Τουλάχιστον 94 νεκροί μετανάστες και εκατοντάδες αγνοούμενοι σε ναυάγιο στην Ιταλία (βίντεο)

b2ap3_thumbnail_italy.jpg

ΡΩΜΗ 3 Οκτωβρίου 2013 

Πλοίο που μετέφερε Αφρικανούς μετανάστες στην Ευρώπη έπιασε φωτιά και ανατράπηκε στα ανοικτά του ιταλικού νησιού της Λαμπεντούζα , την Πέμπτη 3/10. Τουλάχιστον 94 άνθρωποι είναι νεκροί καθώς  εκατοντάδες από τους επιβάτες έχουν πέσει στη θάλασσα , σύμφωνα με αξιωματούχους . Πάνω από 150 άνθρωποι διασώθηκαν , αλλά περίπου 200 άλλοι εξακολουθούν να αγνοούνται.

Ήταν ένα από τα πλέον θανατηφόρα ατυχήματα τον τελευταίο καιρό στο εμφανώς τη διάρκεια της εμφανώς επικίνδυνη Μεσογείου διέρχονται από την Αφρική για τους μετανάστες που αναζητούν μια νέα ζωή στην Ευρωπαϊκή Ένωση .
 
«Είναι μια τεράστια τραγωδία “, δήλωσε ο Δήμαρχος της Λαμπεντούσα Giusi Nicolini , προσθέτοντας ότι στους νεκρούς περιλαμβάνονται τουλάχιστον ένα παιδί περίπου 3 ετών και μια έγκυος γυναίκα .

Ακτοπλοϊκά , τοπικά αλιευτικά σκάφη και ελικόπτερα από όλη την περιοχή  προσπαθούν να βρουν επιζώντες , δήλωσε ο εκπρόσωπος της ακτοφυλακής Marco Di Milla . Το πλοίο έφυγε από την Τρίπολη με  μετανάστες από την Ερυθραία , τη Γκάνα και τη Σομαλία  είπε ο Di Milla.

Ο Antonio Candela , επίτροπος υγείας της κυβέρνησης για το Παλέρμο, είπε ότι 159 άτομα έχουν διασωθεί , αλλά  πιστεύεται ότι το πλοίο μετέφερε περίπου 500 άτομα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων LaPresse.

Ο Nicolini δήλωσε ότι το πλοίο είχε πιάσει φωτιά λόγω των φωτοβολίδων που χρησιμοποιήθηκαν για να  είναι ορατό το σκάφος από τα διερχόμενα πλοία . Το πλοίο προφανώς στη συνέχεια ανατράπηκε , ρίχνοντας τους επιβάτες στη θάλασσα κοντά στο νησί Conigli .

H Lampedusa είναι πιο κοντά στην Αφρική από την ηπειρωτική Ιταλία – μόλις 70 μίλια (113 χιλιόμετρα) από τις ακτές της Τυνησίας – και είναι o συνήθης προορισμός για τα σκάφη των μεταναστών.

Ήταν το δεύτερο ναυάγιο αυτή την εβδομάδα στην Ιταλία : Τη Δευτέρα , 13 άνδρες πνίγηκαν προσπαθώντας να φτάσουν στα νότια της Σικελίας , όταν το πλοίο τους προσάραξε μόλις λίγα μέτρα  από την ακτή .

{"video":"https://www.youtube.com/watch?v=XF6m81rGToQ","width":"560","height":"315"}

Εκατοντάδες μετανάστες φτάνουν στις ακτές της Ιταλίας κάθε μέρα , ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν η θάλασσα είναι συνήθως πιο ήρεμη . Στη συνέχεια γίνεται ο έλεγχος σε κέντρα , ελέγχονται για το άσυλο και συχνά αποστέλλονται πίσω στη χώρα τους. Όσοι παραμένουν, συνήθως συνεχίζουν  το δρόμο τους προς τη βόρεια Ευρώπη, όπου οι κοινότητες μεταναστών είναι μεγαλύτερες και καλύτερα οργανωμένες . Στην Ιταλία , οι μετανάστες μπορούν να εργάζονται νόμιμα μόνο αν έχουν άδεια εργασίας και  συμβάσεις πριν από την άφιξή τους.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ , 8.400 μετανάστες έφτασαν στην Ιταλία και τη Μάλτα κατά τους πρώτους έξι μήνες του έτους , σχεδόν διπλάσιοι από τους 4500 που έφθασαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012 .Είναι όμως ακόμα πολύ μακριά από τις δεκάδες χιλιάδες που πλημμύρισαν στην Ιταλία , ιδίως μέσω της Λαμπεντούσα , στη διάρκεια της εξόδου κατά την Αραβική  Άνοιξη, το 2011 . Οι αριθμοί , όμως, έχουν κορυφωθεί τις τελευταίες εβδομάδες , ιδίως με αφίξεις από τη Συρία.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες είχε καταγράψει 40 θανάτους κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013 για τους μετανάστες που φτάνουν στην Ιταλία και τη Μάλτα , και συνολικά 500 για το σύνολο του 2012, με βάση συνεντεύξεις με επιζώντες . Το Fortress Europe , ένα ιταλικό παρατηρητήριο που παρακολουθεί τους θανάτους μεταναστών που αναφέρθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης , λέει ότι περίπου 6.450 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο κανάλι της Σικελίας μεταξύ 1994 και 2012.

 abcnews

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο