των Παλαιστινίων στα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Όχθης και της Γάζας .

Για τα τελευταία 46 χρόνια , όλοι οι κάτοικοι εντός της ευρύτερης περιοχής του Ισραήλ έχουν ζήσει υπό το ίδιο καθεστώς , το οποίο ισχυρίζεται ότι είναι η μόνη νόμιμη πολιτική και στρατιωτική εξουσία .

Το κράτος ελέγχει το έδαφος ανάμεσα στον Ιορδάνη ποταμό και τη Μεσόγειο Θάλασσα , κυριαρχώντας πάνω στα  δικαιώματα 8 εκατομμυρίων πολιτών( 75 τοις εκατό από τους οποίους είναι Εβραίοι ) και 4 εκατομμυρία Παλαιστίνιοι στους οποίους έχει αρνηθεί  ατομικά και πολιτικά δικαιώματα .

Για να ολοκληρωθεί η εικόνα , τα εκατομμύρια των Παλαιστινίων προσφύγων ( που έχουν γεννηθεί οι ίδιοι στην επικράτεια ή οι άμεσοι πρόγονοι τους ), δεν μπορούν να πατήσουν  το πόδι του στην πατρίδα τους , πόσο μάλλον να καθορίσουν το πολιτικό του μέλλον ως πολίτες .

Πώς σχετίζεται η έννοια του απαρτχάιντ με αυτή την πραγματικότητα ;

Το ισραηλινό καθεστώς βασίζεται σε μια εθνική / θρησκευτική διάκριση μεταξύ Εβραίων και ξένων Παλαιστινίων .

Επεκτείνει την ιθαγένεια πέρα από το έδαφός του, ενδεχομένως σε όλους τους Εβραίους , ανεξάρτητα από τους δεσμούς τους με τη χώρα , και τις  συμβάσεις του πολίτη μέσα σε αυτό : οι Παλαιστίνιοι στα κατεχόμενα εδάφη και οι πρόσφυγες έξω δεν έχουν καμία ιθαγένεια και δεν μπορούν να γίνουν πολίτες του Ισραήλ .

Το καθεστώς συνδυάζει διαφορετικούς κανόνες και νόμους  : πολιτική εξουσία με  δημοκρατικούς θεσμούς εντός της Πράσινης Γραμμής , στρατιωτική εξουσία πέρα από αυτή.

Σε περιόδους κρίσης , η στρατιωτική λειτουργία του κράτους διαχέεται και  πάνω από την Πράσινη Γραμμή και ισχύει και για τους Παλαιστίνιους πολίτες του Ισραήλ .

Σε κάθε περίπτωση , η πολιτική λειτουργία του κράτους περνά πάνω από τη Γραμμή και  εφαρμόζεται στους  εβραίους εποίκους .

Η διάκριση μεταξύ των δύο πλευρών της Γραμμής είναι συνεχόμενη , και οι κανόνες και πρακτικές που αναπτύσσονται στην υπό κατοχή περιοχή περνούν από τον έλεγχο του Ισραήλ.

Το Ισραήλ ως « εβραϊκό δημοκρατικό κράτος» είναι «δημοκρατικό» για τους Εβραίους και « Εβραϊκό » για τους Άραβες .

Είναι στην πραγματικότητα ένα « εβραϊκό δημογραφικό κράτος ». Δημογραφία – ο φόβος ότι οι Εβραίοι μπορεί να γίνουν μια μειοψηφία – είναι η πρωταρχική ανησυχία πίσω από τις κρατικές πολιτικές .

Όλα τα όργανα του κράτους και οι πρακτικές έχουν στόχο να καλυφθούν οι ανησυχίες για μια μόνιμη εβραϊκή πλειοψηφία που θα ασκεί απόλυτη πολιτική κυριαρχία .

Οι συνθήκες αυτές είναι ιδιαίτερα ορατές στα κατεχόμενα εδάφη : Εβραίοι έποικοι ζουν σε αποκλειστικές κοινότητες , από τις οποίες όλοι οι Παλαιστίνιοι κάτοικοι  έχουν παραγραφεί.

Οδηγούν στους δρόμους που είναι μόνο για ισραηλινούς, απολαμβάνουν την ισραηλινή στρατιωτική προστασία και έχουν πρόσβαση σε όλα τα προνόμια και τα δικαιώματα που συνοδεύουν έναν πολίτη, συμπεριλαμβανομένης της ψηφοφορίας για το ισραηλινό κοινοβούλιο .

Οι Παλαιστίνιοι  δεν έχουν πρόσβαση σε οποιοδήποτε από τα παραπάνω δικαιώματα, και δεν έχουν λόγο στον τρόπο διακυβέρνησής τους.

« Δεν υπάρχει φορολογία χωρίς αντιπροσώπευση » είναι μια ευγενής πολιτική αρχή που δεν ισχύει γι’ αυτούς , μόνο για τους ισραηλινούς εποίκους .

Πώς πρέπει να λέμε ένα καθεστώς που αφήνει εκατομμύρια ανθρώπους του  χωρίς πολιτικά δικαιώματα , που ακολουθεί πρακτικές διαχωρισμού σε όλους τους τομείς της ζωής τους και τους στερεί το βασικό δικαίωμα να καθορίζουν το μέλλον τους ;

Είναι αλήθεια ότι υπάρχει μία Παλαιστινιακή Αρχή , αλλά δεν έχει καμία εξουσία πάνω στα κρίσιμα ζητήματα της ασφάλειας , της  γης , του νερού , της κυκλοφορίας των  ανθρώπων και των αγαθών , της βιομηχανίας και του εμπορίου.

Όλα αυτά τα θέματα ελέγχονται από τις ισραηλινές στρατιωτικές αρχές , οι οποίες λειτουργούν για λογαριασμό και κατ ‘εντολή των εποίκων και των ισραηλινών ομάδων συμφερόντων .

Ότι τα εδάφη δεν έχουν επίσημα προσαρτηθεί στο Ισραήλ είναι άσχετο – δεν αλλάζει καμία από τις καταπιεστικές πρακτικές τις οποίες οι Παλαιστίνιοι υπομένουν καθημερινά .

Μερικοί άνθρωποι προτιμούν να μην χρησιμοποιούν τον όρο απαρτχάιντ για το παρόν καθεστώς , διότι είναι πράγματι διαφορετικό ( όχι καλύτερο) σε ορισμένα σημεία από αυτό που επικρατούσε  στη Νότια Αφρική πριν από το 1994. Ωραία, αλλά ποιον καλύτερο όρο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για το καθεστώς που επικρατεί εκεί;

Ο Ran Greenstein είναι ισραηλινός, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου του Witwatersrand , στο Γιοχάνεσμπουργκ  της Νότιας Αφρικής .

(πηγή :http://972mag.com/if-this-isnt-apartheid-then-what-is-it/79513/)

(μετάφραση : Sylvia)

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο